Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kmín - přítel trávení

21. 06. 2015 | Péče o tělo
Kmín patří k nejstarším kořením, existují o něm důkazy už z doby kamenné. Dříve se věřilo, že tato voňavá bylinka dokáže zahánět duchy a démony. Dnes se používá na celém světě, velké obliby se těší zvláště ve střední Evropě. Kmín známe především jako tradiční koření, ale méně se ví o jeho léčivých účincích.

Pro zdraví

Botanicky patří kmín do stejné rodiny jako anýz, koriandr, kopr, fenykl a petržel. Tato skupina rostlin se pyšní některými ojedinělými fytolátkami, které vykazují ochranné účinky proti rakovině. Kmín obsahuje éterický olej, který mu dodává kořeněnou a palčivou chuť. Podněcuje činnost žaludku a střev, čímž uvolňuje zastavené trávení, když se člověk cítí jako „nafouklý“. Příznivý účinek na trávení se projevu také tím, že kmínová silice napomáhá vylučování trávicích šťáv, uvolňuje žaludeční křeče, působí proti průjmu, omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu. S oblibou se kmín používá všude tam, kde je nutné vylepšit horší stravitelnost jídla.

Kmín - přítel tráveníDále působí dezinfekčně, zmírňuje menstruační bolesti a pomáhá proti chudokrevnosti. Vyšší konzumace kmínu nebo šálek kmínového čaje denně je vynikající pro kojící matky, protože zvyšuje tvorbu a zlepšuje kvalitu mateřského mléka. Zároveň prospívá i děťátku, na které se přenáší jeho „větropudný“ účinek. Kmín zvyšuje citlivost na inzulín a je slibným prostředkem proti cukrovce. Žvýkání několika semínek odstraňuje zápach z úst.

Víte, proč se bez kmínu neobejdou jídla z brambor? Kmín přidáváme do vody, v níž se vaří brambory. Nejde jen o chuť, ale kmín dokáže neutralizovat škodlivý solanin obsažený hlavně v zelených a klíčících bramborách.

Super tip

Doporučuje se kupovat celá semínka, protože jsou aromatičtější a vydrží déle čerstvá než mletý nebo drcený kmín. Aby koření rozvinulo svoje aroma, měla by se semínka před použitím krátce podrtit v hmoždíři. Jeho chuť se zvýrazní, když ho lehce opražíme na pánvi nebo vaříme v jídle delší dobu. Kmín využíváme ke kořenění polévek, omáček, chleba, pečiva, různých druhů masa, hub, dušeného zelí a při konzervování potravin.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Paní Mandžuková má dobré tipy i ve svých knížkách.
Obrázek uživatelky
profil
užitečný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles