Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kočka a mateřství

6. 07. 2017 | Zvířátka

Možná pro svou jemnou a měkkou srst kočky působí dojmem milého, krásného, něžného a sladkého stvoření. Všichni víme, že pohled na kočku pečující o svá koťátka je pro nás okouzlující a nemůžeme se toho nabažit.

Kočičí březost je období trvající zpravidla 65 až 81 dnů, jak se ve všeobecnosti udává. Pro kočku je to naprosto přirozené období nejenom fyziologických, ale i psychických změn. Kdo si myslí, že s březí kočkou se nic neděje, tak se hluboce mýlí. Každá kočka čekající narození potomstva velice citlivě a vzrušeně vnímá, co se děje v jejím okolí, a to nejenom blízkém. Pokud je kočka naprosto klidná a vyrovnaná,

je pravým odrazem svého pána.

Kočky, které žijí například na vesnici a mají volný výběh, nemají problém být březí. Když zjistíme, že naše kočka je březí, měli bychom jí trošku upravit jídelníček. Měla by dostat stravu, která obsahuje více živin nezbytných pro správný vývoj nejenom kočky, ale i očekávaných přírůstků. Přibližně dva týdny před plánovaným termínem porodu připravíme pro naši kočku tzv. porodnici v domácích podmínkách. Může to být umělohmotná bedýnka s odklápěcím víkem a postranními neboli bočními vchody nebo to může být obyčejná papírová krabice vystlaná buď novinami nebo nějakou látkou či dekou. Pokud možno, tak tuto porodnici umístíme na co nejméně frekventované místo, aby měla kočka svůj klid.


Musíme také dbát na to, aby byla porodnice dostatečně prostorná z důvodu vměstnání kočky a koťat. Kočka neomylně pozná, kdy začíná rodit. Takovým prvotním příznakem je zrychlený dech a neklidnost. Pokračuje to tím, že si olizuje své genitálie. Je lepší nechat ji v tomto stádiu v klidu, maximálně bychom ji mohli velmi mírně a jemně hladit. V tuto dobu už bychom měli mít také připravené nějaké ty pomůcky k porodu - například hadříky, nejlépe bavlněné nebo také dezinfekční prostředky. Kočka ve většině případů leží na boku a přede. Když se blíží porodní stah, tak může kočka jemně pomňoukávat.

Při prvních stazích se plod z dělohy posunuje k pochvě. Intervaly porodních stahů se začínají v rekordní rychlosti zkracovat a zároveň se zvětšuje jejich intenzita. Občas se stane, že kočka tlačí v sedě nebo ve stoje. Právě proto jsou porodní polohy velmi individuální záležitostí. Při jednom ze stahů může vystříknout tekutina většinou nažloutlé barvy, někdy růžové - to je plodová voda, neklamný příznak, že za chvilku přijde na svět první koťátko. V té chvíli se kočka zapře, může dojít k silnému kočičímu výkřiku (pozor na to - silný zvuk, při kterém může člověku prasknout ušní bubínek) a kotě vyklouzne na svět.

Kotě může vyjít hlavičkou, bez plodových obalů, pupeční šňůra se přetrhne a kotě je tzv. vystřeleno. Každá kočka zvládne očistit vlastní kotě sama, i prvorodička. Někdy kotě vyjde komplet - to znamená, v plodových obalech spolu s pupeční šňůrou, to opět kočka zvládne sama. Kotě může vycházet i nohami napřed, což je mírná komplikace. Někdy musí v takovém případě pomoct kočce majitel. Přestávka před vyplozením dalšího kotěte může být několik minut nebo třeba i desítky hodin. Zkušený chovatel si poradí sám za pomoci kočky. Kdo ale má málo zkušeností, je lépe je sbírat za pochodu. Z knih se toho moc nedoví, nejlepší je praxe.

Samozřejmě, když si myslíme, že je porod hotový, tak opatrně kočce prohmátneme břicho, a pokud nic nenajdeme, tak ji necháme v klidu a neměli bychom se ani dotýkat ani jednoho kotěte. Neobvyklou situací se při porodu nebo spíše po porodu stává, když se kočka nechová jako matka. Například okamžitě po narození vlastních koťátek je schopná je zakousnout nebo pozřít. Je to zřídkakdy, ale někdy se stane. Může je také zakousnout vlastní neopatrností, když je přenáší někam jinam. Další situace je, že je po porodu buď okamžitě, nebo po velmi málo dnech opustí a nechá napospas. V takovém případě je velmi málo pravděpodobné, že by to kotě i za pomoci veterináře přežilo, neboť bez mateřského mléka je to téměř nemožné.

Dříve než si usmyslíme mít koťátka, musíme si dobře promyslet, jestli jsme připraveni na takovou situaci nejen finančně, ale především psychicky. Podívejme se, jenom kolik koček putuje do útulků. Hodně lidí je takových, že se těší na maličké chlupaté kuličky, ale po pár dnech až týdnech je přestanou bavit a putují do útulku, v horším případě na ulici. Takové kotě si už docela těžko získává důvěru k lidem. Když se narodí malé kotě, je pochopitelně ještě slepé, mokré od porodních blan, ale jakmile je kočka olíže, přisunou se k jejím mlékem nalitým cecíkům, začnou sát a kočka už je zahřívá svým tělem.

Pozor - když se kočka cítí ohrožená nebo má pocit, že koťatům hrozí vnější nebezpečí, může začít útočit. I ta nejklidnější kočka se začne měnit v útočného dravce - to je pouhý strach o své mladé. Kočku bychom měli nechat žít kočičím životem se vším, co k němu patří. Hlavně jí ukázat, že ji máme rádi a ona nám to oplatí mnohonásobnou měrou.


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pokud nejde o nějakou vzácnou kočku, kdy máme koťata na chov a prodej, je dobře nechat kočku vykastrovat a vyhnout se tak rozmnožování.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný a zajímavý článek...SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles