Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klíšťata hrozí lidem i zvířatům - nebezpečí infekcí roste!

25. 03. 2020 | Zvířátka
Poslední roky testování parazitů na přenositelné choroby ukazují, že každé čtvrté testované klíště bylo nakažené nakažené! Nejčastějšími chorobami, které přenášela, byla lymeská borelióza, babesióza a klíšťová encefalitida.


Klíšťata nás ohrožují nejedním závažným onemocněním, které mohou mít při ignorovaní příznaků fatální následky a velmi vážný dopad na naše zdraví. Nejčastějšími jsou lymeská borelióza a klíšťová encefalitida (infekční zánět mozku). Klíšťové encefalitidě se dá úspěšně předcházet očkováním, které však mnoho lidí podceňuje, proti borelióze zatím podobná ochrana chybí. Očkování se doporučuje zejména turistům, starším lidem na vesnici a dětem. 

U psů a koček je včasné rozpoznání některých z přibližně 150 přenosných chorob pro majitele dost náročné a následky bývají často fatální. Parazité mohou způsobit vnitřní poškození orgánů a v nejhorších případech i smrt. Majitel by proto měl stejně jako sebe, co nejlépe ochránit svého psa či kočku. Vzhledem k tomu, že někteří parazité jsou časem na jisté užívané látky rezistentní, je dobré poradit se přímo s veterinářem.

Chraňte se oděvem, repelenty i očkováním


Klíšťata mají na našem těle v oblibě dobře prokrvená místa s tenkou kůží. Oblast podpaží, podkolenní jamky, oblast třísel, břicha, zápěstí – to vše patří k jejich oblíbeným místům obživy. Klíšťata mají výborné horolezecké schopnosti a tak není divu, že se vám dokážu po těle vyšplhat na krk, mezi vlasy nebo za uši. Po každém návratu z přírody si proto detailně prohlédněte celé tělo.

Základem prevence je očkování proti klíšťové encefalitidě. Chystáte-li se do přírody nebo na místo, kde by se klíšťata mohla vyskytovat, myslete na vhodné oblečení - dlouhé rukávy, nohavice a vysoké boty ideálně světlé barvy. Používejte repelenty, vyhýbejte se pobytu ve vysoké trávě a po příchodu domů se pořádně zkontrolujte.


Nezapomínejte na domácí miláčky


Psi a kočky jsou díky svému pohybu v přírodě ještě ohroženější, než lidé. „Klíšťata na své hostitele trpělivě čekají v přízemní vrstvě rostlinného porostu maximálně do výšky jednoho metru. Tráva, nízké keře, ale i opadané listí představují ideální podmínky pro jejich výskyt,“ říká veterinární lékařka.
Veterinář má k dispozici hned několik typů přípravků, které jsou ideální na prevenci před vnějšími parazity. Patří k nim – žvýkací tablety pro psy s trojměsíčním účinkem, spot-on přípravky pro psy a kočky, které se aplikuji na krk zvířete, pronikají přímo do kůže a chrání ho během tří měsíců nebo tradiční voděodolný antiparazitní obojek pro psy, který chrání dlouhodobě.

Jak správně odstraníme klíště?


Na přisáté klíště určitě nenanášejte olej ani krém, jak se doporučovalo v minulosti. Při „dušení“ klíštěte totiž dochází k vyvrhnutí slin, což může zvýšit pravděpodobnost nakažení zvířete patogeny přítomnými v trávicích šťávách klíštěte.

„Při jeho odstraňování doporučuji použít pinzetu nebo různé typy háčků, smyček a podběráků vyrobených k tomuto účelu. Důležité je klíště uchytit co nejblíže kůži zvířete, za tvrdou základnu hlavičky. Následně za souběžného jemného tahu vykonáváme kývavý rotační pohyb pinzetou ze strany na stranu, jakoby jsme kružítkem chtěli nakreslit půlkruh. Po vyjmutí klíštěte ranku dezinfikujeme, ideálně jódovým preparátem,“ vysvětluje doktorka.


Zdroj, foto: Zdravé- zvíře.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles