Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Koberce podle materiálů. Vyznáte se v nich?

2. 01. 2018 | Domácnost
Koberec je jeden z nejdůležitějších bytových doplňků. I když původně plnil především praktickou izolační funkci, postupem času nabyl na oblibě a stala se z něj dekorace, která pomáhá navodit příjemný pocit domova. Úloha koberce je důležitá, není proto divu, že jeho výběr podléhá tolika kritériím. Jedním z nich je i volba materiálu. Polypropylen, polyester, polyamid, přírodní vlákno anebo vlna? Poradíme vám.

Koupě koberce je jednoduchý způsob, jak vykouzlit osobitý a příjemný interiér. Ideální volbou je také v případě, kdy toužíte po změně, ale chcete se vyhnout vrtání, velkému nepořádku a nákladným investicím. Jaký ale vybrat materiál koberce s ohledem na naše potřeby a představy?

Polyester
Kromě polyesterového vlákna je dnes k dostání také polyesterová příze. Polyesterová příze patří k nejoblíbenějším materiálům. Je šetrná k přírodě, neboť se vyrábí z recyklovaného materiálu – použitých PET lahví. Její kvalita si v ničem nezadá s klasickým polyesterovým vláknem. Výhodou je trvanlivost a vysoká odolnost vůči mechanickému zatížení a skvrnám rozpustným ve vodě. Bonusem je, že jsou stálebarevné, měkké na došlap a nekroutí se. Hodí se proto do středně namáhaných prostor v domácnosti.


Koberce podle materiálů. Vyznáte se v nich?Polypropylen
Koberce z tohoto materiálu jsou oblíbené pro svou nízkou cenu. Nejlépe je upotřebíte jako dekorativní kusové koberce do méně namáhaných místností. Ze všech umělých materiálů má největší tendenci ke žmolkování. Polypropylen je resistentní proti alkoholu, různým olejům nebo organickým rozpouštědlům a je na údržbu nenáročný.

Polyamid
Polyamid je nejpoužívanějším materiálem pro výrobu kobercového vlákna. Zaručuje mechanickou odolnost, dlouhou životnost, pružnost, pevnost a trvanlivost. Vlákna jsou obvykle dutá a mají velmi dobré tepelněizolační a akustické vlastnosti. Koberce se vyznačují barevnou a tvarovou stálostí. I po dlouhém zatížení se vlákna opět zčásti narovnají. Dobře odolávají opotřebení, ztrátě vlasu a špíně a velmi snadno se udržují.

Přírodní vlákna

Vlněné koberce, obvykle vyráběné z ovčí vlny, zaručují měkkost, vysokou pevnost, lesk pohodlí. Vyznačují se dobrou elasticitou, takže nábytek na nich nezanechá stopu jako na jiných kobercích. Vlna je také antistatická a napomáhá udržovat v místnosti správnou vlhkost vzduchu. Díky hladkým vláknům jsou vlněné koberce odolnější vůči nečistotám. Bohužel ale nejsou vlněné koberce příliš vhodné pro alergiky, jsou totiž rájem pro mikroorganismy. Mezi další často využívané přírodní materiály patří bavlna, hedvábí, mořská tráva, kůže či bambus. Přírodní vlákna mají tu vlastnost, že se po odtížení vzpamatují a vlas se vrátí do původního stavu. Nevýhodou zejména u vlny a hedvábí je podstatně vyšší cena.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !