Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Komu je dáno...

19. 05. 2009 | Vaše příběhy
Není podstatné, kdo má pravdu, ale komu je za pravdu dáno. Tato stará sofistická teze by se dnes dala pochopit asi takto: Nezáleží na tom, co umíš, důležité je to dobře prodat. Sofistika moderní doby je nemilosrdná a v top ten hitparádě nejvíce společensky ceněných vlastností se usadila asertivita, drzost a průbojnost. Povím Vám, co mě skutečně položilo na lopatky.

Potkala jsem svého bývalého spolužáka ze základní školy. "Ahoj Michale", pozdravím mile. Sluší mu to. Šedý oblek, červená kravata, kufřík. Dokonce klobouk! Asi jede ze zkoušky říkám si naivně a matně vzpomínám, jestli Michal někdy něco studoval. Pak už jen smršť informací. Michal seknul se svým několikaletým studiem prvního ročníku jakési sociální vědy a rozhodl se, že papír nepotřebuje. Michal je teď manager! Jediný papír, který ho zajímá totiž tisknou v České národní bance. Během pár minut zdvořilého rozhovoru jsem neměla šanci cokoliv říci, k něčemu se vyjádřit, dokonce ani zdvořilostní otázka, jak se mám já, se nekonala, zato jsem byla ale poučena kolik stojí oprava přední masky Fordu a že do Japonska má smysl letět opravdu jenom v létě. Když jsem stála na zastávce a dívala se jak odjíždí, vrcholně zhnusený samotnou institucí hromadné dopravy, opřený křečovitě kapesníkem o dveře, vstoupil do mě pořádný vztek!

Hlavou se mi prohnalo ledacos,  ale jen zlomek unese literární podobu. Myslela jsem na Kristýnu. Promovala s červeným diplomem na Lékařské fakultě Karlovy univerzity. Na promoci se smála jako vítěz. O několik měsíců později už měla výraz poraženého. V jedné z pražských nemocnic zašívá lidem ruce, nohy, hlavy 10 hodin denně 5 dní v týdnu. Nic lepšího nesehnala. Za 2500 Kč měsíčně se žít nedá. Musí však vydržet a čekat, jestli jí po nějaké době nezvýší úvazek, jak slibují. Řadu mých dalších přátel, kteří se dali na lékařskou dráhu čeká to samé. Nemocnice nemají peníze na to zaplatit absolventy.

Jak je tedy možné, že tahle společnost má dost peněz na to platit naškrobené panáky?
Ekonomická hodnota lidí na trhu práce se ani náhodou neodvíjí od jejich reálné užitečnosti. Co si kdo „namele hubou“, to dostane. V žádném případě nemám v úmyslu pranýřovat schopné právníky, manažery, ekonomy, tedy lidi, kteří mají na trhu práce reálnou hodnotu. Stejně tak nelze spravedlivě srovnávat schopnosti dobrého advokáta, lékaře nebo např. tlumočníka. Vysvětlete mi prosím Vás ale někdo, odkud se berou takoví Michalové se svými drahými auty? Jak to, že člověk, který na sobě roky dře, aby mohl zachraňovat lidem srdce, plíce, mozky nemá pomalu co do úst, zatímco hejsek, který na sobě nikdy ani za mák nepracoval, nic neumí, neví a nevymyslí se má jako vepř v obilí? Kde se vzali všichni Ti dvaadvacetiletí „manageři“? Co vlastně dělají? … Je mi z toho smutno. Za sebe a hlavně za všechny Kristýny, které to doufám nevzdají i když k tomu mají spoustu dobrých důvodů.

Lindita - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
clanek je naprosta skutecnost...
chytri, neprubojni lide nemaji sanci .......kdyz nemaji znamosti
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles