Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klimakterium v létě: Vysoké teploty zhoršují návaly horka

15. 07. 2018 | Péče o tělo
Návaly horka patří mezi nejčastější projevy ženského klimakteria. Jejich nápor se pak ještě zvyšuje v horkých letních dnech. Ženy se jim mohou bránit zvýšeným pitným režimem, úpravou stravovacího režimu či vhodným ochlazováním.


Mezi nejčastější příznaky menopauzy patří návaly horka a pocení, podle studie americké North American Menopause Society jimi trpí 75 % žen v přechodu. Tyto projevy jsou pro ženy obzvláště nepříjemné v době vysokých letních teplot, kdy vlivem okolního horka nabývají na intenzitě a kdy je těžší najít od nich úlevu. Ženy v klimakteriu mají například tendenci vydatně větrat, aby návaly horka utlumily nižší teplotou v místnosti. To jim však v létě nepomůže, neboť venkovní teplota běžně překračuje tu vnitřní. Jak od návalů horka a nočního pocení najít úlevu, aby si letní měsíce mohly užít i ženy v přechodu?

Klimakterium v létě: Vysoké teploty zhoršují návaly horkaUžívejte vodu vnitřně i zevně

Zkrotit návaly horka a noční pocení pomáhá zvýšený přísun tekutin, nejlépe čisté vody. Denně byste jí měly vypít 1,5 až 2 litry, je proto vhodné připravit si ji předem do láhve a tu mít stále po ruce. Vodu rozhodně nepijte ledovou, mohly byste si přivodit zbytečné komplikace od bolesti v krku až po zhoršené zažívání. Pokud vám čistá voda nechutná, přidejte do ní pár kapek citronové šťávy či snítku máty. Voda pomáhá proti návalům horka i zevně. „Při vysokých teplotách přinese ženám v přechodu okamžitou úlevu chladivá sprcha či bazén. Tomuto způsobu ochlazení by měla být dána přednost před například použitím klimatizace. Ta obvykle pocení nezabrání a naopak může snadno zpocené ženě způsobit komplikace spojené s prochladnutím,“ podotýká gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan. Pokud nemáte ke sprše či bazénu přístup, dobře poslouží například i ručník namočený do studené vody, který si krátce přiložíte na krk.

Upravte stravovací návyky

Nepříjemné pocení a návaly horka lze zmírnit i vhodnou dietou. Je vhodné vynechat kofein, alkohol, rafinovaný cukr i kořeněná jídla. Přínosné je naopak zařadit potraviny bohaté na vápník a hořčík a jíst více ovoce a zeleniny, výborné jsou například borůvky, lilek vejcoplodý a zejména okurka setá, která pomáhá regulovat tělesnou teplotu. Další vynikající potravinou v boji proti projevům klimakteria je pak sója. Co se týče stravovacích návyků, ženy v přechodu by též spíše než vydatným porcím měly dát přednost lehčím jídlům, které si budou dopřávat častěji.

Pohodlně se oblékejte a zbytečně se nestresujte

Jednoduchou pomocí v boji se symptomy klimakteria může být i volba vhodného oděvu. Před těsným oblečením ze syntetických materiálů se rozhodně vyplatí dát přednost vzdušným kouskům nejlépe ze 100% bavlny nebo lnu. Volte též světlejší barvy a snažte se oblečení vrstvit tak, abyste mohly v momentě, kdy pocítíte nával horka, část oděvu snadno odložit.

Pro mnoho žen je období menopauzy nepříjemné nejen kvůli průvodním symptomům, ale zkrátka i kvůli tomu, že končí jedna etapa jejich života a nastává zcela jiná. I přesto by se měly pokusit zbytečně se nad tím nestresovat. Přílišný stres zvyšuje krevní tlak, v dlouhodobém měřítku oslabuje imunitu a může přispívat právě i k návalům horka. Pokuste se tedy brát vše s nadhledem, dopřejte si vydatný odpočinek, věnujte se svým koníčkům a bavte se s rodinou a přáteli, kdykoliv se vám naskytne příležitost.

Prevence je váš silný spojenec

Přestože vám výše zmíněné tipy mohou v akutních případech návalů horka pomoci najít úlevu, ještě lepší možností je prevence. „Velmi vhodné je začít zavčas užívat některé doplňky stravy, které pomohou s přechodovými obtížemi, například přípravky s mateří kašičkou a fytoestrogeny,“ uvádí MUDr. Pavel Turčan. „V některých případech však bohužel pouze doplňky nestačí a je tak potřeba vyhledat lékařskou pomoc a nechat si předepsat některé z léků na předpis,“ dodává MUDr. Pavel Turčan.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka