Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kolem oken stále panuje řada mýtů, říká výrobce

18. 09. 2017 | Novostavba
-Komerční sdělení-

Příjemné letní teploty jsou pryč a chladný podzim nás nutí topit. Pokud vám starými okny táhne do bytu, je nejvyšší čas začít řešit jejich výměnu, ať to stihnete dříve, než přijde skutečná zima.

Plast nebo dřevo


Plastová okna nebo raději dřevěná okna – dilema, na které je snadné odpovědět. Okna ze všech materiálů mají prakticky srovnatelné vlastnosti. Konkrétní parametry oken závisí na stavební hloubce profilu a zvoleném zasklení. Volba materiálu tak zdaleka není nejdůležitější. Pokud váháte, co si vybrat, poraďte se s odborníky, nejlépe s dodavatelem, který nabízí všechny typy oken.


plastová okna OthermTip: Okna volte zejména podle toho, co od nich očekáváte a v jakém prostředí mají sloužit. Nezapomeňte na ochranu před hlukem i bezpečnost.

Zejména s plastovými okny je spojena řada mýtů, ale pravda je, že správně seřízená moderní okna byt utěsní. „Po výměně oken je potřeba myslet na správné větrání a také používání odsavačů par,“ vysvětluje Ing. Holý obchodní ředitel renomovaného českého výrobce OTHERM okna a dodává, „okny, kterými táhne, uniká vlhkost samovolně, ale moderní okna díky výborné izolaci nepustí ven ani teplo, ale ani přebytečnou vlhkost.“  Na případné rosení snadno vyzrajete tak, že budete sledovat vlhkost v bytě, stačí pořídit si vlhkoměr. Když při teplotě kolem 20oC překročí relativní vlhkost 50%, je nejvyšší čas vyvětrat.

Tip: V zimě větrejte krátce, ale intenzivně – vymění se vzduch, odejde vlhkost, ale neochladí se stěny a nábytek. Větrat v zimě na ventilaci není vhodné, rozhodně to nepřinese úsporu tepla.

Který materiál je nejžádanější


I když už víme, že volba materiálu není nejdůležitější z hlediska vlastností, tak i okna podléhají módním trendům. „Materiálové preference se liší i podle regionů, důležitý je samozřejmě typ stavby a podstatnou roli hraje i to, zda rekonstruujeme dům nebo stavíme novostavbu,“ říká Ing. Holý z OTHERMU.

Jedničkou na tuzemském trhu jsou stále plastová okna. Výhodný poměr cena – výkon hraje největší roli při rozhodování. Ale mnoho lidí volí plastová okna i kvůli jejich bezúdržbovosti, není totiž nutné starat se o jejich povrchovou úpravu jako u dřevěných oken. Při šetrném zacházení, pravidelném mytí a jednoduché péči o kování vydrží desítky pěkná a dobře funkční. „Bílá plastová okna vyrábíme nejčastěji, zájem o dřevodekory je dlouhodobě stabilní, ale v posledních letech se stále častěji prosazují šedá plastová okna, která jsou na první pohled k nerozeznání od hliníkových oken,“ říká Ing. Holý.

Moderní rodinné domyModerní domy a plastová okna


Zájem o dřevěná okna rok od roku roste. Nejčastěji je volí ti, kdo staví novostavby nebo rekonstruují stylové domy. Výhody dřevěných oken jsou zejména v tom, že poskytují výbornou stabilitu a možnost vyrábět i atypické tvary oken a dveří.

S moderními novostavbami jsou spojeny zejména velké prosklené plochy, posuvné systémy, které spojí interiér se zahradou. Právě v těchto případech lidé velmi často volí dřevěná okna. Řešením problému s údržbou je volba dřevohliníkových oken, kdy v interiéru je přírodní dřevo a z exteriéru hliníkové opláštění, ale je nutné počítat s vyšší cenou. Investice se ale vyplatí, protože živostnost takových prakticky bezúdržbových oken je v podstatě neomezená.

Tip: Okna by vám měla sloužit desítky let, proto vždy chtějte znát jejich skutečného výrobce, nikdy nevíte, kdy budete potřebovat servis.

Pokud vybíráte okna do vlhkých prostor, pro květinové zimní zahrady nebo tam, kde plánujete mít například vířivku, měli byste vědět, že dřevěná okna nejsou vhodná. Sáhněte raději po plastu nebo si vyberte dražší hliníková okna. Dlouhodobé účinky vlhkosti totiž dřevu vysloveně nesvědčí.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kolem oken stále panuje řada mýtů, říká výrobce:

Kolem oken stále panuje řada mýtů, říká výrobce
Kolem oken stále panuje řada mýtů, říká výrobce
Kolem oken stále panuje řada mýtů, říká výrobce
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkna čem klikáš??? To máš nějaký turbo PCSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
15. 10. 2017 18:18 Sebrán "Zlato" za 30 bodů
15. 10. 2017 18:14 Sebrán "Zlato" za 30 bodů
15. 10. 2017 18:10 Sebrán "Zlato" za 30 bodů
15. 10. 2017 18:06 Sebrán "Zlato" za 30 bodů
15. 10. 2017 18:01 Sebrán "Zlato" za 30 bodů
15. 10. 2017 17:58 Sebrán "Zlato" za 30 bodů
Obrázek uživatelky
profil
Prohlížeč explorer a fi.fi
Obrázek uživatelky
profil
microsoft edge a oslavany.net
Obrázek uživatelky
profil
v životě mi to po 3 min. nepadalo, jen tiše závidím... kratší interval jak po 4 min je mým snemSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles