Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kokořínskem za Járou Cimrmanem

6. 08. 2015 | Česká republika
Kokořínsko, úžasný kraj romantických roklin a bizarních skalisek inspiroval nejednoho umělce. Lze například jmenovat Josefa Navrátila či Antonína Mánesa a pochopitelně Karla Hynka Máchu. I nám rozmanitá malebná krajina učarovala a rádi se sem vracíme. A kam zamíříme tentokrát?

I dnes se budeme toulat „hlubokým oudolím“ a obdivovat zdejší krásy, ale zároveň se vydáme po stopách osobnosti bezesporu jedinečné: za největším světovým spisovatelem, vynálezcem, malířem, fyzikem, lyžařem a filozofem, českým velikánem Járou Cimrmanem.

Blížíme se od Mělníka, takže jen tečujeme obec Kokořín a po dalších zhruba 5 kilometrech jsme v půvabné vesničce na okraji údolí - Šemanovicích. Proč se Jára Cimrman na sklonku života zdržoval právě zde se přesně neví, snad proto, aby mohl v nedalekém lázeňském penzionu v Želízech pravidelně navštěvovat svého přítele Franze Kafku. 
Dnes většina objektů slouží pro rekreaci a tak okukujeme většinou pěkně udržovaná, částečně kamenná a částečně roubená stavení.

KokořínskemHlavní pozornost věnujeme hostinci U Límanů, nápis na pamětní desce uvádí, že zde v letech 1912-1918 sedával Jára Cimrman. A právě tady vynalezl, a sám na sobě vyzkoušel, první alkohol tester na světě. Jde o důmyslné zařízení, na kterém lze spolehlivě určit, nakolik míra vypitého zlatavého moku ovlivnila vaši rovnováhu. Tento vynález je na pamětní desce rovněž vyobrazen (viz přiložené fotografie).

Jára Cimrman však toužil zviditelnit tehdy nezajímavé Šemanovice něčím výraznějším a navrhoval vybudovat zde maják. Radní však jeho návrh s odůvodněním, že nemáme moře, zamítli. Stejně dopadl i s celnicí. Na argument, že tudy žádná hranici nevede, prý vykřikl: „Ale povede!“ Na jeho slova došlo po mnichovském diktátu v roce 1938...
Procházíme obcí vedeni červeným psaníčkem, míjíme kostelík sv. Jana Nepomuckého.
Šemanovice si pravděpodobně řada z nás dá do souvislosti s hospůdkou Nostalgická myš, respektive s pořady Salonu Cimrman, které se zde natáčely.
Od Nostalgické myši pokračujeme stále severním směrem, kousek za posledními domy přicházíme k malému hřbitůvku. Právě tady se podle závěrů letitého bádání a nesčetných expedicích podařilo objevit místo posledního odpočinku Járy Cimrmana.

Hrob, na mistrovo přání, není nijak označen, ale po následném porovnání mnou pořízených fotografií s knihou docenta Jiřího Šebánka Za Járou Cimrmanem až do hrobu, je jasné, že jsme na správném místě.
Zbývá nám ještě navštívit tzv. Cimrmanovu jeskyni (oficiálně Hradkov), v rokli pod hřbitovem. Je to největší jeskyně na Kokořínsku a stojí opravdu za vidění. Značka sem nevede a přímý sestup rozhodně nedoporučuji! Využijte červeného psaníčka, které vás podél hřbitovní zdi a pěšinkou lesem mezi skalami přivede na dno Šemanovického dolu ke studánce označené v mapě jako pramen Hradkov. Zatímco značka se stáčí vpravo dolů, vy se vydejte vlevo neznačenou cestou, ze které asi po 50 metrech za skalním blokem odbočuje opět vlevo pěšinka. Ta po chvíli vyústí z mladého hustého porostu, a když se dobře rozhlédnete, spatříte nečekaně velký skalní převis.
Po prohlídce jeskyně se vrátíme ke studánce a po červeném psaníčku pokračujeme v naší cestě Šemanovickým dolem.
V místě, kde psaníčko odbočí do Jestřebice jen připomenu, že u této obce lze vidět zajímavý kamenný mostek s vytesaným letopočtem 1852 (viz výlet Kokořínskem na dvoje pokličky). Pokud byste si chtěli k mostku odbočit, je to z tohoto rozcestí cca 600 metrů.
My setrváváme na dně údolí a zpevněnou cestou pokračujeme stále k jihu až k místu, kde se zleva připojuje žlutá značka. Tu použijeme, abychom po ní vystoupali ke skalnímu ostrohu s jeskyní Kostelíček. Jedná se o skalní světničky s vytesanými schody, které jsou součástí zříceniny hradu, o čemž svědčí mj. zádlaby pro dřevěné trámy i nálezy keramických střepů z přelomu 13. a 14. století. Po prohlídce se vrátíme zpět na dno údolí.
Po 1,5 km přicházíme k dalšímu skalnímu obydlí, vpravo od cesty se nachází trampy opečovávaná jeskyně Rozbořenka. Historické prameny uvádějí, že zde ve skalním bytě (roubená přístavba se nedochovala) žil koncem 19. století vysloužilý panský hajný Antonín Rozbořil, odtud tedy název. Objekt byl obýván  až do roku 1945.

Po dalším půlkilometru jsme na rozcestí, u kterého je dřevěná studna s rumpálem. Prozatím si ho nebudeme všímat a pokračujeme ještě 250 metrů dál údolím po žluté značce do místa, kde byla do vodorovné pukliny v pískovcové skále asi 5 metrů nad současným dnem údolí vytesána umělá jeskyně Klemperka. Přístupná je po žebříku a je pojmenována podle loupežníka Klempery, zmiňovaného ve zdejších pověstech. 
Po prozkoumání Klemperky, a dalších prostor vytesaných do skály u cesty, se vrátíme na rozcestí s rumpálovou studnou. Nyní nás čeká výstup z údolí do osady Truskavna.
Cesta je vytesaná ve skále a podle rýh na bočních stěnách - říká se jim oškrty - byla v minulosti využívána i povozy.  Zaniklé vozové cesty, kde náboje kol v měkkém pískovci zanechaly stopy, lze nalézt na Kokořínsku na řadě dalších míst. Občas i v různé výšce, protože jak vozy vyjížděly koleje do stále větší hloubky, musela se cesta upravit, osekat a následně se tak jezdilo o něco níže.

Těsně před vsí Truskavna si můžeme zblízka prohlédnout i jeden ze skalních bytů.
Zatímco dosud jsme se pohybovali převážně v lese a v údolí, nyní nás čeká pohodlných 2,5 km mezi loukami se stády ovcí, krav a koz, jejichž produkty lze zakoupit na statku Březinka čp.15. 
Posléze se po nepříliš frekventované silničce vrátíme do Šemanovic.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kokořínskem za Járou Cimrmanem:

Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
Kokořínskem za Járou Cimrmanem
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný výlet a povídání Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kouzelné fotky. A zcela jistě se na tváři krajiny podílel svým umem a znalostmi sám slavný Jára Da CimrmanSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný a poučný článek, krásné fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný a zajímavý článek. Pochopitelně i fotečky.-Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles