Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kofe-in: Libertin je hudebně volnomyšlenkářské album plné různých nálad a barev

19. 05. 2011 | Úspěšní lidé
KOFE-IN, alternativní partička, která stírá rozdíly mezi rockovou a elektronickou hudbou vydává novou, v pořadí již druhou, desku s názvem LIBERTIN. O tom, jak moc je Libertin volnomyšlenkářský s frontmanem kapely Janem Kunzem.

Deska nese zajímavý název, který ve většině z nás evokuje známý film v hlavní roli s Johnnym Deppem. Jak jste přišli právě na takový název?

Když mě název napadl, na Johnny Deppa jsem při tom vůbec nemyslel (smích). Měl by hlavně označovat naše hudební volnomyšlenkářství. Nikdy si neklademe žádné limity, co se týče hudebního stylu. Děláme si vše podle sebe, ne podle toho, co zrovna frčí. Tuhle
desku je těžké k něčemu přirovnat: české texty, rock s ambietní elektronikou, trošku lo-fi, do toho občas saxofon.

To zní opravdu skvěle, ale předpokládám, že takový výsledek musel zabrat hodně práce. Jak dlouho jste na desce makali?

Zajímavé na tom je, že celkový výsledek byl až podivuhodně rychlou záležitostí. Rozmezí mezi vznikem písniček a jejich finální podobou na CD nebylo delší než 5 měsíců. Svižné tempo, do kterého jsme, při tvorbě desky, vstoupili, bylo ku prospěchu desky. Když přichází nápady a je dostatek inspirace, není důvod, proč v práci zpomalovat.

Mohl bys tedy vaši novou desku blíže specifikovat, v čem se odlišuje od předchozí?

Libertin je melodičtější než první deska, větší důraz jsme kladli na písňovou formu jako takovou. Naše druhá deska je plná různých nálad a barev. Každá píseň vyjadřuje jiný pocit, dohromady tvoří koláž pocitů, které jsme v minulém roce prožili. Troufnu si říct, že zní jinak, než na co jsme zvyklí od většiny českých kapel.

Kde jste čerpali inspiraci, co vás při skládání hudby a textů ovlivňovalo?

Hudebně je to reportáž ze světa,  kde se imaginaci meze nekladou. Spíše než od not se odrážíme od zvuků. Propojení textů a hudby jsme nijak nepromýšleli, přikládali jsme je k sobě a čekali, jestli to zajiskří. A když ano, začali jsme vybraný text a hudbu proplétat. A to otevírá další vlnu inspirace. Textově je to výlet do duše každého Libertina, který zkouší hranice své i svého okolí.

Kdo vše se na desce podílel? Vím, že ty jsi autorem všech textů…

Desku nejvíce ovlivnil náš producent Matouš Godík, který je podepsán např. pod nahrávkami skupin -123 minut, Bratři Orffové nebo Andělem oceněného projektu Mythematica. Písně posunul do větší zvukové barevnosti a podtrhl její jinakost. Svou troškou do mlýna přispěl i Lukáš Novotný ze skupiny Bratři Orffové. Violoncello do skladby Kladu tě na Vodu nahrála Tereza Kovalová. (mj. Vladivojna La Chia, Republic of Two )

Kromě působení v kapele KOFE-IN jsi autorem dvou básnických sbírek. Myslíš si, že jdou tyhle dvě věci, zpívat v kapele a psát básně, dohromady?

Hudbu stejně jako literaturu beru jako umění, kterým se člověk může vyjadřovat, přitom však po každé trochu jinak. Ke psaní básní jsem se dostal omylem. Zbývaly mi přebytky textů, které se nedaly použít jako písňové texty, tak jsem je dal dohromady a poslal je dál. Potom jsem jezdil na různá literární čtení, kde mě jednou oslovili z nakladatelství, že by chtěli ty básně vydat. A tím začala moje literární kariéra. Pokud mě budou lidé číst i poslouchat a bude je to bavit, nevidím problém pokračovat v literatuře i muzice současně. O mé sbírky, které na našich koncertech prodáváme, je naštěstí stále zájem, což mě neuvěřitelně těší.

Bereš svoje literární nadání jako výhodu při psaní textů pro kapelu?

Výhoda to asi je, ale nemá žádné privilegium, abych mohl psát texty v kapele jen já. Na nové desce mají kluci taky pár otextovaných písní, ale protože toho víc nepřinesli, tak zbytek pochází z mé dílny. Výhodu v tom vidí spíš ostatní z kapely, protože se spoléhají, že na texty jsem já. (smích)

Už máte ponětí o tom, která píseň se stane ústředním hitem desky Libertin?

Kladu tě na vodu hodně lidí považuje za stěžejní. My se však nebráníme přijmout za ústřední píseň kteroukoliv jinou. Druhý singl bude pravděpodobně Levituju. Každá píseň vyjadřuje jiný pocit, a tedy každá je svým způsobem jiná, a tím pádem i jinak zajímavá. Posluchači sami posoudí, která píseň je pro ně ta nej. Věříme, že jsme vytvořili písničkově barevnou desku, ve které si každý najde to svoje.

Mohou se vaši fanoušci těšit na obdobně skvělý videoklip, kterým byl klip k písni Sebe mi dej?


Videoklip k singlu Kladu tě na vodu jsme už natočili. Režie videoklipu se opět ujal režisér Allan Šubrt, který s námi dělal už na Sebe mi dej z předchozí desky. Zajímavostí bylo, že se natáčelo pod vodní hladinou za účasti potápěčského týmu. Všichni z kapely však zůstali suší, ale pod vodu šla dívka, která s námi natáčela. Všichni jsme ji obdivovali, jak to skvěle zahrála. Myslím, že videoklip to bude povedený. Budu v něm k vidění i nějaké vizuální 3D vychytávky, jako v klipu  Sebe mi dej. A určitě nebude poslední, klipů k písním plánujeme mnohem víc.

Další novinkou spjatou s vaší druhou deskou jsou zbrusu nové promo fotky. Můžeš se trochu pochlubit?

Spolupráce s fotografem Janem Langrem proběhla bez problému a byla pro kapelu velmi zajímavá. Velkou zásluhu na výsledku má taky Beáta Kaňoková - Fashion Picanteria, jedna z předních českých módních blogerek a její styling. Také bych chtěl touto cestou poděkovat všem členům kapely, kteří se na focení prokázali jako profesionální modelové. Byla to docela sranda. (smích)

Plánujete desku Libertin představit v rámci turné?

To bychom byli proti sobě, kdybychom se s novou deskou na pódiu nepředstavili. Kapela KOFE-IN je na pódiu ze všeho nejradši, protože si můžeme užít tu správnou show a energii s fanoušky. Turné k nové desce odstartuje na konci března a bude mít kolem 25 zastávek v klubech po celé republice.

Změnili jste s novou deskou i hudební styl kapely, kam se momentálně umělecky ubíráte?

Náš směr nám dovoluje používat více cest. Každá inspirace vyžaduje trochu jiný hudební přístup. KOFE-IN je skupina, která si neklade mantinely nějaké hudební škatulky. Vždycky jsme deklarovali, že jdeme vlastní cestou. Ostatně název alba to vystihuje zcela přesně. Jsme hudební volnomyšlenkáři. Naše alternativa je v tom, že kombinujeme nekombinovatelné, děláme si to jednoduše po svém.

Jaké jsou ambice kapely KOFE-IN, chcete hrát pro vyprodané haly, získávat Anděly…

Určitě bychom se chtěli posunovat stále dál a pokusíme se pro to udělat maximum. To, co děláme, nás strašně baví a snad je to i z naší hudby znát. Bavit se o nějakém zahraničním úspěchu, to asi v českých poměrech nemá smysl. Abychom mohli v cizině prorazit, museli bychom v zahraničí žít. Nemá cenu sedět doma na zadku a posílat do Londýna nebo do New Yorku MP3 s hudbou. Myslím si, že máme reálné sny, které si můžeme splnit v naší zemi.



Zdroj: Championship.cz

Mirka Bali
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle