Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Koupání má být radost, ne zdroj zdravotních komplikací

16. 07. 2008 | Nemoci
Léto je konečně tady! Už brzy se převlékneme do plavek a vypravíme se k vodě. Koupání v rybnících, jezerech, řekách nebo přírodních koupalištích s sebou ale kromě relaxace a romantických zážitků přináší i některá zdravotní rizika. Mnoho lidí především podceňuje nebezpečí sinic.

Sinice, které jsou jednou z nejrozšířenějších skupin bakterií, představují pro plavce v českých rybnících a jezerech mnohem větší nebezpečí než viditelné (a proto patrně i obávanější) řasy. Tyto mikroorganismy totiž obsahují látky, které u člověka vyvolávají alergické reakce jako rýmu, zarudnutí kůže a očí nebo kožní vyrážku.

Sinice: malé ale nebezpečné

Sinicemi jsou ohroženi především alergici a lidé se slabší imunitou, nalomit zdraví ale mohou každému z nás. I když je koupání ve vodě obsahující sinice nebezpečné samo o sobě, obzvlášť nepříjemné zdravotní komplikace si můžete přivodit v případě, že doušek této vody spolknete. Pití nebo polykání vody z rybníka nebo přírodního koupaliště se ovšem pokud možno vyhněte vždy, sinice nesinice.

koupání má být radostLehkými alergickými reakcemi však setkání se sinicemi skončit nemusí. Ty totiž mohou produkovat také nebezpečné toxické látky způsobující lidskému organismu nezřídka i lehkou otravu, která se  většinou projevuje žaludečními a střevními potížemi a bolestmi hlavy. Pokud se u vás objeví takové příznaky po koupání ve vodě, ve které se mohly vyskytovat sinice, vyhledejte raději neprodleně lékaře. Nebezpečí totiž není zanedbatelné. Je-li ve vodě sinic hodně, je organismus ohrožen masivním útokem toxickými látkami, důsledkem čehož může být v krajním případě i trvalé poškození jater a další závažné zdravotní komplikace.
 

Zelená znamená stop

A jak se sinicím vyhnout? Poznat, že se jich ve vodě vyskytuje větší množství, není většinou žádná věda. Pokud totiž dojde k jejich nahromadění u hladiny, vytvoří se známý vodní květ, lidově řečeno voda zezelená. A koupání v takových místech je nutné se vyhnout. „Do vod, které jsou pokryty vodními květy, pro jistotu vůbec nevstupujte. Při koupaní ve vodě s vysokým obsahem sinic je totiž riziko poškození lidského zdraví příliš vysoké,“ upozorňuje doktorka Alena Bulvasová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje v Berouně.

Pokud se voda ještě nezelená, ale vy se chcete přesvědčit, že se v ní nevyskytují sinice, můžete použít jeden jednoduchý, ale účinný trik. Naplňte průhlednou plastovou lahev vodou, ve které se hodláte koupat, a dvacet minut počkejte, než se ustálí. Pokud se na hladině v lahvi vytvoří kroužek z drobných zelených částeček ve tvaru krupice nebo jehličí, je tato voda pravděpodobně plná sinic.

Nemáte-li zrovna po ruce plastovou lahev, lze přítomnost sinic ve vodě otestovat ještě jiným způsobem. Pokuste se do rybníka nebo nádrže co nejopatrněji vstoupit tak, abyste nezčeřili vodu usazeninami ze dna. Důkladně se kolem sebe rozhlížejte, a pokud ve vodě zahlédnete drobné zelené částečky, v koupání nepokračujte. Pravděpodobně totiž jde právě o sinice.

Pozor na vaginální mykózy

koupání má být radostZe zdravotních důvodů se velkým obloukem vyhněte především koupání ve vodě, která nepůsobí důvěryhodně už na první pohled. Kromě vody zelené se vyvarujte i koupání v rybníce nebo jezeře, jehož břehy jsou znečištěny odpadky. Odradit by vás měly určitě i olejové nebo jiné chemické skvrny na vodní hladině. Protože zdraví nebezpečné může být především pro děti i požití vody s ptačími výkaly, vyvarujte se také koupání v přírodních vodách okupovaných větším množstvím vodních kačen nebo jiných druhů vodních ptáků.

Jak jsme už v Rodině a zdraví varovali, ženy by si měly dát pozor i na vaginální mykózu, kterou se mohou při koupání v tuzemských vodách rovněž nakazit. Jde o onemocnění s velmi nepříjemnými příznaky (svědění pochvy, řezavá bolest při močení a výtok), které může léto pořádně znepříjemnit. Rada odborníků ženám je jednoduchá: vybavte se na dovolenou potřebnými tabletami, které vaginální mykózu odstraní do několika dní, a vyhýbejte se nošení mokrých plavek. Mokré plavky schnoucí na těle totiž přispívají k zapařování a pocení a mění pH v pochvě, a to svědčí kvasinkám, které mykózu způsobují. Stačí si vzít k rybníku nebo na přírodní koupaliště dvoje plavky a po koupání se vždy převléknout. „Mokré plavky uschnou na sluníčku dříve, než je budete potřebovat. Nejenže se budete chránit proti vaginální mykóze a infekcím močových cest, můžete také všem okolo předvést dva modely plavek v jediném dni,“ radí jeden americký lékařský server.



TIP:
Zeptejte se hygieniků

Abyste si byli jisti, zda je voda ve vašem přírodním koupališti vhodná ke koupání, informujte se na kvalitu vody na internetových stránkách své krajské hygienické stanice. Jejich seznam je k dispozici na Portálu veřejné správy (portal.gov.cz).



Autorky: Kamila Heinzová, Markéta Krpatová



Není Vám zdraví lhostejné? Čtěte pravidelně časopis Rodina a zdraví, společenský měsíčník zaměřený na zdravý životní styl a problémy českého zdravotnictví. Přináší informace užitečné při péči o zdraví celé rodiny - od dětí až po seniory. Je určen především ženám - manželkám a matkám - které zde najdou praktické tipy pro své nejbližší.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nebyla nemocná po koupání se v rybníce a čistá voda to na pohled taky nebylaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
určitě máte pravdu, ale já jezdím pod stan na těrlickou přehradu už od malička. Pokaždé tam ty sinice jsou a zatím jsme všichni v pořádku, ba dokonce sestře a bratrancovi pomohly při léčbě exému.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles