Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kojenecké ublinkávání aneb co s refluxem

15. 12. 2015 | Výživa
Příchod miminka na svět je velká a radostná událost. Rodiče si po devět měsíců představují, jak budou pečovat o klidné, po většinu dne spící a v době bdění usmívající se miminko. Tuto idylku může vážně ohrozit plačící a často ublinkávající děťátko. Na vině může být reflux.

Ublinkávání se objevuje téměř u poloviny kojenců do půl roku věku.
S přibývajícím věkem se upravuje, až postupně vymizí. Čerstvé rodiče však dokáže pěkně vyděsit.

Jaké jsou příčiny ublinkávání?

Toto vracení potravy ze žaludku do jícnu a ústní dutiny je v prvních měsících života do jisté míry považováno za normální jev. Jeho příčinou je nedokončený vývoj svěrače mezi jícnem a žaludkem, který se vyvíjí až do konce prvního roku života. Pokud nemá dítě jiné problémy, a i přes častější blinkání dobře prospívá, stav nevyžaduje žádnou zvláštní léčbu.

kojenecké ublinkáváníNěkdy však může kyselý obsah žaludku poškodit sliznici v jícnu a způsobit zhoršení zdravotního stavu miminka. Pak se jedná o refluxní chorobu jícnu, kterou je možné léčit. Ve výjimečných případech dítě obloukovité zvrací žaludečního obsah po každém příjmu potravy. Děti s refluxní nemocí mívají problémy s prospíváním.

Jak se dětem žije s refluxem?

„Děti s refluxem často pláčou, zejména pokud jsou hned po kojení uloženy do vodorovné polohy. Pokud dítě po kojení položíte na rovný povrch, potrava se mu vrací ze žaludku do jícnu, což mu působí podobné pocity, jako když vás pálí žáha. Pokud dítě zvednete, pláč obvykle ustává a dítě se uklidní“, vysvětluje fyzioterapeutka Mgr. Martina Karasová.

Potrava se mu totiž vrací zpět do žaludku a pocit nespokojenosti odeznívá. Nechte dítě po krmení delší dobu ve svislé poloze, aby se mu mlíčko usadilo v žaludku.

Změna strany pomáhá

Jedním z možných řešení je zahuštění stravy miminka. Pokud se jedná o děťátko kojené, lze před každým krmením podat speciální přípravek rozpuštěný ve vodě, který zahustí v žaludku vypité mateřské mléko. Pokud je dítě krmené umělým mlékem, podává se speciální druh antireflexní umělé výživy, ve které je zahušťující složka obsažena. Pozor však na možný vznik zácpy u některých takto krmených dětí.

Dbejte na správné polohování

Dalším z důležitých režimových opatření je zvýšené polohování dítěte jak při spánku, tak během bdění. U mladších dětí je nejvhodnější spaní na zádíčkách, u dětí starších jednoho roku se doporučuje poloha na levém boku s mírně zvýšenou polohou hlavičky. Dítěti v postýlce podložte matraci, nikoliv jen hlavičku.

Děti s refluxem je třeba krmit častěji a v malých dávkách. Vždy dbejte na odříhnutí a na šetrnou manipulaci s dítětem po jídle. Pokud děťátko během pití pláče, odstrkuje se nebo se vzteká, zkuste ho nechat odříhnut víckrát v průběhu jednoho kojení.


Zdroj, foto: Babymoov


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Změna strany vždycky pomůže Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Do roka jsme trpěliSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles