Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kettlebell – tři důvody, proč si ji pořídit domů

21. 07. 2016 | Fitness
O pomůckách pro funkční trénink toho bylo napsáno již dost, přesto mi prosím dovolte, abych se ještě pozastavil u jedné, kterou osobně pokládám za základ každé domácí posilovny.

Kettlebell
(rusky Girya, česky Bulina) je činka, která svým tvarem připomíná dělovou kouli s madlem.  Její historie sahá několik staletí do minulosti, až do carského Ruska, kde byla stejnou měrou oblíbeným nástrojem cirkusových siláků i vojáků. A právě z vojenského prostředí se dostala i k nám. Nejprve přijela s východu s osvobozujícími vojsky Rudé armády (z této doby pochází původně český název Bulina). O několik desetiletí později ji pro nás znovu objevila módní vlna ze západu, když ji, tentokrát pod názvem kettlebell, v Americe zpopularizoval bývalý instruktor silově kondiční přípravy ruských Spetnaz Pavel Tsatsouline. Říkáte si: „To je všechno moc pěkné, ale proč bych si měl pořizovat domů něco, co nejspíš vymysleli v cirkuse?“ Správný dotaz, hned se k němu dostanu. Důvodů je totiž celá řada a já pro Vás vybral tři nejdůležitějších.

1. Univerzálnost

Hned u prvního bodu je třeba jít s pravdou ven. Nikdy ode mě neuslyšíte, že Kettlebell je v nějaké konkrétní disciplíně absolutně nejlepší. Ne, že bych Vám to říct nechtěl, jen bych Vám nerad lhal. Být v nějakém odvětví nejlepší totiž vyžaduje úzkou specializaci a to je pravý opak toho, co představuje kettlebell. Tu si můžeme představit jako takový kvalitní, švýcarský nůž světa fitness. Nakrájíte s ním zeleninu, pořežete dřevo i otevřete láhev vína, vše bez problémů. Najdou se nástroje, které jednotlivé úkoly zvládnou lépe? Ale jistě, například nůž na zeleninu, pila a vývrtka.

KettlebellNajde se nástroj, který zvládne všechny úkoly najednou lépe než švýcarský nůž? Pochybuji. S kettlebell je to stejné. Síla, kondice, svaly, flexibilita, mobilita, náprava chybných pohybových vzorů, odstranění bolestí zad, to vše jsou cíle, kterých je s kettlebell možné bez obtíží dosáhnout. Pokud jste v plně vybaveném fitness centru, s největší pravděpodobností najdete něco, co Vás k vytouženému cíli dostane snáze, nebo alespoň pohodlněji než kettlebell. Pokud si ovšem zařizujete „domácí fitness“, nebo hledáte věrného společníka na cesty, bude patrně lepší sáhnout po něčem kompaktnějším.

2. Skladnost

Pokud nemáte pro cvičení a skladování pomůcek doma dostatek místa, jsou kettlebell tou pravou volbou pro Vás. Díky své univerzálnosti jsou jedna až dvě kettlebell vše, co potřebujete k plnohodnotnému tréninku celého těla. Dvě kettlebell nezaberou příliš mnoho skladovacího prostoru (stačí jim vyhradit kout místnosti, nebo spodní patro větší skříně) a nepotřebují ani žádné speciální uchycení spojené s vrtáním do zdi. Nemluvě o tom, že dvě „bells“ jsou rozhodně levnější než kompletní sada, sestávající z pogumovaných činek, TRX, Bosu a expandérů, které dokáže spolehlivě nahradit.

3. Systém(y)

Jestliže Vás nepřesvědčily výhody nástroje samotného, mám ještě jedno eso v rukávu a tím jsou lidé. V průběhu posledních deseti let se totiž kolem kettlebellů shromáždila skupina nadšenců čítající i některé z největších mozků silově kondičního tréninku naší doby. Jmenovitě například Pavel Tsatsouline, Jon Engum, Gray Cook, Geoff Neupert, Steve Cotter a další. Tito gentlemani nejsou jen špičkovými trenéry, ale také zakladateli mezinárodních organizací, které kettlebell využívají jako jednu ze svých hlavních zbraní k dosažení určitých fyzických kvalit, síly a kondice (StrongFirst, RKC, IKFF), mobility a flexibility (Flexible Steel) a dokonce i obnovy základních pohybových vzorů a (p)rehabilitaci (FMS). Kromě klasického tréninku a školení instruktorů se pak věnují i samostatnému výzkumu, na jehož základě pravidelně modernizují a doplňují vyučované techniky a metody, které pak předávají dál svým instruktorům a klientům. Pokud tedy cvičíte s kettlebell podle nějakého ověřeného zdroje (youtube není ověřený zdroj), můžete si být jistí, že cvičíte podle metodiky, která je ověřená jak moderní vědou, tak praxí.

Bonus: Jak vybrat správnou kettlebell

Pokud jsem Vás dostatečně navnadil a začali jste uvažovat o koupi kettlebell, tato část je pro Vás. Nehodlám tu propagovat žádnou konkrétní značku, jako spíš dát několik dobře mířených rad a doporučení.

1. Kupujte kettlebell kovové, ne plastové. Tato rada platí zejména pro muže, ale držet by se jí měli i ženy. Plastové kettlebell jsou totiž i při relativně nízkých vahách (16kg) strašně velké a provedení některých základních cviků je tak s nimi téměř nemožné.

2. Vyhýbejte se kettlebell s lakovaným povrchem a volte raději hrubší úpravu. Věřte mi, při jednoručním swingu nechcete, aby Vám ocelová koule vyletěla z ruky.

3. Před koupí si kettlebell důkladně prohlédněte a osahejte. Pokud jsou na madle jakékoli nerovnosti nebo ostré hrany, činku nekupujte. Vyhýbejte se i kettlebell, jejichž rukojeť příliš přesahuje tělo činky (tu kouli).

4. Pro většinu gentlemanů je ideální startovní váha 16kg.

5. Pro většinu dam je ideální startovní váha 8kg.


Autor článku: Bc. Roman Kladivo, osobní trenér fitness


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda