Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kontakt dítěte s biologickým rodičem v náhradní rodinné péči

28. 03. 2015 | Výchova
Právo dítěte být vychováváno svými biologickými rodiči, je jedním z  nejdůležitějších a je zakotveno v základních lidsko-právních dokumentech zabývajících se právy dítěte. Respektování tohoto práva by nemělo být jen formálním naplňováním právních norem, ale především je a mělo by být výrazem respektu k nejpřirozenějším a nevýznamnějším potřebám dítěte.

Tedy potřebě stabilního, předvídatelného a emočně vřelého, vzájemně uspokojujícího vztahu. Bohužel ne vždy jsou biologické rodiny schopny toto všechno dětem zajistit. V některých případech se jedná jen o krátkodobé selhání rodičů vyplývající z okamžité situace, v jiných případech má bohužel selhávání rodičů trvalý charakter, nebo dosáhnete takové intenzity, že ohrožuje děti na životě, zdraví a jejich vývoji. Každý den jsou tak děti i v těch nejvyspělejších státech z nejrůznějších důvodů odebírány z péče svých rodičů a umísťovány do náhradního výchovného prostředí. To by mělo být co možná nejpodobnější péči v rodině, proto by vždy měla být preferována především pěstounská péče. Přestože právě pěstounská péče může v mnoha ohledech plnohodnotně nahradit péči rodičů, nemůže zcela potlačit potřebu dětí být nadále v kontaktu se svými biologickými rodiči. Kontakt s biologickými rodiči by měl být omezen, případně zakázán jen za splnění zcela mimořádných okolností a z rozhodnutí soudu.

kontakt s biologickými rodičiKontaktu dítěte s biologickými rodiči je nutné věnovat náležitou pozornost nejen z důvodů aktuální potřeby dítěte „rodiče vidět“, ale i z důvodů možného narušení socio-emočního vývoje dítěte, jestliže by tato jeho potřeba nebyla náležitým způsobem uspokojována. Četnost návštěv, jejich průběh, to, kde se budou odehrávat a zda při nich bude asistovat někdo z dalších odborníků, atp., by mělo být vydefinováno okamžitě potom, co je dítě od svých blízkých odděleno.

Stěžejní roli má v tomto okamžiku příslušný sociální pracovník,
který by měl s ohledem na znalost situace, tedy i důvodu, který vedl k odebrání dítěte a znalosti prostředí, do kterého je dítě umístěno, určit jakým způsobem budou probíhat kontakty mezi dítětem a jeho rodičem v nejbližších hodinách.

Pěstoun je pak odpovědný za to, jak se tento kontakt realizuje, jak je na něj dítě připravováno, případně, jak zvládá emoce, které jsou spojeny s opětovným odloučením od rodiče.


Pěstouni jsou na tyto situace obecně připravováni v rámci vstupní přípravy, ale zároveň samozřejmě potřebují i informace ke konkrétnímu dítěti a dohodu jak mají v tom kterém případě postupovat. Striktní úpravu kontaktů dítěte s biologickým rodičem vyžadují především situace, kdy dítě nemůže zůstávat s biologickým rodičem samo (hrozí, že by mohl dítěti ublížit, mohl by ho ovlivňovat, případně by mohl dítě unést). V ostatních případech je žádoucí, aby dítě mělo možnost strávit se svým rodičem čas v soukromí, aktivitou přiměřenou danému věku. Rovněž tak délka a četnost návštěv by měla vycházet z potřeb dětí, nikoliv rodičů, či organizačních pravidel pěstounů či úřadů sociálně právní ochrany dětí. V průběhu času, který je určen kontaktu dítěte s biologickým rodičem, by neměly být řešeny žádné jiné otázky. Jednak proto, aby si dítě mohlo užít plný čas s rodičem a zároveň, aby byl tento čas zaměřen na budování a udržení jejich vztahu.

Udržování kontaktu dítěte s biologickým rodičem je vedeno nejen na úrovni přímých osobních kontaktů, ale rovněž tak na „virtuální“ úrovni, tzn. rodič je přítomen v myšlenkách dítěte, v jeho představách o budoucnosti, dítě si dělá o rodiče starosti, má potřebu s ním i nadále sdílet radosti, strachy, atp. Děti odebrány z péče rodičů mohou vykazovat nejrůznější škálu emocí a reakcí, které mohou být velmi protichůdné a které se mohou projevovat i v jejich zájmu o kontakt s biologickým rodičem. Zatímco některé děti vykreslují své rodiče zcela nerealisticky a mohou popírat či bagatelizovat i závažné formy špatného zacházení, sebeobviňují se a může dojít i k závažným projevům internalizace problémů (tzn. obracení problémů proti sobě). Jiné děti mohou naopak reagovat zlostně, nenávistně, mohou vinit rodiče ze selhání.

Aby byla situace pro pěstouna ještě o něco komplikovanější, při zprostředkování kontaktu dítěte s biologickým rodičem musí zohledňovat nejen emoce, reakce a očekávání, která má s tímto spojené dítě, ale rovněž tak emoce biologického rodiče. Ten může na pěstouna přenášet vztek a frustraci z odebrání dítěte, může na pěstouny žárlit, může se bát, že mu budou chtít dítě „ukrást“ případně proti nim dítě „poštvávají“, atp.  Rovněž mnoho těchto situací je modelových a předvídatelných, proto jsou na ně pěstouni předem připravováni, případně si mohou kdykoliv vyžádat pomoc a či radu od podpůrných služeb.

Součástí přípravy pěstounů je také přijetí pěstounské role, tedy akceptace toho, že jako pěstoun nikdy nemůžu v životě dítěte zcela nahradit biologické rodiče.
Závěrem je potřeba zdůraznit, že podpora kontaktů dítěte s jeho biologickými rodiči je nejen naplnění jeho základních práv, ale především přirozenou potřebou, která má svůj hluboký emocionální význam. Jeho nerespektování nejen, že dítě aktuálně trápí, ale může mu způsobovat dlouhodobá a nezvratná traumata, která mohou dítě trvale poškozovat v celém jeho životě.

Potřebné informace o pěstounské péči najdete na stránkách www.hledamerodice.cz nebo vám poradí na bezplatné telefonní infolince 800 888 245800 888 245.

Autoři: Terezie Pemová
Radek Ptáček
Redakčně zkráceno


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !