Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kontrola sluchu u novorozenců

4. 10. 2017 | Dětské nemoci

OTÁZKA TÝDNE:

Nejsem si jistá, jestli naše miminko dostatečně slyší. Kdy by to měl lékař ověřit? A udělá to jeho praktický lékař, nebo máme jít na polikliniku na ušní?

ODPOVĚĎ:

U novorozenců se ověřuje sluch prakticky hned po narození díky plošnému vyšetřování všech novorozenců ještě před propuštěním z porodnice. Tento tzv. screening se provádí zpravidla na novorozeneckém úseku dětských oddělení či na specializovaných neonatologických odděleních nemocnic druhý až čtvrtý den po porodu, a to přístrojem na záznam otoakustických emisí. V minulosti se dělal jen u rizikových novorozenců (např. s porodní hmotností pod 1 500 g nebo narozených před 32. týdnem těhotenství, s rodinnou zátěží poruchy sluchu atd.). Dnes ho pojišťovna hradí u všech novorozených dětí. Cílem vyšetření je včasný záchyt případů trvalého postižení sluchu a včasná rehabilitace.


Kontrola sluchu u novorozencůMiminko toto vyšetření sluchu nijak nebolí ani neobtěžuje – měření otoakustických emisí se provádí u novorozenců ve spánku nebo ve stavu klidné bdělosti. Do ucha dítěte se vloží sonda, která vysílá zvuky a zároveň zaznamenává, zda při podráždění zvukovým podnětem dochází ke kmitání tzv. vláskových buněk v uchu. Zaznamenávají se tedy projevy automatické aktivity sluchových buněk.

Jestliže sluchové buňky správně nefungují, opakuje se screening s časovým odstupem cca tří týdnů. Důvodem negativního výsledku totiž může být třeba i zbytek plodové vody v uchu. Tento rescreening provádějí pracoviště otorinolaryngologie, audiologie a foniatrie, neonatologie či dětského lékařství. Pokud vyšetření znovu "nedopadne", je už indikováno klinické vyšetření sluchu dítěte, kdy se na odborném pracovišti (většinou na ORL klinice v nemocnici) otestuje sluch podrobně. V případě potřeby pak následuje neodkladná léčba nebo co nejrychlejší kompenzace poruchy sluchu. U kojenců a batolat se vrozená hluchota řeší již většinou kochleárním implantátem, ideálně v roce a půl až druhém roce věku. Kochleární implantát je elektronická funkční smyslová náhrada umožňující sluchové vnímání přímou stimulací sluchového nervu.

Screeningovým vyšetřením novorozenců se přijde na závažné vrozené vady sluchu, jiné potíže se sluchem se ale u dítěte mohou objevit později. Proto je vyšetření sluchu povinnou součástí preventivních prohlídek. Praktický lékař, u něhož dítě registrujete, má povinnost ověřit už při první preventivní prohlídce dítěte, zda absolvovalo screeningové vyšetření sluchu. Pokud nebyl screening proveden na novorozeneckém oddělení, nebo v případě porodů mimo zdravotnické zařízení, dělá se vyšetření následně ambulantně na ORL odděleních nebo foniatrických pracovištích na základě doporučení registrujícího praktického lékaře pro děti a dorost. Orientační vyšetření sluchu je pak součástí preventivní prohlídky dětí ve 4 až 5 měsících věku, v 8, 12 a 18 měsících. Od 3 let je vyšetření sluchu součástí každé preventivní prohlídky u praktického lékaře pro děti a dorost. Nezapomeňte, že dítě je má absolvovat každé dva roky.

Pokud však máte dojem, že se sluchem vašeho dítěte není něco v pořádku, nečekejte na další termín preventivní prohlídky a lékaře na to co nejdřív upozorněte, aby vám vystavil žádanku na vyšetření u specialisty. Dobrý sluch, resp. včasné odhalení a řešení vady sluchu je velice důležité pro to, aby nedošlo k opoždění vývoje řeči a komunikace dítěte.

Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles