Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kompostování je moderní, začněte s ním také!

8. 08. 2019 | Zahrádka
Že kompost patří jen na zahrádky našich babiček? Velký omyl! Kompostování je opět v kurzu. Nejen že díky němu budete moct zpracovat všechen rostlinný materiál, který byste jinak museli vyvážet, ale zbavíte se i některých zbytků z kuchyně. Z nich navíc získáte cenný humus, díky kterému se bude dařit rostlinkám v květináčích i na záhoncích. Kompost ale zdaleka nepatří pouze na zahradu, můžete jej mít i v bytě. Poradíme vám, jak na jeho založení, udržení a správné využití.

Kompostování je především šetrné k životnímu prostředí. Pokud už dávno třídíte odpad, snažíte se šetřit vodu a využíváte dešťovku nebo omezujete spotřebu plastů, založení kompostu je dalším krokem k udržitelnosti.


Jak založit kompost na zahradě?


Důležité je kompost oddělit od zbytku zahrádky. Lze využít plot nebo řadu keřů, nejvhodnější je vysazení černého bezu, který z něj neodčerpává živiny, a navíc z rostliny můžete využít jak květy, tak i plody. Keř také vytvoří vhodný stinný kout, na kompost by totiž nemělo dopadat přímé slunce, vítr, či déšť. Kompost většinou nebývá to nejhezčí místo na zahradě a takto jej můžete alespoň částečně skrýt.

První patro by měl tvořit hrubší materiál, který umožní provzdušnění a odtok přebytečné vody. Platí pravidlo, že čím různorodější skladba, tím lépe. Obsah je vhodné dobře promíchat, tak aby se spojilo vlhké se suchým, porézní s hutným a zejména složky bohaté na uhlík s těmi, které obsahují většinu dusíku. Čerstvý zelený odpad obsahuje více dusíku, naopak starší a tmavší materiál se skládá z většího množství uhlíku.

TIP: Samotná posekaná tráva se kompostovat nedá, na to je příliš dusíkatá a kompost by pak hnil a zapáchal. Proto je vhodné ji míchat například se starým listím či dřevní štěpkou.

Aby byl výsledný humus co nejkvalitnější, přidejte do kompostu zeminu. Proces tlení urychlíte přidáním chlévského hnoje. Zda jste kompost založili správně zjistíte přibližně po dvou dnech, začne se totiž zahřívat na teplotu kolem 50° Celsia. Tato horká fáze, kterou způsobuje aktivita mikroorganismů, trvá několik dní až týdnů. Poté začne teplota postupně klesat a je třeba začít přidávat větší množství materiálu najednou. S probíhajícím tlením směs sedá a snižuje se provzdušnění. Zápachu a zahnívání předejdete průběžným přehazováním.

Kdy můžete humus využít?


Opravdu vyzrálý kompost získáte přibližně za rok. Platí, že při využití kompostéru probíhá přeměna na humus rychleji než při klasickém procesu v dřevěné ohrádce. Na jaře i na podzim skvěle poslouží jako hnojivo. Nelze jej ale využít samostatně jako zeminu, do květináče tak přidejte jednu čtvrtinu kompostu a zbytek doplňte substrátem.

Co do kompostu patří a co nikoliv?


Do dřevěného kompostu či plastového kompostéru z recyklovaného plastu můžete umístit novinový papír, posekanou trávu a listí, ovocné a zeleninové odpady, kávové a čajové zbytky, třísky a piliny, mléčné produkty, skořápky z ořechů, hobliny a kůru, větvičky, trus hospodářských zvířat či dřevěný popel. Vyvarujte se naopak kostem, odřezkům masa, tukům, slupkám z tropického ovoce, napadeným rostlinám, chemicky ošetřeným materiálům, časopisům nebo popelu z uhlí.

Kompostování v domácích podmínkách


Pokud žijete v domácnosti bez zahrady, ale přesto chcete založit kompost, můžete zkusit takzvané vermikompostování. Organický odpad se v tomto případě rozkládá díky práci kalifornských žížal. Horká fáze je zde potlačena. Nádoba se skládá z několika pater a jímky na žížalí čaj, který perfektně vyživí domácí rostliny. Lze ji umístit na chodbu, balkón či do dílny. Je ale třeba žížalám zajistit optimální tepotu kolem 20° Celsia. Do vermikompostu patří zejména zbytky zeleniny a ovoce, kávová sedlina či namočené proužky papírové lepenky. Do nádoby naopak nedávejte mléčné výrobky, tuky či zbytky masa.

Více podrobnějších informací se dozvíte v našem článku:


Zdroj, foto: Bio-info


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
I já mám na zahradě dokonce dva kompostéry.
Jeden jsme si koupili už před 15 lety a druhý máme zapůjčený od města a za dva roky přejde do vlastnictví.
Obrázek uživatelky
profil
Máme na záhrade kompostér, výborná vec.
Obrázek uživatelky
profil
Také je na chalupě v zahrádce kompostér, jen není krytý keříky. Zatím laskavcem.
Obrázek uživatelky
profil
máme na zahradě kompostérSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles