Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Koniklec – huňatý medvídek

25. 03. 2014 | Zahrádka
Chlupaté lístky koniklece ozdobí každou zahradu. A co teprve květy, které se rozvinou na záhonu brzy zjara! Původní koniklce byly zbarveny modro-fialově, ale dnes sahá jejich barevná paleta od bílé až po tmavě vínovou.

Koniklec patří do čeledi pryskyřníkovitých a může dorůstat až 40 centimetrů výšky. Ve středověku se jeho kořen používal jako lék proti moru neboli černé smrti. Dnes se s ním v léčitelství setkáme jen okrajově.

Jméno této krásné rostlinky vzniklo zkomolením slova poniknúti, což znamená sklonit hlavu – podle jeho květů ohnutých k zemi. Z poniknúti vznikl poniklec a nakonec koniklec. Lidová označení jsou také ptačí hnízdo, boží fousky, čertovy vousy nebo černá zelina.

Koniklec – huňatý krasavecJak pěstovat koniklec


Koniklec patří mezi skalničky, takže mu vyhovuje propustná málo výživná půda. U nejmenších semenáčků to však neplatí, těm je třeba do důlku při sázení přidat dvě lžíce výživného humusu smíchaného s rozdrcenými skořápkami ze dvou vajec a celou rostlinku občas mírně zalévat. Po roce si rostlinka vytvoří dostatečně silný a dlouhý kořen, takže už tolik vláhy nepotřebuje. Hnojení není třeba vůbec.

Vyhovuje mu slunnější umístění, snese i přímý úpal a to už odmalička. Ale dokáže prospívat i ve světlejším polostínu. Květní stvoly po odkvetení zaschnou, ale listy vydrží krásné až do podzimu, kdy vrchní část rostliny odumře. Nevzhledné listy je nutné ostříhat hned po odkvětu, další příležitost bude až na jaře. Stříhání na podzim se nedoporučuje, kořen pak snadněji namrzá. Někdy se stane, že rostlinka po odkvětu úplně zmizí, ale příští rok z živého kořene vyrazí nové krásné listy.

Koniklec se množí téměř výhradně semeny, které na vhodném stanovišti sama vyklíčí a do podzimu vyrostou silné rostlinky, které bez problémů přečkají zimu. Semínka je možné zasadit i ve skleníčku, ale jen do tří měsíců po sběru. Poté rychle ztrácejí klíčivost.

Zrádné bývají v jarním období nákupy kvetoucích konikleců. Silný kořen je zároveň slabinou, protože se při přesazování často poškodí. Taková rostlinka sice vypadá na první pohled zdravě, poměrně slušně i nějakou dobu pokvete a pak téměř zničehonic odumře. Správně zapěstovaný kvetoucí koniklec by měl mít na povrchu květináče vrstvičku mechu nebo alespoň ztvrdlé hlíny, která značí, že rostlina nebyla před několika dny nešetrně vyjmuta ze záhonu a přemístěna do malého květináčku.

Notburga
Chytrážena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíklíbí se mi květina i jméno ,ale to jsem nevěděla jeho původ. Zkusím sehnat semena, u je slunečno a suchoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu zajímavý článek, tyhle kytky jsem neznala.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý a určitě poučný článek...kytičky mám ráda a ráda si o nich přečtu a něco nového se dozvím...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za pěkný a poučný článek. O kytičkách si vždycky ráda něco přečtu. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles