Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Klíčením ke zdraví

29. 03. 2011 | Zahrádka
Rostlinné klíčky a výhonky jsou nabité energií a cennými výživnými látkami. Tento dar z přírody je zdrojem vitamínů A,B, C,D,E, minerálních látek, vápníku, hořčíku a fosforu. Klíčky obsahují enzymy, bílkoviny, přírodní cukry a nenasycené mastné kyseliny. Můžeme je zařadit mezi potraviny vysoké hodnoty. Například klíčením sójových bobů dosáhneme po pěti dnech dvojnásobek vitamínu B.

Jak postupovat při klíčení?

Na klíčení si můžete koupit speciální nádoby, ale můžeme si vystačit i bez nich. Semínka dáváme na talířek se savým papírem nebo vatou. Pokud máme na talířku vatu, snažíme se po tvorbě prvních kořínků vatu odstranit. Semena stačí ponořit do vody a nechat je několik hodin bobtnat. Nesmí nikdy vyschnout, proto hlídáme dostatek vody. Namáčíme je podle druhu rostlin na šest až dvanáct hodin. Některá semena nemusíme ani předem namáčet, například ředkvičky. Voda ze semen obsahuje cenné vitamíny a minerální látky, tak ji můžeme při slití ze semen použít na přípravu různých jídel, například polévek. Klíčkům nejlépe svědčí teplota kolem dvaceti stupňů. Rozhodně by teplota neměla být méně, ani více než dvacet stupňů. Od tří do šesti dnů by nám měly vyrůst krásné zdravé klíčky, které můžeme ihned konzumovat.

Co můžeme dát naklíčit?

Naklíčit můžeme dát všechna semena jedlých rostlin. Nejčastěji používáme luštěniny a obiloviny. Semena musí být celá. Ta, která jsou očištěná a oloupaná, se na naklíčení nepoužívají. Zdravá semena s velkou klíčivostí můžete koupit v prodejnách s racionální výživou. Vhodné obiloviny na naklíčení: patří  tady pšenice, kukuřice, žito, ječmen a nahý oves. Tyto klíčky po naklíčení můžete jíst syrové. Každý druh této obiloviny má svoji jedinečnou chuť i vůni. Nejvíce se používá na naklíčení zelená sója.

Dále je to z luštěnin: hrách, čočka a fazole. Naklíčené tvrdé luštěniny se mají před konzumací lehce povařit, stačí však jen deset minut. Teplem se ničí některé důležité látky. Například fazolové klíčky obsahují malé množství nezdravé látky, které se teprve vaření ničí. Proto je důležitá jejich tepelná úprava.

Využití klíčků

Všechny výhonky a klíčky konzumujeme v syrovém stavu. Tepelnou úpravou bychom mohli zničit důležité látky a vitamíny. Použití je široké. Záleží jen na vaší fantazii. Můžeme je přimíchat do salátů, pomazánek. Přidávat do polévek, zeleninových jídel, zejména rizota, těstovinových pokrmů, těsně před podáváním. Čerstvé klíčky přinášejí do našeho jídelníčku osvěžení a dodávají jim  pestrost. Jsou dobrou pochoutkou a také pěknou ozdobou stolu.

Pravidelnou konzumací klíčků podporujeme svou imunitu a chráníme se před různými chorobami.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Klíčením ke zdraví:

Klíčením ke zdraví
Klíčením ke zdraví
Klíčením ke zdraví
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dávám klíčit skoro všechno,jen mi to doma nechtějí moc jíst...takže pomálu a nenápadněSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsanéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hned si jdu dát naklíčit čočku. Jiné zrní nemám. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles