Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Korsika, malý kontinent, který se nedá dokonale poznat ani za 100 let

16. 07. 2017 | Evropa
Hledáte přírodní unikáty, nejdramatičtější a nejpozoruhodnější místa Evropy nebo impozantní styl architektury? Pak je ostrov Korsika, vzdálený 170 km od jihu Francie a 80 km od Itálie, tím pravým místem. Svým tvarem připomíná zatnutou pěst celoročně oděnou do zelené rukavice.

1. Korsická příroda - Balzám na duši


Na Korsice najdete křišťálově čistou vodou a božský klid pro váš odpočinek. Celé pobřeží Korsiky lemují nádherné pláže. Stačí se vydat jen pár minut autem a karibské pláže jsou vám na dosah ruky. Panenská příroda, rozsáhlé plochy divočiny, čistý vzduch, krajina nedotknutá masovou civilizací, jsou jen jedny z mnoha aspektů, které Korsika pro turistiky nabízí a dělají ho jedinečným ve Středomoří.

2. Pláže na východě a dramatické zálivy na severu


Pokud se chcete na Korsice především koupat, zamiřte na východní pobřeží s krásnými plážemi s bílým pískem a průzračnou tyrkysovou vodou. Stačí jen objet několik kruhových objezdů, tak častých na východním pobřeží a pláže na jinak rovinatém východě Korsiky, jsou vám k dispozici.
Chcete-li poznávat, začněte svou trasu na severu, na mysu Cap Corse. Čeká vás úchvatná scenérie dramatických zálivů i románské kaple se vzácnými Janovský malbami. Sever byl prodlouženou rukou Janova, a proto je tu výrazný vliv Itálie. Nevynechejte město Calvi s jeho nádhernou citadelou, které je prý rodištěm Kryštofa Colomba. Pokud budete mít štěstí, zastihnete trénink francouzských legií, které sídlí právě v pevnosti v Calvi a při obrovském štěstí se vám promluví jeden z CZ-SR vojáků sloužících právě v legiích.

3. Region Porto a UNESCO přírodní rezervace Scandola


Sjezd z Calvi do Porta patří mezi nejkrásnější pobřežní a přírodní scenérie Korsiky. Malebné městečko Porto je výjezdovým bodem do přírodní rezervace Scandola, která byla vytvořena sopečnou činností a je zapsaná v UNESCO. Je více než 250 milionů let stará. Uchvátí vás svou krásou, tvary a vzácnou faunou a flórou, která na jiných místech ve Středomoří vyhynula. Zároveň je to jedno z míst Korsiky, kde si můžete užít potápění a sledovat fascinující podmořskou scenérii. V Portu se nachází jedna z mála zpřístupněných janovských věží, které tvořily důmyslný fortifikační systém po celém obvodu ostrova.
Další klenot leží za rohem. Po opuštění Porta čeká na Vás korsický Grand Canyon - Calanche de Piana. Červené porfyrové skály a cesta vytesaná do nich za Napoleona III. Ne náhodou dostal tento útvar přezdívku zvěřinec extravagantního Boha.

4. Městečko Corte, korsické hory a adrenalin


Malebné horské městečko Corte leží v srdci Korsiky. Je to příjemné místo na přestávku při přechodu z východu na západ a opačně. Dodnes je tu cítit ducha největšího korsického hrdinu Pascala Pauliho s jeho majestátní sochou. V Corte s a nachází jediná univerzita na ostrově a městu dominuje městská citadela. Corte je zároveň výjezdovým bodem na horské túry. V blízkosti leží nejvyšší vrch Korsiky Monte Cinto (2 706 m). Netroufáte si na takové sousto? Nevadí, k dispozici máte několik desítek 2 000 a množství zajímavých horských stezek za úchvatnými vodopády, jezery a výhledy na Korsiku. Milujete přírodu a adrenalinové sporty? Alpinské vrásnění kromě nádherných hor přineslo Korsice i unikátní kaňony, kde se v plném proudu provozuje Canyoning.

5. Hlavní město Ajjacio a Napoleon kam se podíváte


Nejznámějším rodákem, který přinesl Ajacciu titul císařského města a Korsice věčnou slávu, je první císař Francie, velký imperátor Napoleon Bonaparte. Zhlédněte jeho rodný dům, renesanční katedrálu, kde byl pokřtěn a další skvosty, které zde rodina Napoleonovců zanechala. Věděli jste, že Platz Austerlitz není jen u Brna? Druhý můžete obdivovat právě v Ajacciu a najdete zde seznam všech významných válek, které velký Císař vyhrál. Jste fanouškem malířského umění? V tom případě doporučujeme Muzeum Fesch, s druhou nejlepší sbírka italského umění po pařížském Louvru.

6. Impozantní Bonifacio s nočním životem a vápencovými útesy


Navštivte Bonifacio, které je považováno za drahokam korsické koruny. Domy postavené na vápencových útesech z bílé barvy, pokryté zelenou makchií, které dosahují až do výšky 80m. V městských uličkách vládne neopakovatelná atmosféra, zejména ve večerních hodinách. Po prohlídce horního části města určitě nevynechejte okružní plavbu lodí kolem tohoto poloostrova a výlet na blízké ostrovy Lavezzi, které vám nabídnou opravdovou divočinu s nádhernými plážemi. Můžete zde zažít mix Itálie a Francie a výhled na 12km vzdálenou Sardinii. Pokud po ní zatoužíte, jezdí zde pravidelná lodní linka mezi Korsikou a Sardinií. Jih Korsiky lemují nejkrásnější pláže Korsiky jako Santa Giulia nebo Palombaggia, takže neváhejte a užijte si tento korsický Karibik.

Zdroj: FIRO-tour
Foto: Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Paráda Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jistě zajímavé poznávání.
Obrázek uživatelky
profil
hned bych jela SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles