Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Konkurence pro tělovou kosmetiku: trenažéry pro ženy

1. 09. 2007 | Fitness

Rozjasňovače pleti? Krémy proti celulitidě? Masážní strojky? Zapomeňte na ně! Krásné, zdravě růžové pleti a postavy bez chybičky lze dosáhnout daleko účinnějším, a hlavně mnohem zábavnějším způsobem – sportem.


Pro a proti cvičení doma

Asi není potřeba dlouho se rozepisovat o výhodách, které svému majiteli přináší domácí posilovna. Ať už to je ušetřené vstupné či čas strávený na cestě do veřejného fitcentra či možnost si zacvičit bez ohledu na otevírací dobu nebo bez otravného čekání, až se uvolní požadovaný trenažér. A také bez zvědavých pohledů cizích lidí – fanoušci zdravého životního stylu nacházejí čím dál více důvodů, proč trénovat doma. Tento trend potvrzují i architekti. Místnost pro relaxaci je v současné době obvyklou součástí jimi navrhovaných nových domů. A kromě populární sauny do nich majitelé nemovitostí stále častěji umisťují právě domácí posilovnu.


trenažéry pro ženy

Při rozhodování, zda domácí fitness ano, či ne, je potřeba si uvědomit, že parametrů profesionálního fitcentra není doma možné dosáhnout. „Veřejné posilovny nabízejí větší pestrost, co se týče trenažérů pro aerobní i silový trénink, zatímco doma jsme omezeni rozpočtem i prostorem,“ vysvětluje Ondřej Varga ze společnosti KETTLER. Při cvičení doma také obvykle není po ruce profesionální trenér, který by opravil chyby v technice. „Na druhou stranu není žádný problém nechat si sestavit tréninkový plán od odborníka, nechat si od něho vysvětlit základní cviky a poté nabytého know-how využít doma. A v případě potřeby nahlédnout do jedné z mnoha příruček, které jsou na trhu dostupné,“ radí Ondřej Varga.


Kam posilovnu umístit

Po zvážení kladů a záporů domácí posilovny je nutné se rozhodnout, kam v domě ji umístit. Pokud je dům teprve ve fázi nákresů architekta, je situace samozřejmě snazší. „Ideální je vyhradit posilovně samostatnou místnost s dobrým přísunem čerstvého vzduchu. Jestliže je možné propojit fitness s terasou, lze hovořit o ideálu. Není nad to se v pěkném počasí protáhnout na sluníčku, případně na vzduch vytáhnout trenažéry pro aerobní cvičení,“ dodává Ondřej Varga. Pozor na schody – pokud je to jen trochu možné, volte místnost se samostatným vchodem zvenčí. Ušetří vám to náročné stěhování strojů přes celý byt a jejich „tahání“ do schodů. Ne každý si však může dovolit vyhradit posilovně zvláštní místnost. Pro důkladný trénink na rotopedu či stepperu pak může dobře posloužit i větší ložnice či velmi oblíbený prostor v obýváku před televizí.


trenažéry pro ženy

Při zařizování posilovny je potřeba počítat, že místnost by měla být vybavena speciálním povrchem, který přežije zvýšenou zátěž. Vhodné je na podlahu položit silnější koberec, nebo ideálně speciální pryž, která je dobře hygienicky udržovatelná a zároveň tlumí dopady závaží. Možný je však i jiný povrch: dřevo, plovoucí podlaha nebo dlažba. Doporučujeme ho však alespoň dodatečně chránit speciálními podložkami pod jednotlivými stroji.


Jaké vybavení koupit jako první?

A jaké zařízení si do posilovny pořídit? Nejprve je vhodné si ujasnit, proč chcete doma cvičit. Zda je cílem především spálit tuky, či spíše nabrat svalovou hmotu. Aerobní trenažéry je vhodné vybírat dle osobních preferencí, protože sport by měl být především zábavou. Někoho láká veslování, jiný je zase nadšený cyklista a třetí nedá dopustit na běhání. „Všeobecně lze říci, že jsou dva výchozí trenažéry, a to rotoped, případně ergometr, a momentálně mimořádně populární crossový (eliptický) trenažér. Ten lze ve většině případů zvolit jako základní vybavení, protože zapojí do cvičení celé tělo, umožňuje rychle spalovat tukové zásoby a cvičení na něm je také velmi zábavné,“ vysvětluje Ondřej Varga. Další trenažéry vybíráme podle toho, co nás baví a na jaké partie chceme zacílit. Rotopedy, ergometry, běžecké pásy a cyklotrenažéry tvarují především dolní končetiny, crossový trenažér všechny partie kromě břicha, veslovací trenažér ramena, prsa, záda, břicho, nohy a stepper hýždě a nohy.


trenažéry pro ženy

I příznivci silového sportu se musí nejdříve trochu protáhnout a zahřát, nejlépe na aerobním trenažéru. Stroje je pak vhodné vybírat dle zkušeností s posilováním. V případě, že jsem laik, je lepší zvolit multifunkční zařízení s centrálním závažím, tzn. multifunkční věž. Výhodou je odpadající manipulace se závažím, ke změně váhy slouží jeden kolíček. Věže jsou navíc navrženy tak, aby maximálně korektně vedly průběh cviku. Tzn. že si dotyčný neublíží špatným držením těla, nedostatečně zvládnutou technikou a podobně. Naopak zkušeným sportovcům vyhovují většinou nejlépe klasické nakládací činky a několik variant lavic pro samostatné cviky – bench, opěrka na biceps, multifunkční polohovatelné lavice, zádové a břišní lavice. „Věže i činky mají svá pro i proti, ideální je proto je po poradě s odborníkem vhodně nakombinovat. Nakupujte pouze tam, kde jsou schopní vám poradit a před nákupem nechat nářadí dostatečně vyzkoušet,“ upozorňuje Ondřej Varga.


Jak stroje uspořádat

Jakmile máme stroje a trenažéry vybrány, vyvstává otázka, jak je nejlépe uspořádat v prostoru. I v profesionálních posilovnách se osvědčilo uspořádat zařízení dle jeho zaměření na zóny. Nejčastěji je to tzv. cardio zóna a silová část. Toto dělení provádíme, aby bylo všechno potřebné nářadí rychle při ruce a nic si nepřekáželo. Člověk, který se potřebuje soustředit na svoji nálož závaží, zřejmě neuvítá, když mu někdo při zvedání činky supí na běžeckém pásu hned u hlavy. A když náhodou vypadne někomu z ruky kotouč závaží, je třeba minimalizovat pravděpodobnost, že se připlete do cesty nějakému rozeběhnutému stroji a cvičícího vážně zraní. „Stroje by neměly zabírat více jak 1/3 plochy místnosti, při jejich vyšším „nahuštění“ se bezpečnost tréninku výrazně snižuje,“ varuje Ondřej Varga.


A jaké funkce budou uživatelce sloužit? Trenažéry měří ujetou vzdálenost, rychlost, čas strávený cvičením a samozřejmě také spálené kcal / kJ. Tep je zjišťován buď pomocí dlaňových senzorů na madlech, či prostřednictvím ušní upínky. Obojí je součástí balení. Po skončení cvičení sleduje tréninkový počítač po dobu jedné minuty průběh tepové frekvence a na závěr určí kondici oběhového systému známkou 1–5. Na začátku tréninku si také lze nastavit, zda je jeho cílem spalovat tuky, či posílit srdce. Dle zadaného věku trenažér spočítá, v jakém intervalu se musí pohybovat tepová frekvence, a když se cvičící dostane mimo ni, počítač ho upozorní varovným signálem.


Zdroj: www.kettler.cz

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pokud by kterákoliv chtěla se tímto zabívat, pak je rozumnější investovat do návštěvy fitnescentra.
V bytech je málo místa a jsou to rozložené investice, takže si to může spíš žena dovolit
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda