Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Konec léta na hradě Valečov - Boseň

19. 08. 2010 | Kultura
Dne 27. srpna vystoupí v přírodním amfiteátru v předhradí Valečova FLERET & JARMILA ŠULÁKOVÁ.
 
Dne 28. srpna se zde koná Valečovská slavnost - Hurá do školy, na zakončení hlavní turistické sezony u hradu a návrat dětí do školních lavic. Čekají na vás soutěže a hry pro děti, dětská diskotéka, opékání buřtů a jiné.


Akce se koná v Středočeském kraji v okrese Mladá Boleslav, v obci Boseň na zřícenině hradu Valečov.

FLERET & JARMILA ŠULÁKOVÁ
Jedna z nejznámějších valašských hudebních kapel FLERET & JARMILA ŠULÁKOVÁ na koncertě v novém kabátě. Na fanoušky kapely čeká řada nových písní z připravovaného alba, ale i staré oprášené archívní písně, které již několik let nezazněly. Originální kapela vyznávající naprosto ojedinělý styl folkrocku, jejímž typickým znakem jsou regionální a lidové kořeny, absolvuje každým rokem okolo stovky vesměs vyprodaných koncertů. Nezaměnitelný zvuk Fleretu znají i za hranicemi naší země.

Hrad Valečov
Skalní hrad, jehož podoba byla silně ovlivněna pískovcovými skalami, v nich byl částečně vytesán a z části vystavěn. První písemná zmínka o hradě je z let 1316 - 318. První kamenná stavba byla palácový komplex na čtyřech hradních skalách. Komplex čtyř hradních skal byl zazděním puklin na straně do parkánu spojen v jeden blok a jejich opracováním se vytvořil základ paláce. Pukliny mezi skalními bloky sloužily jako pomocné prostory, vinné, pivní a chlební sklepy, kuchyně a komunikační chodby. Hrad byl původně dřevěný. Dnes jsou z hradu zachovány jen malé zbytky. Úplně zmizely jeho dřevěné části a přizpůsobením k obytným účelům byl změněn podstatně vzhled některých bývalých skalních sklepů a hospodářských budov. Z opevnění zůstaly také jen malé zbytky. Nejvíce je zachován nový palác. V okenních otvorech v 2 metry silné obvodní zdi jsou ještě zbytky ostění z tesaných kvádrů, v hlavní obytné místnosti jsou zbytky krbu a komína vysazeného na konzolách jako arkýř. Palác je dnes přístupný úzkým schodištěm z bývalých sklepů vytesaných v pískovcové skále.

Boseň
Obec Boseň leží nedaleko Mnichova Hradiště, zhruba 1 km pod hradem Valečov. První písemná zpráva pochází z roku 1057. Obec se nachází v nadmořské výšce 277 metrů. Na území žije 420 obyvatel. V obci se nachází nové dětské hřiště postavené v roce 2009. Dále je v obci mateřská a zahradnická školka. Od roku 1990 je Boseň samostatnou obcí, součástí jejího území jsou sídla Mužský, Zásadka a Zápudov. Jádro vsi Mužský tvoří převážně zástavba roubené architektury, která byla vyhlášena vesnickou památkovou rezervací. Najdete tu kostel sv. Václava se zajímavým interiérem a zpovědnicí z roku 1733. Na hřbitově je empírový náhrobek z roku 1816 a hrob Aleše Lyžce. Boseň je výborným východiskem na Mužský a do Příhrazských skal. Území obce je součástí CHKO Český ráj s množstvím zeleně a památkově chráněných míst, objektů a stromů.

Obec Mužský
Malá obec pod stejnojmenným vrchem, která je vesnickou památkovou rezervací. Úchvatným celkem je především okrouhlicová náves s alejí 31 kaštanů vysázených v roce 1900 a lemovaná pěknými roubenkami, v jejím středu je dřevěná zvonička.

Vstupné
Hrad Valečov expozice - výstavka archeologických nálezů ze sbírek Okresního muzea v Mladé Boleslavi.
 
Předhradí se skalními byty (obydlími), vězením a hladomornou. Hradní jádro se zděným palácem, skalními komorami, chodbami a vyhlídkou.
 
Mincovní dalekohled na hradě (na 5,- nebo 10,- Kč)
 
Otevírací doba denně mimo pondělí 9.00 - 18.00 hodin
So, Ne, svátky 10.00 - 17.00 hodin
Na objednávku jsou možné i noční prohlídky hradu.
 
Dospělí 35,- Kč
Děti 20,- Kč
Dospělí noční prohlídka 50,- Kč
Děti noční prohlídka 30,- Kč
Sklepy 10,- Kč

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice