Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kolo a já aneb cyklostezka Přibyslav-Sázava

11. 11. 2014 | Cykloturistika

„Vpředu to má kolo, vzadu to má kolo, nic se do něho nemusí házet ani lít benzín. Jenom se šlape.“

(Ota Pavel: Baroni na kolech)

Na tahle slova mého oblíbeného spisovatele si často vzpomenu, neboť i pro naši rodinu se kolo stalo nedílnou součástí řady výletů a především pravidelné dvoutýdenní letní dovolené.

Abych tedy byla zcela přesná, vybaví se mi především poslední citovaná věta: „Jenom se šlape“, a to ve chvílích, kdy ono slůvko JENOM nabývá doslova obřích rozměrů. Třeba když v nohách už máme pár desítek kilometrů, sil ubývá, je vedro, před námi další kopec či táhlé stoupání, plášť kola jakoby se lepil k asfaltu...a přitom stačí tak málo - jenom šlapat.

To jsou ty okamžiky, kdy si člověk říká, mám já tohle zapotřebí? Proč se neválím někde u vody? Ale moc dobře vím, že bych to nevydržela, protože to nikdy nebyl a není, jak se říká, můj šálek čaje“.

cyklostezka SázavaCyklistika je fajn, a protože nejsem závodník-hltač kilometrů a mám pud sebezáchovy, nejde-li šlapat, tak prostě zastavím, sesednu a kousek kolo vedu. Svět se nezboří a výkonnější část rodiny na mě někde počká. Cestou seberu malinu nebo houbu, vyfotím motýla na květině a mraky nad polem rozkvetlých máků a potěší mě pochvala za krásné fotky od lidí, kteří asi netuší, že byly dělány v podstatě mimoděk, za pochodu.  Nemám značkový cykloobleček a neověšuji se tachometry, pulsmetry ani jinými měřiči čehokoli. Orientace v terénu mi nedělá problém a vystačím si i s papírovou mapou. (GPS navigaci používám jen kvůli keškám). Kolo je pro mě prostředkem, jak zvládnout v kratším čase delší vzdálenosti, ale přitom mám dostatek možností k poznávání, zábavě i kochání se.

Výlety na kole mám ráda, stejně jako jejich plánování, protože rozumně volená trasa je základem úspěchu - i přežití. Nechápu, jak se někdo může pohybovat na bicyklu po hlavních silničních tazích, míjen a ohrožován množstvím aut a náklaďáků. A to i tam, kde lze o kousek dál najít bezpečnější alternativu. Na adrenalinové úseky vjíždím jen v nouzi nejvyšší, když to opravdu jinudy nejde, a snažím se je co nejdříve opustit.

Vedlejší silničky, polní cesty, turistické značené i neznačené stezky, to jsou místa, kterými jezdíme a nemyslete si, že je na nich nouze o vzrušení. Třeba když vláčím kolo pěšinou v ujíždějícím svahu, přes kořeny, přes kameny, komáři koušou a ostrá kovová šlapka mi vytvoří další šrám na lýtku, které už i tak hraje všemi barvami. Když se terén trochu zlepší, nasednu a křečovitě svírajíc řidítka pustím se hrbolatou cestou, kolo vydává zvuky  jako když se sype železářství, kamínky ustřelují a nakonec šťastně vydrncám z lesa ověšena pavučinami a větvičkami.

Přesto, nebo snad právě proto, ocením i hezkou cyklostezku. Prosím nezaměňujte pojem cyklostezka a cyklotrasa. Cyklostezka je samostatná komunikace pro cyklisty (zpevněný, obvykle asfaltový chodníček). Cyklotrasa vznikne instalací cyklistických značek (žlutočerné tabulky) na běžné, již existující komunikace, jako návod odkud kam a kudy jet. Pravda, ne vždy je vše ideální, dopravní značení je někdy matoucí, občas si připadáme jako v Kocourkově, občas nechápeme proinvestované miliony a o rovnoprávnosti automobilistů a cyklistů, společných to uživatelů pozemních komunikací, by možná mnozí rádi a dlouze diskutovali.

Ale to teď nechme stranou. Chci vám představit cyklostezku, která mě opravdu nadchla. Vede kouzelným údolím řeky Sázavy, začíná v Přibyslavi u vlakového nádraží a končí na okraji obce Sázava. Na této trase až do roku 2006 vedla železniční trať. Po ukončení provozu a její demontáži se stala v podstatě neprostupnou. Přišel však dobrý nápad a našlo se dost iniciativních a šikovných lidí, schopných zajistit finance i projekt a dovést stavbu do zdárného konce. Cyklostezka je dlouhá 8.855 metrů, převýšení je 56,1 metrů a je na ní 9 nových lávek a dvě odpočívadla s jednoduchým zastřešením. Zcela bezpečně tak jedete lesem i volnou přírodou, úvozy kolem skalních stěn a po náspech, v jednu chvíli po viaduktu nad vámi přejede vlak mířící z Havlíčkova Brodu do Brna a pod vámi šumí řeka Sázava. Zkrátka idylka.

Stezka je určena pro rekreační bezmotorovou dopravu, mohou ji používat  pěší turisté, cyklisté, bruslaři, osoby na koloběžkách, invalidních vozících i kočárky. Nesmí sem pejsci ani jezdci na koních. A jak ukazuje přiložený piktogram, už sem nemohou ani mašinky J

Projížďka po cyklostezce může být součástí i delšího výletu, neboť v jejím okolí se nachází řada zajímavých míst. Je jich tolik, že si tohle putování  necháme na příště.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kolo a já aneb cyklostezka Přibyslav-Sázava:

Kolo a já aneb cyklostezka Přibyslav-Sázava
Kolo a já aneb cyklostezka Přibyslav-Sázava
Kolo a já aneb cyklostezka Přibyslav-Sázava
Kolo a já aneb cyklostezka Přibyslav-Sázava
Kolo a já aneb cyklostezka Přibyslav-Sázava
Kolo a já aneb cyklostezka Přibyslav-Sázava
Kolo a já aneb cyklostezka Přibyslav-Sázava
Kolo a já aneb cyklostezka Přibyslav-Sázava
Kolo a já aneb cyklostezka Přibyslav-Sázava
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký výletek i fotečkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pozvánka na cyklovýlet a krásné fotky.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles