Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kopretina - kráska na našich zahradách

10. 06. 2011 | Zahrádka
Kopretina je trvalka, která vás uchvátí svou jednoduchostí a bílou krásou. Má velké bílé květy se žlutým prostředkem, který je uprostřed jako terč. Její dužnaté stonky mají tmavě zelené listy se zubovitým okrajem. Květina roste v trsích.

Na záhonech se kopretinám daří ve společnosti s jinými květinami například s ostrožkami nebo barevnými liliemi. Kopretiny jsou náchylné k vymrzání, doporučují  se alespoň každým druhým rokem rozsazovat a pak nevymrzají. Kopretina je kytička vhodná k řezu. Výborně se hodí do kytic. Je krásnou ozdobou stolu i celého interiéru.

Pěstuje se na zahradách, ale můžete ji vidět také na lukách, stráních, kde kvete po celé léto, od června do srpna. Není náročná na pěstování. Na podzim rostlinku seřezáváme až u země. Patří mezi vytrvalé rostlinky.  Daří se jí dobře na slunném stanovišti, ale snese i polostín. Rostlinka vyžaduje pravidelnou zálivku.

Nesnáší však půdu trvale přemokřenou. Kopretiny jsou často napadeny mšicemi. Dnes se kopretiny pěstují v mnoha zajímavých kultivarech a také velikostech. Pěstují se nejen krásné bílé kopretiny s jednoduchými úbory, ale také moderní kopretiny plnokvěté. Starší trsy jsou náchylnější k vymrzání. Plnokvěté a nažloutlé kvetoucí odrůdy jsou citlivější. Množíme dělením trsů nebo řízkováním. Trsy dělíme brzy na jaře.

Řízkujeme v červnu a v červenci. Listy při řízkování zkrátíme. Jednoduché druhy kopretin lze množit i ze semen. Vyséváme je na jaře do dobře živené půdy.

Tato krásná trvalka je krásnou ozdobou zahrad. Hodí se také na skalky.  Pěkně vypadá v různých zahradních nádobách a květináčích. Je vhodná také k řezu, můžeme ji dávat do různých kytic a pěkně si ozdobit i interiér.
                                        

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Já používám na mšice kopřivy, je to účinné i na další kvítí.
Obrázek uživatelky
profil
kopretiny miluji, jen nmě letos vymrzly, mám jich méně, ale ony se rozrostou. Alespoň jsem je zbavila od trávy. Koukala jsem na trhu po plných, ale nějak na ně nemohu natrefit. Budu muset najít jiný zdroj. Na mšice používám sprej Pirimor, mívám též na růžích.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jako vždy krásný článek
Obrázek uživatelky
profil
kopretiny mám moc ráda ve váze Smajlíkmáš to opět hezky napsanýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
opět pěkný článekSmajlíkkopretiny jsou moc pěkný
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles