Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Koronavirus a kontaktní čočky

7. 04. 2020 | Péče o tělo
Odborníci nám kladou na srdce, abychom se nedotýkali rukama úst, nosu a také očí. Jak s touto informací mají naložit nositelé kontaktních čoček a jak se vyvarovat riziku infekce? Odpovídá MUDr. Svatava Háčiková, oční lékařka.

Svůj nos a ústa chráníme před infekcí rouškami, ale ochranu očí využívá málokdo. Vstupní branou pro infekci koronavirem do lidského organismu přitom není jen ústní a nosní, ale také oční sliznice. Patří tedy nositelé kontaktních čoček mezi ohroženou skupinu?

Brýle ochrání zrak před virem a uleví očím

Nasazování a vyjímání kontaktních čoček vyžaduje, abychom se očí dotýkali mnohem častěji a intenzivněji, než je běžné. A to nejen při manipulaci s čočkami – nositelé čoček mívají častěji než ostatní třeba pocit suchých očí, mohou více pocítit podráždění, a to vše způsobuje, že si oči mnou častěji než ostatní. Nošení kontaktních čoček podle ní může zvýšit riziko infekce.

kontaktní čočkyJako nejsnadnější řešení lékařka doporučuje vyměnit kontaktní čočky za brýle – alespoň po nutnou dobu. A to hned z několika důvodů: Stačí se podívat na záběry z nemocnic, kde si lékaři pečivě chrání oči speciálními brýlemi. I běžné dioptrické brýle do jisté míry chrání naše oči před koronavirovou infekcí, respektive fungují jako fyzická bariéra a zastavují část potenciálně infikovaných kapének na cestě k oku.

Dalším pozitivem výměny čoček za brýle je pak i odpočinek pro oči, které bez čoček mohou lépe „dýchat“. Za dobu protivirových opatření tak mohou odeznít i některé naše dlouhodobé problémy, jako je suchost nebo pálení očí. Brýle navíc tvoří bariéru i pro nás – vždy, když si budeme chtít promnout oči, nás jejich přítomnost upozorní, že to nemáme dělat.

Nedotýkat se obličeje? Především venku

„Zákaz“ dotýkání obličeje nemusíme uplatňovat plošně. Rozhodně to neznamená, že si nemůžeme promnout oko nebo se poškrábat na nose, pokud jsme doma a máme pečlivě umyté ruce. To ostatně potvrzují i odborníci – dotýkat se obličeje je nebezpečné především v případě, že se pohybujeme venku. Tedy obecně, pokud hrozí, že jsme se dotkli virem kontaminovaného předmětu.

Je třeba se přizpůsobit aktuální situaci a zažít si určitá nová pravidla. Často jsou to drobnosti, kterými omezíme riziko, a které se nám a našemu zdraví vyplatí i po skončení epidemie. Například pokud si přece jen potřebujete promnout oči, doporučuji se ho dotýkat přes čistý jednorázový papírový kapesníček.

Podobné je to i s čočkami. Pravidlo by mělo znít: Nesahat si na oči venku a s čočkami manipulovat pouze v co nejčistším prostředí a s dokonale umytýma rukama. Pokud se nošení čoček nechcete nebo nemůžete vzdát, dodržujte pečlivě hygienu rukou a pravidla nošení kontaktních čoček.

Jak se starat o kontaktní čočky v době koronaviru?

•    Bezprostředně před manipulací s čočkami si pečlivě umyjte ruce mýdlem pod tekoucí vodou a po dobu 20 vteřin.
•    Zpřísněte dodržování pravidel pro nošení kontaktních čoček: Důkladně je vyčistěte, opláchněte, uložte do vždy čistého dezinfekčního roztoku, určeného pro kontaktní čočky.
•    Nepřenášejte kontaktní čočky déle, než udává výrobce. (Tedy nenoste jednodenní více než jeden den nebo čtrnáctidenní déle než dva týdny.)
•    Minimalizujte kontakt svých čoček s vodou – sundejte si je tedy například před sprchováním či koupelí.
•    Pokud můžete, dávejte přednost jednodenním, tedy jednorázovým kontaktním čočkám, které po každém nošení vyhodíte.

Dezinfekce může popálit oko

Před nasazováním a vyjímáním čoček zvažte použití dezinfekčního přípravku – ne všechny jsou tak šetrné, aby oko kontakt s nimi přežilo bez úhony. Kontakt dezinfekčního roztoku s okem může způsobit začervenání a podráždění. Dezinfekční roztok na bázi peroxidu vodíku může způsobit dokonce popálení očí. Vhodnou variantou je tak třeba šetrné antibakteriální mýdlo na ruce.
Lékařka doporučuje soustředit se i na celkovou hygienu kolem očí. Jistě není snem nikoho z nás, zanést si do oka infekci, byť i méně závažnou, kterou by bylo nutné řešit s oftalmologem. Tím spíše v době, kdy je provoz mnohých ordinací omezený a snažíme se kontakt s lékaři eliminovat pouze na nutné minimum. Je důležité dbát i na hygienu brýlí.

Když přijdete zvenku, zacházejte s brýlemi stejně jako s rouškou – tedy jako s potenciálně kontaminovaným předmětem. Roušku opatrně sejměte a vyvařte, ale s brýlemi zacházejte opatrněji: Vroucí voda nebo agresivní dezinfekce na bázi alkoholu mohou nenávratně poškodit vaše obroučky. Použijte teplou vodu a mýdlo (ideálně dezinfekční) a brýle pak důkladně osušte jednorázovou utěrkou nebo čistým hadříkem.


Zdroj, foto: Optika Anděl



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !