Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když pes miluje pamlsky

13. 06. 2020 | Zvířátka

Každý pes miluje pamlsky. Nastává otázka, jestli je dávat kdykoliv, jen za odměnu nebo pro zdraví. Tohle je hodně sporné, každý může mít vlastní názor. Pamlsky mohou být dvojího druhu. Ty, které chutnají anebo ty, které pomáhají se zdravím. Zvířata ve všeobecnosti, ale hlavně psy, trápí klouby, ale pozor - nejen ve stáří, ale klidně už od mládí. Často bývá dost těžké tyto zdravotní potíže zachytit. Nejčastěji se to odhalí, když pes začne kulhat. V tom případě ale už může být pozdě na to, aby se úplně uzdravil. Právě u nemocných kloubů je zásadní problém v tom, že se nedají nikdy úplně vyléčit. Můžou se zpomalit nebo zmírnit. Často se říká, že ideální volba je kloubní výživa.

Neměla by se zanedbávat prevence, protože tyto obtíže nejenom že bolí, ale psa mohou přivést dokonce až na operační sál. Jednak se jedná o bolestivou záležitost, ale je i dost drahá. Rizikové skupiny jsou velká a rychle rostoucí plemena, dále sportující, služební a psi dost namáhaní, psi po operaci či po úrazu, psi se sklony k problémům s klouby, starší psi a psi s nadváhou. Jak je vidět, takových rizikových skupin je opravdu přehršel.

Obvykle se to pozná tzv. začínajícím způsobem. Ten nastává, když pes hůře vstává z lehu, nechce se mu skákat, případně se mu jde do schodů s viditelnými potížemi. Kdo už koupí kloubní výživu, měl by si vždycky pročíst a věnovat pozornost tomu, co je v ní obsaženo. Jednou z vůbec těch nejdůležitějších složek je kyselina hyaluronová. Ta se používá i v medicíně u lidí. Promazává totiž kloub. Když je pejsek už starší nebo je po úrazu, tak se kloubní tekutina opotřebovává a kloub už může být skoro nepohyblivý.

Dá se to zlepšit, když je pejskovi tato kyselina hyaluronová dodaná. Ovšem je tu další problém. Když psa bolí klouby, tak logicky se moc nepohybuje a tím pádem se objeví sklon k přibírání na váze. To je vlastně to samé, co u lidí. Zvýšená váha má další zátěž na klouby, a to není v pořádku ani u zvířat, ani u lidí. V tomto případě je lepší vybrat si kloubní výživu, která nemá přidaný cukr, protože tím by se ještě zvýšily kalorie. Kdo by chtěl, může zkusit dávat kloubní výživu namísto pamlsku. Doporučuje se, že není třeba tabletku důmyslně schovávat - je to zbytečné. Psi totiž dokážou tabletku dostat i z taveného sýru.

Pokud se stane, že psu kloubní výživa zachutná, tak si páníček může gratulovat. Kromě toho, že mu pomůže, tak i chutná, takže se tzv. zabijí dvě mouchy jednou ranou. Může se to praktikovat i při tréninku venku. Je lepší mít něco, co by pes nemusel příliš dlouho kousat. Bývají to přípravky například ve formě želatiny, které si majitel předem připraví tím, že je nakrájí na drobné kousky. Vhodné je nakrájet si přesnou denní dávku a tím pádem to bude i kontrolované.

Existují například želatinové kostičky. Ty mohou být tzv. ovoněné uzenou šunkou. To je pro psy hodně, ale hodně velké lákadlo. Dále tu jsou dentální tyčinky. Mohou se podávat jak vcelku, tak je pokrájet na menší kousky. Když jsou vcelku, tak si s nimi hraje a tím pádem se mu i čistí chrup. To patří k dalším bonusům. Tyto tyčinky mají v sobě aktivní látky, které působí ze žaludku, psi je nemusí nutně žvýkat. V tuto chvíli je jasné, že pamlsky mohou psům nejen chutnat, ale pomoci i se zdravím.       


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !