Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Konvalinky - půvabné voňavé rostlinky

2. 06. 2011 | Zahrádka
Patří mezi trvalky, které dorůstají do výšky 20 cm. Kvete krásně voňavými bílými zvonečkovými kvítky, které se sklánějí k zemi. Rostlinka vyrůstá z plazivých dužnatých oddenků, kterými se rozšiřuje dál do svého okolí. Planě rostou ve smíšených lesích, v křovinách a pasekách.

Nejčastěji se objevují v barvách bílých, ale jsou také známy s narůžovělými až nažloutlými květy.  Na zahradě patří k nejmilejším květinám. Pěstování konvalinek je velice jednoduché. Můžeme je sadit na jaře, od března do dubna, nebo na podzim od září do října. Trvalka má ráda polostín, rozmnožuje se dělením trsů.

Tato rostlinka je oblíbená pro své krásné vonné kvítky. Na zahradách se jim daří dobře v polostínu pod stromy nebo keři.

V květnu se začínají na zahradě objevovat stonky s nazelenalými poupaty, které se postupně rozkvetou v krásné bílé zvonečky. Kvete od května do června.  Konvalinka se ráda rozrůstá a vytváří hustý porost, který se nemusí okopávat. Rostlinka je léčivá. V bylinářství se používá na posílení srdeční činnosti a vodnatelnosti. Protože patří mezi jedovaté rostlinky, není vhodná, aby ji používal každý, ale jen zkušení léčitelé. Pro své výrazné aroma se konvalinka používá v kosmetice. Konvalinky se  nikdy nedávají do místnosti, ve které spíme. Kromě běžných druhů jsou na trhu vyšlechtěny různobarevné odrůdy, které se pěstují jako okrasné rostlinky.

Na zahrádce se také  dobře vyjímají mezi skalničkami.

Kytička konvalinek dokáže krásně provonět celou místnost.

Konvalinky se dobře aranžují do nízkých váziček, malých košíčků a různých skleniček. Patří mezi oblíbené květiny, které se dávají k různým příležitostem, nebo se kombinují do kytiček  s jinými květinami. Aranžují se také do svatebních kytic.

Konvalinky patří mezi vděčné trvalky, které vydrží na jednom místě spoustu let. Jsou  pěknou ozdobou každé zahrady.



Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
tak si vzpomenu na voňavku "živé květy", kterou používala moje prababička. Byla ve skleněné lahvičce a uvnitř plavala jedna snítka konvalinky. Na tu vůni si vzpomínám dodnes.
Obrázek uživatelky
profil
mám ráda vůni konvalinekSmajlíkMarti tvoje články se mě moc líbíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám jich plnou zahrádku.....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
konvalinky jsou nádherné a voňavé kytičky, na jaře krásně zdobí zahrádkuSmajlík

Marti, další moc pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moje dcera měla z konvalinek svatební kytici,ale vdávala se v říjnu.tak byly dovezené z Holandska a pěkně drahé,kdyby se vdávala na jaře,mám jich na zahradě plno a velkokvětých Smajlíkpes nám na zahradě lítá taky občas a konvalinek si ani nevšimne Weendy,mělas mu to předem vysvětlitSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles