Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy si musíš zajít na gynekologii?

11. 04. 2011 | Péče o tělo
Přesný věk, kdy bys měla navštívit gynekologa, neexistuje. I když ale žádné potíže nemáš, stejně jsi na gynekologii vítána. Paní doktorka ti tu založí kartu, prohlédne tě a ráda ti zodpoví otázky týkající se dospívání.

GYNEKOLOGII BYS MĚLA NAVŠTÍVIT Z TĚCHTO DŮVODŮ:

- bolest v podbřišku
- silný výtok
- velké menstruační bolesti
- tělesné změny prsou
- první měsíčky se u tebe nedostaví ani od 15 let
- chceš se milovat se svým klukem

Na gynekologickou prohlídku se objednej předem po telefonu, nebo si tam dojdi a domluv si datum.
Jestli jsi v pořádku a žádné z těchto problémů nemáš, tak tam samozřejmě hned chodit nemusíš, ale přibližně kolem patnácti let bys měla na kontrolní prohlídku stejně zajít, a to i bez toho, aniž by tě něco trápilo.
JAK NAJÍT DOBRÉHO GYNEKOLOGA:
Pro klid a bezpečí radši nechoď k neprověřenému lékaři. Nech si poradit od kamarádek, starší sestry, od mamky nebo od příbuzných a spolu s ní pak můžeš navštívit stejného gynekologa, k jakému chodí i ona. Důležité je, aby ti gynekolog dokázal naslouchat, důvěřovala jsi mu a nebála ses mu svěřovat. Tvůj doktor by ti taky měl spoustu věcí ohledně dospívání a sexu ochotně vysvětlit, a proto by si měl na každou tvou  návštěvu udělat dost času. Pokud nebudeš s gynekologem spokojená, klidně se zapiš k jinému! Nemusíš chodit ke stejnému lékaři věčně, pokud ti nevyhovuje, nebo je nějak nepříjemný apod.

JAK BY SES  MĚLA NA PROHLÍDKU PŘIPRAVIT?

Až se budeš objednávat na svou první gynekologickou prohlídku, dávej pozor, aby ses neobjednala na dny, kdy máš dostat menstruaci. Gynekolog nebo gynekoložka by tě potom nemohla prohlédnout! Pokud jsi ještě svou první menstruaci nedostala, objednej se na jakýkoli termín chceš.
Na prohlídku si s sebou vezmi i kartičku zdravotní pojišťovny. Většina holek chodí taky na gynekologii v sukni, nebo se do ní převlékne až těsně před prohlídkou. V sukni se budeš cítit lépe, než kdybys musela chodit po ordinaci od pasu dolů nahá.

Je samozřejmé, že se doma před prohlídkou osprchuješ. S mýdlem to ovšem ale nepřeháněj. Mohla by sis  tím zadělat na nějaký zánět. Stačí, když se omyješ vlažnou vodou.
Pokud nemáš menstruační kalendář, pamatuj si alespoň datum, kdy začala tvá poslední menstruace a také si vzpomeň, v kolika letech jsi dostala své první měsíčky. Na všechno se tě gynekoložka zeptá.
Na gynekologii můžeš přijít i se svou kamarádkou nebo s mamkou.

CO SE DĚJE V ORDINACI:
Nejdřív se posadíš ke stolu naproti tvé gynekoložce a ta si s tebou popovídá o tom, co tě trápí. Potom se tě doktorka zeptá na všechny nemoci, které jsi dosud prodělala, a zapíše si je do elektronické karty, kterou si o tobě vede v počítači...

Důležitým předmětem hovoru je hlavně tvá menstruace, kdy jsi ji poprvé dostala, kolik dní u tebe trvá, jestli menstruační cyklus máš pravidelný a zda krvácíš slabě nebo naopak silně.

 Také se bude ptát, jestli už jsi měla pohlavní styk, nebo ještě ne. Na detaily se tě samozřejmě nikdo ptát nebude. A co se týče už té prohlídky, tak každý to vede jinak.


Barusska - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles