Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kluci v akci 12.8.2017 – Vaříme na Slovensku I

12. 08. 2017 | Televizní tipy
Cestujeme a vaříme v malebném Žilinském kraji. Pořad Kluci v akci: 12.8.2017 – Vaříme na Slovensku I v režii M. Froyda.

Překrásný je Žilinský kraj, jeden z nejrozmanitějších ze Slovenska. Užijte si jeho pestrost a naplánujte dovolenou na horách s odpočinkem v termálních lázních, navštivte muzea v přírodě a národní parky, užijte si vodní sporty i kulturu a samozřejmě i dobré jídlo. Podívejte se s námi do Čičman, Ivachnové, Vlkolínce i Dämenovské ledové jeskyně.



Vaříme na Slovensku I – Žilinský krajRecept v tomto dílu Kluci v akci 12.8.2017:



Čičmanské trhané halušky

V dvou slovenských dílech si ukážeme, jaké druhy halušek můžete na Slovensku ochutnat. Jsou to buď halušky přílohové – připravené z mouky, vajec, mléka či vody, a halušky bramborové, jejichž základem jsou syrové brambory. Tyto brambory se mají nechat před tepelnou úpravou zešednout, aby bylo na první pohled zřejmé, že jsou skutečně připravené z brambor.

Čičmanské trhané halušky jsou ovšem regionální specialitou, kterou jinde na Slovensku nenajdete. Jednoduché a skvělé jídlo, doplněné o tradiční brynzu a oškvarečky.

Zveme vás do Čičman – obce, jež vyniká svojí charakteristickou lidovou architekturou.

    4 porce:  6 brambor,  voda,  sůl

Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a vyjmeme je. Vodu nevyléváme, použijeme ji na uvaření halušek.Čičmanské trhané halušky

    Halušky:
    300 g polohrubé mouky
    sůl
    voda
    300 g brynzy
    mléko na zředění
    špek

Mezitím, co se brambory vaří, si z mouky, špetky soli a vody zpracujeme hladké těsto – nesmí se lepit na mísu ani na ruce. Těsto rozdělíme na menší části, znovu propracujeme, rozválíme (podsypáváme moukou) a poté odtrháváme kousky těsta a vhazujeme do vroucí vody po bramborách.
Uvařené halušky scedíme, smícháme s bramborami, promícháme s vypečenými kostičkami špeku a brynzou. Pokud je brynza příliš hustá, předem ji naředíme mlékem.
Vývar z brambor a halušek můžeme použít na přípravu brynzové polévky, tzv. demikátu – do vývaru vmícháme brynzu a dochutíme solí.



Pořad Kluci v akci 12.8.2017: Vaříme na Slovensku I – Žilinský kraj můžete sledovat 12. 8. 2017 od 18,25 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles