Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kmenové buňky – hit současnosti nebo hudba budoucnosti?

11. 03. 2010 | Nemoci
Pojem kmenové buňky se v současnosti skloňuje v nejrůznějších medicínských oborech ve všech pádech. Jak to s nimi ve skutečnosti je? A je opravdu v dohlednu doba, kdy se kmenovými buňkami bude léčit Alzhaimerova choroba stejně jako zvětšovat poprsí nebo transplantovat vlasy? Odpovědi na otázky, co jsou to vlastně kmenové buňky, proč jsou pro medicínu tak atraktivní, nebo kde všude by se mohly využít, naleznete v následujícím textu, jehož součástí je i upozornění na možná rizika.

Využití kmenových buněk v estetické chirurgii
Stále častěji se u nás objevují informace o tom, že kmenové buňky a jejich využití již pronikají do praxe estetických chirurgů. Výzkum kmenových buněk v současné době skýtá v medicíně naději pro mnoho pacientů v mnoha oborech medicíny, a nabízí možná v budoucnu možnost léčby nejrůznějších chorob, poranění či nádorových onemocnění. Princip léčby je zdánlivě jednoduchý - narušenou či nedostatečně výkonnou tkáň lékaři vyspraví aplikací buněk, které poškozené či chybějící buňky nahradí. „Všechny druhy léčby s kmenovými buňkami však zatím nikde na světě nepřekročily hranici klinických pokusů a jsem si jist, že než aplikace kmenových buněk dospěje do stadia, kdy budou v medicíně tyto metody běžně dostupné a zcela bezpečné, uplyne ještě řada let,“ říká plastický chirurg MUDr. Svatopluk Svoboda spolupracovník portálu ww.lekari-online.cz. „Jediné, co se v současné době v plastické chirurgii u nás používá, je aplikace tuku a tukových buněk, odebraných pacientce při liposukci, do prsů. Docílí se tak mírného zvětšení. Jako každá metoda v medicíně i tento postup má však svá omezení a určitá úskalí, rozhodně se ale v tomto případě nejedná o použití kmenových buněk,“ objasňuje MUDr. Svoboda. Někdy se můžeme setkat s tvrzeními o tom, jak zcela neškodné a díky dokonalým přístrojům i velmi jednoduché, je přenesení vlastních kmenových buněk z odsátého tuku při liposukci například do prsní tkáně. Odborníci z oddělení buněčné terapie nad takovými postupy kroutí hlavou. „Vím, že estetická chirurgie může sice pomoci psychicky lidem, kteří se trápí se svým vzhledem, ale zvláště u mladého člověka je třeba zvažovat riziko malignity po buněčné terapii. Tento výzkum je teprve v zárodcích a lidé žijí relativně dlouho. Nevíme, co udělají tyto buňky přenesené na jiné místo v průběhu několika desetiletí,“ prezentuje svůj úhel pohledu PhMr. RNDr. Alena Hrubá, CSc.

Co jsou to kmenové buňky?
Jedná se o buňky, které jsou schopné regulovaně se rozmnožovat. Organismus je potřebuje k zachování vyváženého stavu a pro udržení správných funkcí.  Vyskytují se hlavně v embryích, v dospělém organismu pak v těch orgánech, kde dochází k časté obnově buněk. V kostní dřeni vznikají červené a bílé krvinky (mluvíme o tzv. hemopoetických kmenových buňkách), ve sliznicích, v kůži, v tukové tkáni, nebo například ve vlasových koříncích. Kmenové buňky v organismu zdravého člověka podléhají regulacím, jejich neregulované množení je vlastně zhoubným procesem.

Proč jsou pro medicínu tak atraktivní?

Kmenová buňka se dokáže transformovat na konkrétní typ buňky podle tkáně, do které se dostane. To znamená, že po přenesení na určité místo se může teoreticky transformovat na chrupavku, kosti, cévní, nervové nebo svalové buňky. Proto se hledají cesty pro jejich uplatnění například pro léčbu infarktu myokardu, cukrovky, špatného prokrvení končetin a dalších indikací.  

Využití kmenových buněk v současnosti
Do terapie pronikly velmi dobře hemopoetické kmenové buňky. Transplantují se buňky od příbuzných i nepříbuzných dárců, i vlastní krvetvorné buňky pacientů odebrané před léčbou poškozující jejich schopnost krev vytvářet. Zdrojem krvetvorných buněk je kromě kostní dřeně i periferní krev. Do ní se kmenové buňky vyplavily z kostní dřeně vlivem faktorů podněcujících krvetvorbu. Z ní se pak oddělí frakce potřebných buněk na separátorech. Rozvíjí se také transplantace pupečníkové krve, což je další zdroj krvetvorných buněk.

Rizika využití kmenových buněk
„Ve výzkumu využití kmenových buněk je třeba také zkoumat jejich vlastnosti a neškodnost. Ta není tak úplně zanedbatelná, protože ať přenesete kmenovou buňku do jakéhokoliv prostředí, porušujete rovnováhu organismu. Ta je řízená řadou faktorů, které zabezpečují počet a funkci buněk tak, aby byla zajištěna jejich činnost, opotřebené buňky zanikaly a na jejich místo nastupovaly nové ve správném počtu,“ varuje PhMr. RNDr. Alena Hrubá, CSc.
Využití kmenových buněk vidí tedy prozatím PhMr. RNDr. Alena Hrubá, CSc především v terapeutických procesech směřujících k uzdravení, nebo zlepšení kvality života.

Zdroj: lekari-online.cz

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
naozaj zaujímavý objav
Obrázek uživatelky
profil
Aplikace tukových buněk pacientce do prsů je určitě lepší nežli silikony, které se musí
za lO let vyměňovat.
Využití kmenových buněk bude mít určitě veliký vliv na mnoho dosud nevyléčitelných nemocí.
Určitě se zlepší život mnoha lidem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles