Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kinetóza – záludnosti nevolnosti z cestování

29. 07. 2015 | Praktické rady
Kinetóza neboli postaru „mořská nemoc“, v moderní době označovaná i jako airsickness“(nemoc v letadlech), „carsickness“(nemoc z cestování automobilem) či „simulationsickness“(nemoc navozená simulátorem) není nemocí v pravém smyslu. Jedná se o fyziologickou reakci lidského organismu na rozdíl mezi vjemy vnímanými zrakem a vjemy z vestibulárního aparátu, který řídí rovnováhu lidského těla.

Lidé si existenci tohoto fenoménu uvědomovali od nepaměti. Kinetóza, projevující se nutkáním ke zvracení,byla často spojována s pobytem na moři. To vedlok pojmenování této nepříjemnosti slovem „nauzea“ (z řeckého „naus“- moře) a znamenajícího už tehdy ono mylné spojení „mořská nemoc“.Mechanismus kinetózy se pokouší objasnit moderní neurobiologie.

„Jednou z hypotéz je, že jde o primordiální obranný mechanismus ochraňující pradávného člověka po požití jedovatých rostlin obsahujících alkaloidy a působících vizuální halucinace, kterým neodpovídají impulzy z vestibulárního aparátu. A právě nausea a zvracení poté zbavuje tělo těchto jedovatých látek,“
vysvětluje MUDr. Milan Šašek.

Kinetóza – záludnosti nevolnosti z cestováníJak již bylo řečeno, nejedná se o nemoc. Tuto reakci je víceméně možné vzbudit u každého. Záleží pouze na sile impulsu, který ji vzbuzuje. I zkušení námořníci jsou za veliké bouře ohnuti přes zábradlí lodi a takzvaně „krmí rybičky“. Nebo třeba dlouhodobé setrvání v „centrifugovém“ simulátoru přiměje ke zvracení každého z nás. Kinetózu lze navodit i hraním počítačových her.

Termín kinetóza je běžně používán pro lidi, kterým stačí mnohem méně intenzivní impuls, jako je delší cesta autem, let letadlem, či vyjížďka na lodi brázdící relativně klidné moře. Tyto činnosti, nebo jen některá z nich, jim způsobí intenzivní nutkání ke zvracení následované nekontrolovatelným zvracením. Zážitek z cestování je rázem proměněn v noční můru.

Tipy proti kinetóze

Vzhledem k tomu, že se jedná o celá tisíciletí identifikovaný problém, existuje mnoho tradovaných lidových rad, jak je možné mu předcházet.

Mezi smysluplné tipy v boji proti kinetóze patří upřený pohled na horizont či fixace zraku, která narušuje nesoulad mezi zrakovými a vestibulárními vjemy. Dále výběr sedadel ve střední části autobusu nebo lodi, antacida(látky snižující kyselost žaludečních šťáv) či bublinkové nápoje, bonbony a žvýkačky stimulující produkci slin a také střídmost v jídle před cestou.
 
Jednou z možností je i homeopatická léčba. Problém s homeopatiky je ale v tom, že k tomu, aby byla účinná, je nutno dodržovat mnohá dietetická omezení po relativně dlouhou dobu (např. zákaz kofeinu, alkoholu, sladkostí apod.). Jestliže se chystáte na plachetnici sólově překonat Atlantik, je to v pořádku. Pokud ale chcete jen trajektem přejet z Itálie na Sardinii, je to zbytečné.

Pomohou nejen prášky, ale i speciální žvýkačky

Naštěstí v těchto případech senzitivním jedincům nabízí současný farmakologický průmysl celou škálu přípravků, které dokáží tuto reakci potlačit a změnit otřesný zážitek z cestování na příjemně strávené chvilky s blízkými. Díky tomu může v dnešní době každý cestovat bez hrůzostrašných obav z nevolností.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné informace. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles