Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kojení jako začátek života

21. 05. 2017 | Kojení

Kojení je alfou omegou všech novopečených maminek. Samozřejmě po prvotní euforii a příchodu domů z porodnice ne že mohou, ale nastanou stresové situace, přičemž jednou z nich je i taková, kdy miminko odmítá pít mateřské mléko. Dá se tomu předejít tím způsobem, že maminky začnou co nejdříve s prvními stravovacími návyky. Ještě v porodnici by se maminky měly snažit nakojit miminko bezprostředně po porodu, i když ne vždycky je to možné.

V dnešní době existuje tzv. roaming-in, kdy je miminko s maminkou 24 hodin. Dříve to možné nebylo. Maminky mohou požádat sestřičky, aby jejich dítě nekrmily z láhve. Během prvního týdne je obvyklou záležitostí, že miminko vyžaduje pití mateřského mléka nejméně desetkrát denně. Nejvíce toho bude v noci – mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní, ale i v podvečerních hodinách. Kojení má i tak trochu negativní druhou stranu mince.

Pár dní po porodu mohou ženě nalitá prsa bolavět, stává se to téměř vždycky. Udává se, že se od toho dá pomoci teplými obklady, masírováním bradavek speciální mastí, případně se mohou použít speciální kloboučky, které se nasadí na bradavky. Během těchto bolavých dnů se může využít odsávačka mléka, díky které bude mléko lépe téct a dítě se i lehčeji přisaje. U miminka se hlad projevuje obvykle otevíráním pusinky, strkáním pěstičky do úst, protahuje se či je bledé.

Miminko si tedy maminka přiloží k prsu. Platí pravidlo, že pokračuje u toho, kde byla naposledy. Dítě by se mělo nechat přisáté deset až patnáct minut, to samé u druhého prsu. Kojení je pro miminko základ jeho života. Na to nemusí být nikdo vědec, aby věděl, že mateřské mléko obsahuje mnoho protilátek. Někdy se stane, že maminka nemůže kojit. Ne proto, že by nechtěla, ale prostě nemá mléko.

Na druhé straně existují maminky, které mají mateřského mléka přehršel. Stává se, že svoje mléko odstříkávají a pak ho v uvozovkách věnují například do nemocnic. Dříve se kojilo delší dobu než dnes. Výjimka nebyla do tří let věku dítěte, někdy do čtyř. Dnes je to pro devadesát procent maminek nemyslitelné, avšak najdou se i takové, které kojí právě do těch zmíněných tří let.    


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !