Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem

19. 09. 2014 | Vaše příběhy
Je to údajně známý výrok prvního našeho pana prezidenta T.G. Masaryka a mohu se s touto myšlenkou jen ztotožnit. Poznala jsem to sama nemile na své vlastní kůži už při svých dovolených v zahraničí a nyní při dlouhodobějším pobytu na Costa Blanca to pociťuji dvojnásob. Neomlouvá mne ani ta skutečnost, že do nás léta hustili ruštinu a tvrdili svorně, že to je „světový jazyk“ - sice ji nyní taky využiji, protože se sem nastěhovala snad desetina Rusů, ale nedostatek konverzace za uplynulých padesát let je taky znát.

Já jsem ihned po „sametu“ začala oprašovat své dávné znalosti němčiny, poněvadž jsme byli první vesnicí „za dráty“ a tam mi to bylo ku prospěchu, i když moje „šprechtění“ nebylo zdaleka perfektní. Byla velká škoda, že tatínek z německé rodiny, s námi doma nehovořil německy, děti se učí mnohem rychleji - vidím to zde, většina školáků mluví plynně španělsky a anglicky a pokud jsou to přistěhovalci, tak doma ještě svou rodnou řečí a brebentí bez zadrhávání.

Jenže tatínek  musel, aby uživil rodinu s nemocnou manželkou, pracovat ve dvou zaměstnáních a ty neděle byly příliš krátké. Tudíž jsem byla samouk a jak jsem toho později litovala, že jsem nebyla pilnější. Sice se dá s Němci slušně domluvit i bez používání toho jejich, pro mne zbytečného, Der-, Die-, Das- , ovšem oč lépe by z mých úst zněly plynulé, gramaticky správné věty - toho stále lituji. A absence jazyka anglického je snad ještě větším „kamenem úrazu“ nežli cokoliv jiného. I když jsem vždy při odletu na dovolenou do určité země zakoupila předem konverzační příručku v tom či onom jazyce a ještě v letadle jsem pilovala oslovení, pozdravy, poděkování atd. - ale oč jednodušší by to bylo se znalostí angličtiny?
kolik řečí znáš .....Mne vždy odrazovala ta naprosto odlišná výslovnost od písemného projevu a stále jsem se domnívala, že ke správné výslovnosti bych musela mít neustále „knedlík v hubě“! Dodnes nevím, odkud jsem tento názor pochytila, snad se jedná o americkou angličtinu, ale tady, přestože žiji už šestým rokem obklopena většinou anglickými sousedy - ještě ani jeden z nich neměl při hovoru ten knedlík v puse, ovšem stejně jim téměř nic nerozumím. Protože je mým prvořadým zájmem ještě více pilovat španělštinu a na výuku dvou řečí najednou zřejmě už není moje „mozkovna“ připravena - nezbývá nežli se smířit s tím, že se ne vždy domluvíme rukama nohama, protože Angličané většinou nemají důvod se učit španělsky, když se všude domluví svou rodnou řečí. Kromě angličtiny /a v Asii čínštiny/  je i španělština jedním z nejrozšířenějších světových jazyků, protože je úředním jazykem nejen v mé nové vlasti, ale také ve většině států Jižní a Střední Ameriky a Rovníkové Guinei. Je také dosti rozšířená v USA, na Filipínách - počet lidí, hovořících španělsky je cca 400 milionů.

Tudíž ta neznalost řádně se domluvit anglicky mi dala v posledních dnech pořádně zabrat. V našem okolí s převážně anglickými sousedy žije s rodinou velmi oblíbený automechanik, jenž mi vytáhl před nějakou dobou auto z písku v lese, když jsem svou vlastní nepozorností do písečné díry zapadla a jedním kolem jsem po několika pokusech zapadala stále více, málem až k protinožcům. Tehdy jsem se ho zeptala, zda dělá také ITV /neboli naše STK/, nálepky mám od předešlých let na předním skle, takže to nebyl problém se otázat. Nyní už je tam nalepovat nemusíme, policie má vše zmodernizováno a při prohlídkách jen nahlédnou do PC v autě a mají o všem přehled i o platbách pojistek atd. Netušila jsem, když vloni proběhla technická u mého vozidla 1.října, že letos by to mělo být taky v tomto datu - pro mne je říjen až do konce měsíce!! Tehdy jsem mu říkala, že by mi to nejlépe vyhovovalo v posledním týdnu měsíce a on určil datum koncem října a taky přijel a včas.

Pán totiž pochází ze Skotska, má anglickou manželku a děti žvatlají už taky dvěma jazyky. U španělského automechanika by se dalo počítat s hodinovým zpožděním, což je pro jižní národy typické. To, že pochází ze Skotska, mi řekl před chvílí při platbě za STK, kdy teprve přijel s osvědčením. Já se totiž divila, proč coby Skot, se zdráhá vzít si o něco málo více a stále udává mnohem nižší částky, nežli jiní automechanici. On sice jezdí s dodávkou k zákazníkům, v ní má vše potřebné k opravám a nemusí tudíž platit pronájem za garáž, ale zdá se mi cokoliv jiného - nežli opravdický Skot ve smyslu „šetrný“. On se tomu smál a na svém příručním překladači mi česky napsal „To je mýtus, tohle o nás říkají Angličané“.

No a právě s ním jsme se téměř kvůli neznalosti řečí nedomluvili na věcech podstatných. Pán sice udělal za dva roky, co ho znám, značné pokroky ve španělštině, jenže je tak vytížen až do večera, že na pravidelnou výuku opravdu nemá čas. Předevčírem v autě vyměnil radio a prohlédl vše, co je nutné k STK, doporučil mi, ať koupím dvě nové pneumatiky a když jsem mu poslala SMS v angličtině /pochopitelně s pomocí translatoru Google/, že pneu jsou vyměněny - odepsal mi česky „to je správný“.                                    A to bylo vše - následující den nebyl k zastižení ani mobilem, tak jsem psala dvě zprávy španělsky a večer se snažila ho odchytit doma. Nikdo tam nebyl, sepsala jsem své dotazy na lísteček a vložila do jejich dveří, jeho žena hovoří španělsky plynule, pracuje mezi španělskými ženami. Dnes ráno jsem je už taky nezastihla, tudíž další SMS a lísteček a kolem poledne jsem zavolala a on telefon konečně zvedl. Ovšem v telefonu domluvit se je vždy obtížnější, nakonec řekl - za dvacet minut před domem. Já jsem se už mylně domnívala, že snad ani nemá oprávnění tu technickou  kontrolu dotáhnout do konce a že mi snad to auto jen připravil a odstranil nutné závady.       

Když přijel, marně jsme se domlouvali kvůli autopojistce, po mně ještě nikdo u technické tyto papíry nechtěl a on tvrdil, že ta moje smlouva, kterou mu ukazuji, je dva roky stará, kdy jsem pojistku po koupi auta uzavřela, ale on že potřebuje poslední doklad o platbě, což bylo v červenci t.r. Já to platím převodem z bankovního účtu, kdy si to pojišťovna sama stáhne a extra doklad jsem o této platbě neměla, banky jsou u nás jen dopoledne a my jsme se stále nemohli domluvit. Tak jsme zavolali anglického souseda, jenž trochu „šprechtí německy“ a on překládal. Pak jsem zatelefonovala do své švýcarské pojišťovny, pán tvrdil, že takový požadavek ještě nikdy neslyšel, protože policie má vše k dispozici v počítači, stačí jim jen moje španělské identifikační číslo /něco jako rodné číslo/. Ale byl tak laskav, že slíbil mi napsat potvrzení o platbě a nechat ho na stole v kanceláři, poněvadž právě jednal s klientem, s nímž musel odjet na zbytek odpoledne. Náš automechanik řekl, že se zastaví večer a protože zjistil, že tam jsou do dvaceti hodin, vypadalo to nadějně. 

Nakonec jsme všechno zvládli prakticky ne za „pět minut dvanáct“, ale dalo by se říci, že za „pár vteřin dvanáct“ a dnes už budu moci konečně klidně spát. Ovšem jsem si vědoma toho, že ty zmatky vznikly kvůli mé nevědomosti a taky díky tomu, že neumím anglicky a už to zřejmě ani nedoženu. A opravdu mi znalost „světového jazyka - ruštiny“ byla houby platná - bohužel.

P.S. - taky jsem se poněkud v panu opraváři zmýlila - vyměněné rádio hrálo jen půl dne, za týden ho během 5 minut opravil a opět hrálo jen tentýž den. Pak mi na mých několik SMS odpověděl - „brzy přijedu a opravím“ - bohužel - už čekám několik měsíců. Zdá se, že pan automechanik už příliš načichl španělským zvykem vše odkládat na MAŃANA /neboli zítra a taky „odlož to na jindy“!. 


MartaB - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také na stránkách autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Také mám problém s jazyky. Z ruštiny mám maturitu, s ruským děvčetem jsem si dopisovala od 4té třídy až do doby kdy se mi narodila dcerka. Irinu jsem měla ráda, ale ona nezvládla to, že jsem se vdala. Tak skončilo naše přátelství.Nikdy jsem pak ruštinu nepotřebovala. Německy jsem se učila tři roky, ale dnes již toho moc neumím. V cizině jsem se ale vždy nějak domluvila. Pěkný článek. SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Marti..já umím jen česky..němčinu i ruštinu už můj mozek zabudnul..Smajlíkjá bych v cizině žít nemohla..tak týden s průvodcem a domůSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobře napsané, pěkně se to četlo.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc dobře napsáno.Ruštinu jsem oprášila v Egyptě,ku podivu jsem se dobře domluvilaSmajlíkDokonce jsme si i povídali.Z němčinou a angličtinou to už je horšíSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

Taky premyslim nad tim, ze bych se zrejme s lidmi kmene Pygmeju spise domluvila rukama, nohama /pokud by je nezaujala moje "kredenciozni trojrozmerna postava"/ a nepouzili by mne treba k jinym ucelum. Myslim, ze tito puvodni obyvatele byli maleho vzrustu - ja jsem mj. i vysoka, tudiz budto by se zalekli a odstranili mne ze strachu nebo treba z hladu ?? /jeden nikdy nevi, zda byli ci nebyli zrouti bilych lidiSmajlík/ - ale na uradech bych se asi domluvila Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles