Potřetí zavedly kulinářské cesty Kluky v akci do Norska. V roce 2013 do Bergenu, rok poté na Lofoty a tentokrát do nejsevernější části Norska, do Tromso, nazývaného také hlavním městem Arktidy.
Půvabné město čítá sedmdesát tisíc obyvatel, je obklopeno horami, fjordy a ostrovy. Najdete tu nejseverněji položenou universitu i pivovar. Vyžití pro místní i zahraniční turisty je tu široké. Kajakování, turistika, golf, lyžování, rybaření. Sezón svitu půlnočního slunce je v sezóně zhruba od 20. května do 20. července.
Hlavním tématem expedice z Česka bylo samozřejmě vaření do pořadu Kluci v akci ze dne 9. 5. 2015. Barentsovo a Norské moře patří k nejčistším na světě a skýtá široké množství ryb – tresky, pstruhy, halibuty, lososy, makrely, herinky, kraby, ústřice, mořské ďasy, šproty, platýze a další a další.
Náš tým pořadu Kluci v akci ze dne 9. 5. 2015 se soustředil na farmované lososy, které se do Česka dovážejí a které nám mohou, při pravidelné konzumaci, přinést zdraví, pohodou a dlouhá léta.
V Tromso se budeme inspirovat zkušeností šéfkuchaře Kjella Kristiana Nilsena ze Skarvenského kulinářského institutu, který připraví, podomácku uzeného lososa s lahodným pyré z červené řepy a na másle opékaným římským salátem, pečenou tresku s cibulovo-smetanovou omáčkou a lososový burger se vším, co k němu patří.
Pořad Kluci v akci můžete sledovat 9. 5. 2015 od 18,25 hodin na ČT1!
Zdroj, foto: Česká televize