Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 17.04. 2024
Dnes má svátek Rudolf
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Korekce dioptrických vad - Brýle, čočky nebo operace?

1. 05. 2015 | Péče o tělo
Oko je složitý a dokonale fungující stroj. Díky němu vnímáme až tři čtvrtiny podnětů z okolního světa. Barvy, velikost, prostorové uspořádání, pohyb, tvary. Proto si zaslouží tu největší péči. Obzvlášť v případě, že trpíte některou z refrakčních vad, a budete zvažovat, jakou možnost korekce si zvolit. Brýle, kontaktní čočky i operace mají totiž svá PRO i PROTI!

Potřebujete dioptrickou korekci zraku? Pak je pro vás nejlepším řešením laserová operace. Jednoduchá, bezbolestná a s celoživotní zárukou. Tohle jsou nejčastější lákadla, která na nás chrlí komerční oční kliniky. Ale pozor! Jde o váš zrak! I když je v určitých případech operace opodstatněná, představuje invazivní zákrok, a s ním i spojená rizika.

„Je nutné připustit, že při těžkých refrakčních vadách, kdy jsou brýle opravdu nepohodlné, těžké a čočky nejsou tolerovány, je operace na místě. Ale opravdu nás naše „půlky, „jedničky“ nebo i „pětky“ natolik obtěžují, že nám to stojí za všechna ta rizika, která jsou s tím nebo s oním postupem spojená? Vydrží naše oko opravdu všechno?,“ upozorňuje prezident ČKS a vědecký pracovník ing. Jiří Michálek s tím, že laserová refrakční chirurgie je sice schopna odstranit nebo snížit dioptrické hodnoty oční vady, ale málokdo si uvědomuje, že je to definitivní zákrok na rohovce, která se uměle ztenčuje, aby snížila lomivost.  

Korekce dioptrických vad - Brýle, čočky nebo operace?„Oko však stále zůstává krátkozraké či dalekozraké. Ztenčená rohovka může v budoucnu ztížit rozpoznání závažných očních onemocnění, již nikdy přesně nezměříme nitrooční tlak, jeden z rozhodujících parametrů při podezření na zelený zákal,“ uvádí vědec. K dalším komplikacím patří světloplachost, oslňování, vyklenutí rohovky, dvojité vidění, ztížená léčba zánětů rohovky, šilhavost. Operační zákrok stojí tedy z hlediska míry rizik a možných komplikací na posledním místě.

Náprava bez rizika? Jde to!

Nejsnazším a v současnosti nejbezpečnějším způsobem korekce oční vady jsou brýle, brýle kombinované s kontaktními čočkami nebo čočky samotné.  Pokud vám brýle překážejí při práci, zábavě nebo sportu, není nic snazšího, než je vyměnit za čočky. Jde pouze o zvyk! A už nebudete muset přemýšlet, jaká „skla“ si na danou příležitost přibalit.

„Výhodami nošení kontaktních čoček je korekce refrakčních vad jako je krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatizmus hlavně u vyšších dioptrií. Brýlová obruba omezuje zorné pole a právě čočky nabízí jeho poměrně široký rozsah. Toto je důležité především pro sportovně aktivní nositele. Teenagerům nabízí nošení kontaktních čoček lepší sociální zařazení do společnosti, ti mnohdy vnímají své brýle jako handicap,“
tvrdí Mgr. Pavel Beneš, Ph.D. Velké oblibě se těší zejména měkké, hydrogelové kontaktní čočky - ve světě se nosí přes čtyřicet let a počet jejich nositelů je významně vyšší než počet klientů po laserovém zákroku. „Díky neustálému vývoji mám možnost posoudit výhody a nevýhody jednotlivých materiálů, provedení a designů. Pro své klienty se snažím vybrat takové čočky, aby vyhovovaly zejména jejich parametrům, aby splnily jejich potřeby a očekávání. K novinkám patří kontaktní čočky a roztoky z bioinspirovaných materiálů, které zaručují pohodlné vidění po celý den a nevyžadují žádnou údržbu,“ uvádí optometrista.

Oko jako v bavlnce

Pracujete na počítači a nosíte čočky? Pak máte určitě problém s tím, že když oči méně mrkají, nejsou dostatečně hydratovány a „osychají“.  Rozmazané vidění může být způsobeno tím, že kontaktní čočky jsou ke konci dne suché. Tím se mění jejich tvar a jasnost vidění může být zhoršená. Co s tím? „Právě v těchto případech doporučuji hypergelové jednodenní kontaktní čočky, které jsou inspirované biologií lidského oka. Obsahují 78 procent vody, stejně jako rohovka, a současně poskytují prakticky stejně kyslíku jako otevřené oko. Vnější povrch čočky je navržen tak, aby napodoboval lipidovou vrstvu slzného filmu, která brání vysychání čočky. Udržuje tedy stálé optické poměry a dodává oku tolik kyslíku, kolik oko potřebuje, aby zůstalo zdravé, bílé,“ vysvětluje odborník. Díky novému materiálu zajišťují čočky také více vlhkosti než kterákoli jednorázová denní kontaktní čočka dostupná v současné době na trhu, a to i po 16 hodinách nošení.

Návštěvy kontaktologa? Nutnost!

A co komplikace spojené s nošením čoček? Nejsou nijak závažné a hlavně řešitelné. Stačí po dobu potíží čočky nenosit. Odborníci také doporučují pravidelné kontroly u kontaktologa (oftalmologa, optometristy), které mohou odhalit problémy včas. Na oční prohlídku by měl člověk chodit 1 až 2x do roka. „Drtivá většina komplikací bývá způsobena nedodržením pravidel správného nošení kontaktních čoček nebo péče o ně. S těmito pravidly musí být každý klient před zahájením nošení čoček seznámen, poučen jak o nich, tak i o vlastním zacházení s čočkami,“ upozorňuje optometrista.

Autorka, foto: Katka Hadvigová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Korekce dioptrických vad - Brýle, čočky nebo operace?:

Korekce dioptrických vad - Brýle, čočky nebo operace?
Korekce dioptrických vad - Brýle, čočky nebo operace?
Korekce dioptrických vad - Brýle, čočky nebo operace?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vyzkoušela jsem všechny korekce dioptrických vad. Od mala brýle, poté v dospělosti čočky, které mi ale nevyhovovaly a nosila jsem je opravdu jen v nutných případech, a nakonec laserová operace. Byla jsem na klinice v Horních Počernicích a nemůžu si to vynachválit.
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem naštěstí tomu zabránila. Když jsem cítila problém, tak jsem si hned koupila Ocutein Brillant, který mi doporučila má doktorka, který obsahuje více luteinu a proto člověk dříve ucítí změny k lepšímu ;-)
Obrázek uživatelky
profil
nosím brýle na dálku i blízku,čočky nemůžu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles