Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Koberce podle místností a využití. Jak vybrat ten správný?

29. 05. 2017 | Moderní bydlení
V dnešní době existuje spousta podlahových krytin. Zatímco dříve byl ve většině českých domácností k vidění metrážový koberec, dnes jsou velmi populární parkety nebo lina. Přesto koberec zůstává tradičním a důležitým prvkem v interiéru, který nám pomáhá z našeho obydlí vytvořit útulný domov. Dnes máme na výběr nepřeberné množství typů, vzorů a velikostí, které váš domov příjemně zútulní a zateplí. Vybírejte nejen podle toho, jaký se vám líbí, ale také podle toho, v jaké místnosti bude položen.

I když jsou plovoucí podlahy a parkety velmi moderní a oblíbené pro nenáročnou údržbu, často působí velmi chladně a nedovedou nám navodit pocit domácího tepla a pohodlí. Aby váš domov nepůsobil chladně a neosobně, nemusíte si do bytu hned pokládat celoplošný koberec. Naopak, doby, kdy českým domácnostem vévodily metrážové koberce v zemitých tónech s žíhanými vzory, už jsou dávno tytam. Interiér vhodně doplní a oživí kusové koberce, běhouny, rohože a originální a vkusné motivy a vzory mají dnes i koberce prodávané na metráž.

Kromě toho, koberce mají nespočet praktických vlastností: pohlcují prach, zadržují teplo, tlumí hluk, zlepšují akustiku a jsou velmi příjemné při kontaktu s bosou nohou. Stačí kliknout na internet nebo se projít po obchodním domě a zjistíte, že nabídka koberců je dnes nepřeberná. Zorientovat se v dostupných druzích, materiálech, typech a ostatních vlastnostech tohoto užitečného kusu textilie může být pro běžného zákazníka problém.

Položte si několik důležitých otázek


Ještě předtím, než se pustíte do samotného výběru, zvažte jedno důležité kritérium. Správný a funkční výběr koberce by se měl odvíjet především od role, jakou má koberec v daném interiéru hrát. Jinými slovy, zamyslete se nad tím, do jaké místnosti by měl přijít a na co danou místnost využíváte. Pokud hledáte koberec do dětského pokoje, jistě uvítáte, když bude tlumit hluk, otřesy a dupot dětských nohou. Děti také tráví mnoho času hraním na zemi, proto je celoplošný koberec vhodný i z důvodu tepelné izolace, aby děti nezábly nohy.

Pokud si jím chcete zkrášlit prostor před postelí v ložnici, kde bude plnit především dekorativní funkci, volte raději designový model s vyšším vlasem a hustotou. Neváhejte, a než vybraný kousek zakoupíte, poraďte se s odborníky.

A jak je to s životností tohoto bytového doplňku?
Životnost koberce se počítá poměrem množství vláken k výšce vlasu. Obecně důležitou vlastností koberce je hustota vlákna. Čím vyšší je počet vláken na metr čtvereční, tím vyšší je odolnost proti oděru a mechanickému opotřebení.

Materiál


Z hlediska materiálu máte na výběr z umělých či přírodních vláken. U celoplošných koberců vede nylon, který je velmi praktický a co do použití nesmrtelný. Často se používá také polypropylen, který si zase poradí s vlhkostí v místnosti. Nylonové i polypropylenové koberce se využívají spíše v celé ploše a v místnostech, které jsou hodně používány. Za krásné a moderní kousky z přírodních materiálů zaplatíte relativně více peněz, ale zase jde o bytovou investici. Nejčastěji se vyrábí ze sisalu, mořské trávy, kokosových vláken, hedvábí nebo vlny, která je vrcholem luxusu. Přírodní vlněné koberce mají tendenci vypuzovat nečistoty na kraj vlákna, kde ji snáze vyluxujete. Přesto jsou tyto typy náročnější na údržbu, i když bezkonkurenčně nejlépe vedou teplo.


Zdroj, foto: KTrend


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
máme plovoučku,takže koberce nemám,ale určitě si v budoucnu koupím něco malého na oživení interiéru
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka