Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kolika kojence - nejčastější problém dítěte

27. 04. 2012 | Dětské nemoci
Kolika kojence je jedním z nejčastějších problémů během prvních třech měsíců života dítěte. Vyznačují se většinou večerním neutišitelným pláčem až záchvaty neklidu miminka. Pokud pronikavý pláč trvá déle než tři hodiny denně a více než tři dny, je téměř jasné, že jde o kojeneckou koliku a pomoc lékaře je nevyhnutelná.

Kolika kojence - Jak ji poznáme?

Úporné bolesti bříška novorozenců a kojenců, napínání svalů, nápadné ohýbání a přitahování nožiček k bříšku, někdy až zrudnutí v obličeji doprovázené únikem plynů, záchvaty neutišitelného křiku a neklidu, zhoršené  mnohdy spolykáním velkého množství vzduchu, který se může následně také podílet na vzniku symptomů provázející koliky, představuje pro rodiče dramatickou a stresující situaci.

Koliky se vyskytují u novorozenců a kojenců bez rozdílu pohlaví již od druhého týdne až do pátého měsíce věku s vrcholem kolem druhého měsíce života. Větší pravděpodobnost výskytu koliky je u kojenců, kdy kolika postihla již jejich starší sourozence. Ti jsou pak náchylnější k častým bolestem břicha a alergickým chorobám v pozdějším věku.

Kolika kojence - Kde hledat příčinu?

Přes rozsáhlé výzkumy není přesná příčina kojeneckých kolik stále známa. Vyskytují se u dětí kojených i u dětí na náhradní umělé výživě. Jejich vzácnou příčinou je pak alergie na bílkovinu kravského mléka.

Časné zavádění tuhé stravy, nesprávná technika krmení  nebo nedostatečné odříhnutí po jídle se také může podílet na vzniku kojeneckých kolik. Koliky, doprovázené průjmy a zvracením, mohou být vyvolány také přestupem některých antidepresiv z mateřského mléka kojících matek. Psychická nerovnováha rodičů ve vztahu k rozvoji kojeneckých kolik byla předmětem řady studií. Další příčiny je pak možno hledat v nezkušenosti rodičů nebo neúplnosti rodin. 

Kolika kojence - Jak předcházet kolikám či je minimalizovat

Starost a obavy rodičů mohou být minimalizovány, jestliže dětský lékař celou problematiku podrobně vysvětlí a opakovaně diskutuje. Velmi důležité je oběma rodičům zdůraznit nezhoubný charakter kolik a jejich časovou omezenost.

Důležité je rodičům připomenout i včasné krmení hladového kojence a také zásady správného ošetřování, včas měnit mokré pleny a tak zajistit příznivé podmínky, aby dítě nekřičelo a nebylo neklidné například v chladném prostředí.

Byla zkoušena i uklidňující hudba společně se zvýšenou pozorností rodičů zahrnující kontakt očí, mluvení, doteky, hra, procházky, to může být v některých případech účinné a nikdy neuškodí.

Kolika kojence - Zaklínadlo jménem Laktobacillus

Velkou roli u novorozeneckých a dětských kolik hraje nerovnováha složení střevní mikroflóry a nízký počet laktobacilů. Střevní mikroflóra je důležitá pro dozrávání imunitního systému, má velkou metabolickou aktivitu a během života se mění. Laktobacillus přispívá k celkovému zdraví, podporuje fyziologické funkce střeva včetně tvorby ochranné bariéry proti patogenním střevním mikroorganismům.

Kolika kojence - probiotika a prebiotika

Probiotika jsou živé mikroorganizmy převážně lidského původu, která podávána v přiměřeném množství příznivě ovlivňují náš zdravotní stav. Užívají se hlavně různé kmeny rodu Laktobacillus a Bifidobacterium, jejichž vhodnost byla prokázána fyziologickou přítomností u zdravých jedinců a prospěšností kvašených mléčných výrobků.

Ovlivnění kojeneckých kolik se předpokládá také podáváním prebiotik, mezi které patří oligosacharidy (např. inulin), různé druhy vlákniny, pektiny, xylany a celulóza. Dnes je možné pomoci osídlování zažívacího traktu novorozence „přátelskými“ živými Lactobacily jejich dodáním ve formě Probiotických kapek.

ZDROJ: Probiotické kapky.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
když si na tu koliku vzpomenu u prvního syna,tak ještě ted je mi ouzko.Používaly jsme kdeco a nic nezabíralo.Pak se přehoupl 4měsíc a bylo po trápení.Ted s mým 6měsíčním synem jsme měly to samé,ale naštěstí pomohl čajík a kapičky sab simplex v nutnosti rektální rourka.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
presne jak pises ty - rektalni rorka, fenyklovy caj pijeme oba, kapicky, laktobacilove kapsle, masaze, pritahovani nozicek, a je to stale stejne.. Doufam, ze to v case samo odezni..
Obrázek uživatelky
profil
Tak tohle jsem si s dcerou užila dostatečně až do čtyřech měsíců.Celý den a noc mě nespala pořád plakal,vyzkoušeli jsme rektální rourku,teplé obklady,probiotické kapky dvoje jsme koupily a nebyla to levná záležitost,sabsimplex jsme dávali ,feniklové čaje jsme pili obě dvě,já jsem skoro nic nejedla měla jsem strach něco sníst aby to malou nendýmalo, no prostě strašné!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles