Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Klimatizace – dobrý sluha, ale zlý pán

31. 07. 2014 | Péče o tělo
V době nesnesitelného vedra, kdy se jsme nuceni cestovat v přeplněných dopravních prostředcích a pobývat v moderních budovách bez oken a tedy přívodu čerstvého vzduchu, se klimatizace zdá být skvělou technickou vymožeností a nutností. Pokud je však zanedbávána její pravidelná údržba a nejsou dodržovány zásady bezpečného používání, tak nám může spíše uškodit.

Otrávení legionáři, vysoká spotřeba a freony

„Porodní bolesti“, se kterými se potýká v začátcích většina technologií, se nevyhnuly ani klimatizacím. Ukázalo se, že se jedná o energeticky náročná zařízení a tak docházelo při déletrvající vedrech k rozsáhlým výpadkům elektrického proudu. Dalším problémem se stalo freonové chladivo nešetrné k životnímu prostředí. Na alternativní chladivo se přešlo až v polovině devadesátých let. Závažnou roli doposud sehrávají nemoci související s fenoménem klimatizací. Již v roce 1976 byla prokázaná epidemie infekčního onemocnění. Infekci způsobil aerosol z chladicí vody klimatizačního systému hotelu, kde se konal sjezd Americké legie. Na akutní respirační syndrom až s obrazem těžké pneumonie tehdy zemřelo 34 osob a 211 lidí se nakazilo. Zákeřná bakterie, pojmenovaná na památku legionářů, Legionella pneumophilla, ohrožuje naše zdraví dodnes. 

klimatizaceNástrahy pro organismus

„Dlouhodobý pobyt v klimatizovaných prostorách negativně ovlivňuje fungování řasinkového epitelu. Dochází tím až k jeho ochromení a stagnaci hlenu, což se projevuje vysycháním sliznic horních cest dýchacích, chrapotem, rýmou a vytvářejí se podmínky pro vnik endogenní bakteriální infekce dýchacích cest,“ říká praktický lékař MUDr. Miloslav Lacina. Pokud navíc sedíme pod vyústěním klimatizačního zařízení, jen těžko se vyhneme prochladnutí šíje, oblasti obličeje a zad. Následkem jsou bolesti zad a kloubů nebo dochází dokonce k podráždění periferních nervů. Tvář postižená zánětem pak postrádá hybnost a schopnost mimiky, člověk vypadá jako po mrtvici a léčení je otázkou několika měsíců. Psychosomatické problémy, jako únava, bolesti hlavy, pálení očí nebo žaludeční obtíže jsou další daní za pobyt v klimatizované místnosti. „Zátěž pro oběhový systém znamenají i přechody z tepla do zimy. V důsledku rychlých změn periferních cév a jejich náhlému smršťování a zužování může dojít ke kolapsu,“ dodává MUDr. Lacina. 

Bezpečné užívání

Prevence pro bezpečné používání klimatizace spočívá v technických opatřeních, ve kterých se musíme spolehnout na správce klimatizačního zařízení. Ten by měl provádět pravidelnou revizi a údržbu zařízení, zejména pak digitální monitoring znečištění filtrů a jejich výměnu. Pravidelná kontrola samozřejmě platí i u domácích klimatizací. Jako uživatelé bychom měli respektovat správné nastavení teploty, relativní vlhkosti a proudění vzduchu. Rozdíl mezi vnitřní a vnější teplotou by neměl být vyšší než 6 °C. Ideální relativní vlhkost by se měla pohybovat mezi 40 až 55 %, jinak se vnitřní prostor stane útočištěm pro roztoče, mikroby a plísně. Pokud nechcete být odkázáni na (ne)údržbu klimatizace, tak si do kanceláře, nebo domova pořiďte čističku vzduchu s ionizátorem.

Nezapomeňte na ionizaci vzduchu

Ionty obou polarit (kladné a záporné) jsou nedílnou součástí vzduchu, který dýcháme. Jejich poměr má vliv na naše zdraví a rozpoložení. Čisté horské nebo mořské ovzduší, pobyt venku po bouřce, nebo brzká ranní procházka po lese na nás působí blahodárně. Je to způsobeno mj. právě vysokou koncentrací záporných iontů v ovzduší. Pro představu koncentrace záporných iontů ve vzduchu po bouřce se pohybuje v rozpětí 10 000-50 000 na cm³, v městském bytě mezi 50-100 ionty/cm³ a v kancelářských budovách bez oken je jejich výskyt téměř nulový. Čistička s ionizátorem odstraní ze vzduchu nejen nečistoty, ale dodá ovzduší prospěšné záporné ionty, které jsou ve vysoké koncentraci obsaženy v čistém vzduchu v přírodě. Záporné ionty spolu s čistým vzduchem vás zbaví únavy, bolesti hlavy a posílí vaši výkonnost.

Zdroj: Ionic-care


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek, ale ty zdravotní problémy, pak za to nestojí.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Používáme ji jen v nejnutnějších případech a na chvíli, za ty zdravotní problémy to pak nestojí.
Obrázek uživatelky
profil
klimatizace=zaručená rýma
Obrázek uživatelky
profil
ano někdy je příjemná,ale mě děsně vadí na uši,trpím na záněty,musím si dávat velký pozor
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles