Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kostel svaté Ludmily v Praze

4. 01. 2018 | Česká republika

Do Prahy jezdím dost často. Vždy se snažím co nejrychleji vyřídit, co zde potřebuji, abych měla čas na sebe. Miluji procházky po Starém Městě, ráda navštěvuji památky, výstavy, zúčastňuji se různých akcí… Pokaždé si s pomocí mapy a internetu najdu něco zajímavého. Kolem kostela svaté Ludmily jsem šla již několikrát. Nyní jsem konečně měla čas se tu zastavit a prohlédnout si ho. Posadit se chvíli na lavičku a sledovat ruch okolo.

Kostel svaté Ludmily naleznete na Náměstí Míru v pražských Vinohradech. Je to katolický kostel postavený v novogotickém stylu v letech 1888-1892 na počest svaté kněžny Ludmily. Kvůli stavbě metra byl od roku 1974 zavřen. V improvizovaném prostředí části jedné lodi byl provizorně otevřen pouze na bohoslužby. V roce 1992 byl kardinálem Miloslavem Vlkem kostel opět zpřístupněn veřejnosti.


Kostel svaté Ludmily je trojlodní bazilika s příčnou lodí ve tvaru kříže. Celá stavba je z cihel. Dominantou jsou dvě štíhlé hranolové věže vysoké šedesát metrů. Na každé věži jsou dva zvony. Uvnitř je bohatá malířská a sochařská výzdoba. Podíleli se na ní slavní výtvarníci a sochaři, například Antonín Procházka, Ludvík Šimek, Štěpán Zálešák, Jan Kasner, Jan Jobst. Barevné vitráže vytvořil František Sequens, František Urban a František Ženíšek. Jsou zde zobrazeny postavy světců. Některá z nich nejsou původní, protože byla za druhé světové války zničena při náletu. Kazatelnu navrhl Josef Zíka. Hlavní oltář je zdoben drahokamy a polodrahokamy, jeho výška je asi šestnáct metrů. Varhany na hlavním kůru jsou bohatě vyřezávané v novogotickém stylu a velmi se tam hodí. Píšťaly jsou původní cínové. Hlavní loď je dlouhá 50 metrů. V postranních lodích jsou keramické oltáře a křížová cesta ve čtrnácti obrazech. Je zde také kaple svatého Kříže, ze které se o Velikonocích staví Boží hrob. O Vánocích slouží k vystavení jesliček.

V kostele svaté Ludmily se pravidelně konají bohoslužby, křty, svatby, koncerty. Mimo tyto akce je možné do kostela nahlédnout jen přes mříž. Škoda. Uvnitř je opravdu nádherný, ráda bych si vše prohlédla z blízka.

Okolo kostela je park s bohatou květinovou výzdobou a plno laviček. Je zde ideální místo k odpočinku. V adventním čase se tu konají vánoční trhy se spoustou hezkých výrobků a občerstvením. Říká se, že tyto trhy bývají hezčí a hlavně klidnější, než třeba na Václavském nebo Staroměstském náměstí. Několikrát jsem zde v té době byla a opravdu se mi zdejší atmosféra líbila.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kostel svaté Ludmily v Praze:

Kostel svaté Ludmily v Praze
Kostel svaté Ludmily v Praze
Kostel svaté Ludmily v Praze
Kostel svaté Ludmily v Praze
Kostel svaté Ludmily v Praze
Kostel svaté Ludmily v Praze
Kostel svaté Ludmily v Praze
Kostel svaté Ludmily v Praze
Kostel svaté Ludmily v Praze
Kostel svaté Ludmily v Praze
Kostel svaté Ludmily v Praze
Kostel svaté Ludmily v Praze
Kostel svaté Ludmily v Praze
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Díky za připomenutí, v parku jsem jako dítě byla často, nedaleko jsem bydlela, kostel jsem tenkrát vnímala jen jako stavbu,
dovnitř jsem nechodila Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký kostel
Obrázek uživatelky
profil
pěkné počteníčkoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles