Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kočka nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny?

30. 03. 2017 | Zvířátka
Plánujete si na jaře pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s ní člověk méně starostí? Odpověď není jednoduchá. Abychom vám usnadnili rozhodování, přinášíme několik rad a tipů, které vám s výběrem mohou pomoci.

Kočka nebo pes?

Ať už si vyberete kočku nebo psa, měli byste vzít na vědomí, že to není „věc“, kterou odložíte, když vás přestane bavit, ale je to závazek na několik let. Nesmí jít o lehkomyslné rozhodnutí, pořizujete si živého tvora, který se stane součástí vašich životů a který bude vyžadovat vaši péči. Důkladně si proto promyslete, jestli máte na zvíře dostatek volného času a finančních prostředků. V rodině by rovněž měla panovat na pořízení psa nebo kočky shoda, jinak bude vždy někdo trpět.

Kočka 
trávíte hodně času v práci
chcete přítulného společníka
jste spíše introvertní
nemáte čas na dlouhé procházky a výcvik
nebude rušit sousedy
roční výdaje zhruba 9 000 Kč

kočka nebo pesPes
chcete trávit volný čas nejen doma, ale i venku
máte dostatek času na výchovu
a výcvik
jste spíše extrovertní
hledáte věrného přítele
chcete mít pocit, že jste chráněn/a
preferujete zvířecí poslušnost
roční výdaje zhruba 13 000 Kč
 

Pes vás bude chránit, ale potřebuje svůj prostor a péči

Pokud jste se rozhodli pro psa, zřejmě hledáte především věrnost, přátelství, ale také třeba parťáka na výlety. To vše vám pes dá, pokud mu i vy na oplátku budete věnovat svůj volný čas, vycvičíte ho a poskytnete mu dostatek prostoru a pohybu. Poslední nezbytnou ingrediencí je láska. Důležité je uvědomit si, že není plemeno jako plemeno. Každý pes potřebuje pravidelné vycházky, ale je jasné z povahy plemene i ze stavby těla, že například teriéři a jiná lovecká plemena potřebují více pohybu než čivavy. Proto si u výběru plemene dejte záležet a zjistěte si, co který pes vyžaduje a v jakém prostředí se bude cítit nejlépe.


Průkaz původu? ANO, či NE?

Výběrem plemene to ale nekončí. Zpočátku by si měl každý budoucí chovatel ujasnit, zda chce psa s průkazem původu nebo z útulku. Říká se, že štěně s PP si většinou pořizují lidé, kteří touží se psem chodit na výstavy nebo se účastnit vrcholových sportů či soutěží. Opak je ale pravdou. Lidé spíše chtějí mít doma štěně, které vyroste v typického jedince dané rasy.
Vybrat si ho můžete dle jeho předků a díky tomu lze předvídat vzhled, povahu a také možné nemoci či nedostatky. Na druhou stranu vám nikdy průkaz původu nezaručí 100% zdraví zvířete. A důležitou stránkou je také ta finanční. Pes s průkazem původu vyjde na tisícové, často i desetitisícové položky. Chovatel by s vámi měl podepsat řádnou kupní smlouvu, případně dát štěněti malý „startovací balíček“ – granule, na které je zvyklé a oblíbenou hračku.  Měl by vám také poradit s prvními kroky ve výchově zvířete a upozornit vás na další očkování, odčervení a celkovou zdravotní péči. U psů bez průkazu původu je důležité znát rodiče a prostředí, ve kterém štěně vyrůstá.

S průkazem původu
x vysoká cena
x častá dlouhá čekací doba na štěně
můžete absolvovat výstavy, soutěže
jistá záruka standardu plemene
kontrola zvířat a jejich životních podmínek v chovatelské stanici
velké závazky CHS vůči zvířatům – zdravotní vyšetření, očipování, očkování, odčervení, socializace

Bez průkazu původu
nižší cena, někdy i nulová
krátká čekací doba na štěně
x možná častější onemocnění – nečekané finanční výdaje za léčbu
x žádná záruka standardu plemene
x chovatel není zavázán ke kompletní péči o zvířata – zdravotní vyšetření, očipování, očkování,  odčervení, socializace


Výběr štěněte

Dalším důležitým aspektem, který byste měli vzít v potaz, je výběr štěněte. Hned zpočátku byste se měli domluvit s chovatelem, zda upřednostňujete fenku nebo pejska. Pes je mohutnější, má stabilní povahu a může být tvrdohlavější. Oproti tomu fenu snadněji vychováte, v dospívání se však může povaha měnit, ale stále je mírnější než u psa.

Kočka potřebuje prostor

Kočka na vás nebude zdaleka tak závislá jako pes. Pro někoho je tato vlastnost předností, pro někoho naopak důvod, proč si vybere psa. Zároveň kočka potřebuje prostor, pokud bude zavřená v jedné místnosti a čekat, až se vrátíte z práce, bude strádat. Proto, než se rozhodnete si kočku pořídit, všechno dobře promyslete.

Nevíte jaké plemeno? Navštivte útulek

Pokud nemáte vybrané plemeno, nebo nemáte tip na dobrého chovatele, od kterého byste si chtěli konkrétní plemeno pořídit, nebojte se navštívit zvířecí útulky. Pracovníci útulků vám ochotně poradí, který pes nebo kočka by se k vám mohli na základě povahových vlastností hodit. A dobrý pocit z toho, že poskytnete živé duši nový domov, je k nezaplacení. Nemusíte se bát, že psi nebo kočky z útulku vám přinesou domů nějakou nemoc. Všichni psi v útulcích jsou vyšetřeni veterinárním lékařem a očkováni proti psince, hepatitidě, parvoviróze a vzteklině. Samozřejmostí je odčervení a odblešení. Za to, že dáte zvířeti nový domov, jste jako majitel osvobozen na dva roky od poplatků za psa. Podobně je to u koček. Ty jsou rovněž očkovány proti kočičím nemocem a vzteklině, stejně jako psi jsou odčerveny. Nový majitel zvířete, ať už si pořizuje kočku nebo psa, uhradí pouze kompletní očkování, odčervení a veterinární prohlídku.

Zdroj, foto: Royal Canin


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !