Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klíšťata už dávno nejsou jen v lese, žijí také v parcích a zahradách

26. 04. 2018 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Klíšťata jsou podle odborníků již ve všech krajích České republiky. „Počet zasažených lokalit se zvyšuje, klíšťata jsou i v městských parcích, v lesích, na loukách, ale i na horách, tam, kde v minulosti nebývala. Na nová území je přenáší hlavně volně žijící zvěř a ptáci,“ popisuje docent MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Infikovaná klíšťata mohou ohrozit každého, kdo se pohybuje v přírodě. „Rizikovou skupinou jsou zahrádkáři, sadaři, ale i rybáři či houbaři. Pokud někdo provozuje koníčka v přírodě, může být vystaven riziku nákazy, a to i oblastech, které byly ještě před pár lety bezpečné. To samé platí i o lidech, kteří v přírodě pracují, například dělníci těžící stromy, lesníci či myslivci,“ popisuje MUDr. Rastislav Maďar, PhD., člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a předseda Koalice pro podporu očkování. Ohroženi jsou i turisté, cyklisté, vodáci či milovníci raftingu, kteří se pohybují po březích řek a kempují v táborech. Stejně jako i ti, kdo se do přírody vydají jen na procházku, nebo si udělají výlet do lesa a jdou sbírat borůvky či maliny. Nebezpečí jsou vystaveny i děti na výletech, na školách v přírodě či na letních táborech.

Pozor klíště„Problém je v tom, že k přenosu infekce stačí klíště přisáté dvě hodiny. Za tu dobu vstoupí do člověka množství virů, které postačuje k rozvoji onemocnění,“ říká doc. Maďar.

Rizikovou skupinou jsou i pejskaři, či majitelé koček, které mají volný přístup ven. Zvířata totiž klíště mohou přinést domů na své srsti, a pokud z nich klíště spadne, je člověk jeho snadným cílem. „Zvíře si klíště přinese domů i z parku, nebo ze zahrady, velmi často jsou ve stínu a na vlhčích místech, ve vyšším travnatém porostu, v houští nebo v živých plotech. Už dávno neplatí, že klíštětem jsme ohroženi jen ve volné přírodě,“ vysvětluje docent Maďar.


Teritorium infikovaných klíšťat se rozšiřuje stále blíž k lidem, proto je nutné se chránit


Klíšťová encefalitida je onemocnění, na nějž medicína nezná účinnou léčbu. Antibiotika v terapii virových onemocnění nepřinášejí efekt, a tak léčba této infekce spočívá pouze v tlumení příznaků onemocnění, následky prodělané nemoci mohou být vážné. A právě proto lékaři kladou důraz na prevenci v podobě vakcinace. „Rodiče mají tendenci nechat vakcinovat své děti, to je samozřejmě v pořádku. Potíž je však v tom, že často zapomínají na sebe. Přitom klíšťová encefalitida má u dospělých horší průběh a může zanechat řadu trvalých následků vedoucích až k plné invaliditě. Nejvíc ohroženou skupinou jsou ale senioři, proto by se měli chránit prioritně oni,“ popisuje Rastislav Maďar.

Důležitá je nejen základní vakcinace, ale i následné přeočkování


Pozor klíštěKlíšťata jsou aktivní po dobu všech jarních, letních a podzimních měsíců. „Očkování je možné po celý rok, nejsou měsíce, kdy by nemělo účinek, či by bylo zbytečné. Vakcinace probíhá ve třech základních dávkách, již 14 dní po druhé dávce nastupuje vysoký ochranný účinek. Přeočkování je doporučováno po třech či pěti letech v závislosti na věku a použité vakcíně,“ dodává docent Maďar. Podle období, kdy se očkování zahájí, lékař doporučí buď klasické, nebo zkrácené vakcinační schéma. „V chladnějších měsících, kdy jsou klíšťata málo aktivní a pravděpodobnost nákazy je nižší, doporučujeme klasické očkovací schéma, kdy je doba mezi jednotlivými dávkami delší. V pozdějších jarních a letních měsících, kdy jsou klíšťata vysoce aktivní, volíme spíše zkrácené vakcinační schéma. To proto, aby ochranný účinek nastoupil co nejdříve. Čtrnáct dní po první dávce je podaná dávka druhá. Za další dva týdny již nastupuje ochranný účinek. Další očkování je následně stejné jako u klasického schématu,“ vysvětluje doc. Maďar.

Dospělí i děti se mohou nechat očkovat u svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Cena jedné dávky vakcíny je zhruba 800 korun, na očkování přispívají zdravotní pojišťovny až do výše 1500 korun. Jejich přehled najdete na www.pozorkliste.cz.

Vakcíny proti klíšťové encefalitidě: FSME-IMMUN 0,5 ml
a FSME-IMMUN 0,25 ml. Výdej léčivých přípravků (vakcín) je vázán na lékařský předpis.
Vakcína FSME-IMMUN nechrání 100 % očkovaných. Přečtěte si, prosím, pečlivě příbalovou informaci.

FSM-2018.01.061




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nám se zrovna podělala wifi a rozjela se až teď :-:
Obrázek uživatelky
profil
JAKAZ to pochopila správně, za tou 4 byla tečka, takže čtvrté auto
Obrázek uživatelky
profil
Aha, tak to jo, to se omlouvám, na mě už je moc hodin Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nechybí nám tady ANDÍK ???? Asi zase zaspal SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já tomu rozumím tak, že tady měla 4 auta a celkem má 60 aut, to je pěkný vozový park
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles