Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když jsou děti na tahu

23. 01. 2015 | Výchova

Víte, jak to vypadá, když jsou děti na tahu? Já jsem se to dozvěděla včera úplnou náhodou a přiznávám, že jsem byla po dlouhé době mile překvapená. Zdá se vám to divné? No, není tah jako tah. Vysvětlím: včera jsem zcela bezmyšlenkovitě – a navíc v době, kdy to nemám ve zvyku – zapnula televizi. Potřebovala jsem jen nějakou kulisu k práci, ale najednou šla ona práce stranou. Objevila jsem totiž pořad, který mě doslova přišpendlil do křesla před obrazovku. V době různých nekonečných seriálů, kriminálek „vyskakujících“ na diváky z každého programu a dalších pořadů více či méně pochybné kvality mi to přišlo skoro jako zázrak. Byl to pro mě ale také důvod ke vzpomínkám i k zamyšlení...

Pokud také máte děti, pak vás určitě alespoň občas v souvislosti s jejich výchovou napadá, jestli jste jim dobrými rodiči. Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli svoje děti skutečně vnímáte, posloucháte? Jestli vůbec máte čas a chuť je poznat? Jestli se jim dostatečně věnujete, trávíte s nimi jejich šťastné i méně šťastné okamžiky, znáte jejich přání, víte, co je trápí? Nebo chodíte „urvaní“ z práce a máte energii už jen třeba na kontrolu jejich přípravy do školy a rozdávání příkazů a ponaučení, co se smí a co ne? Právě takové otázky mě začaly napadat... Televize pořad prezentuje jako rodinnou talk show - děti z vybrané základní školy si tu vymění úlohu s rodiči a dostanou možnost je jako ve škole oznámkovat za různé aspekty jejich chování a další věci. Můžou jim prostřednictvím moderátora a televize vzkázat, co si o svých rodičích myslí, tedy jak vnímají vztah s nimi, jejich práci, jejich vystupování na veřejnosti a doma, trávení volného času a tak dál.

když jsou děti na tahuMyslím, že velice často jako rodiče podléháme iluzi, že svoje děti dobře známe. Pokud si to myslíte také, pak by vás pořad zaujal stejně jako mě - ale zřejmě by vás také vyvedl z omylu stejně jako rodiče, kterých se to týkalo v televizním studiu. Bylo zajímavé sledovat reakce těchto lidí: na jejich tvářích se postupně vystřídaly údiv, pobavení, pocit spokojenosti, občas také nesouhlas a nezřídka dojetí. Děti k rodičům promlouvaly z plátna, rodiče byli usazení v pohodlných křeslech a kromě sledování natočených reakcí dětí ještě odpovídali moderátorovi na jeho otázky. Viděla jsem maminku překvapenou z toho, jak její syn citlivě vnímal rozvod rodičů. Šokovanou z poznání, že syn chce být sám, protože ona je často unavená z práce a křičí na něj kvůli každé drobnosti – proto je raději sám, ne proto, že má samotu rád, jak si doteď myslela.

Viděla jsem dvojčata, pro které bylo snem, aby si jich tatínek více všímal a aby jako rodina spolu všichni trávili víc času. Protože tatínek byl dlouhodobě nemocný s páteří a denně proseděl téměř veškerý čas u počítače, pro kluky bylo největším přáním, aby se tatínek uzdravil a šel s nimi ven... A bylo opravdu dojemné sledovat slzy tatínka, který najednou viděl svoje děti jinýma očima.                                 

Divili byste se, jak často děti vnímají hádky rodičů a jak je trápí. Jak vnímají a mrzí je nesplněné sliby. Že jim třeba vadí i to, že se rodiče nevhodně oblékají nebo že tatínek doma nepomáhá mamince. Že jsou smutné z toho, že na ně rodiče přes samou práci nemají moc času a že by o ten jejich čas opravdu stály. Ale jako já byste mohli vidět také děti, které si váží svých rodičů za to, že zvládají náročnou práci a pomáhají ostatním. Děti, které nechtějí svým rodičům přidělávat starosti. Nebo ty, které řeknou, že mají tu nejlepší maminku na světě.

Nevím, jestli někdo z přítomných rodičů litoval, že do podobného projektu šel, protože přece jen některá témata byla dost citlivá (o to víc, že vyplula na veřejnost). Ale závěr pořadu byl opravdu dojemný a nikoho určitě nenechal na pochybách, že to všechno mělo smysl. Myslím, že děti v tomto případě opravdu otevřely rodičům oči. I já jsem si znovu připomněla, že čas strávený s dětmi je ten nejvzácnější. Jsou to vlastně úplně „obyčejné“ věci, na které bohužel často zapomínáme. Chce to jen svým dětem více naslouchat – máme se od nich co učit. Nebo myslíte, že to jsou „jen“ děti, které ničemu vzhledem ke svému věku nemůžou rozumět? Tohle jsem slýchala doma já a bylo to pro mě ponaučení, abych svoje děti jednou vnímala jinak. Abych jim dala šanci, kterou jsem já sama obvykle neměla. Občas se mi to možná i povedlo.

Rodičovství je krásná, ale náročná práce. Ale nejsou to jen děti, které se od nás mají co učit. Snad to vidíte stejně.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tento pořad jsem zahlédla náhodou, také mě zaujal,Smajlík tak jsem si ho vyhledala na internetu a moc se nám se synem líbil,už byly dva díly Smajlík cudovluc - pořad se jmenuje Děti na tahu vysílá ho čt1 v neděli v 18 hodin. Je to opravdu skvělý pořad, nejen k zamyšlení, ale i k pobavení. Moderátorem je Martin Dejdar - hodí se na to skvěle. Opravdu doporučuji podívat se Smajlík .
Obrázek uživatelky
profil
Moc dobre jsem si vedoma, ze starsiho odstrkuju, nedavam mu tolik casu a peskuju ho..
Co to bylo za porad?
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsané, já sama jsem častokrát vzpomněla, co se mi doma nelíbilo a snažila se jednat jinak. Samozřejmě asi fungují i geny, maminka doma dost křičela a já někdy na děti taky docela spustila, ale rychle jsem si uvědomila svoje předsevzetí a snažila jsem se zbrzdit emoce, snad se dařilo, ale to bych se musela zeptat dětí.
Obrázek uživatelky
profil


SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek