Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouřili jste za školou? Potom pozor na depresi!

6. 12. 2009 | Nemoci

Zdá se, že kouření cigaret nám ničí nejen tělesnou schránku, ale nechává hluboké šrámy i na psychice. K vyvolání depresí v dospělosti podle floridských vědců stačí frajerské pokuřování teenagerů.


Přináší modrý dým slast?

Mnozí soudí, že kouření cigarety přináší uvolnění a pomáhá řešit rozlady. Vědci z Florida State University však prokázali opak. Účinky nikotinu testovali na dospívajících potkanech. To proto, že biochemické procesy v jejich mozku jsou velmi blízké lidským. Po injekcích nikotinového roztoku se u potkanů projevilo depresivní chování. Na rozdíl od kontrolní skupiny, které vědci píchali neškodný fyziologický roztok.


Vládce nikotin

Potkaní teenageři vystavení působení nikotinu nedokázali prožít pocit příjemna – oslazené vody, kterou potkani milují, se takřka nedotkli. Pokud se dostali do zátěžové situace, nedokázali ji úspěšně řešit. Zdravý potkan v nebezpečí uteče, potkani pod vlivem nikotinu naopak ztuhli na místě. Také se ukázalo, že depresivní stav vymizel jen po další dávce nikotinu nebo podání antidepresiv.


Nikotin ohrožuje mozek

Průlomové pak bylo zjištění, že nikotin nechává i na psychice dlouhodobé následky. Deprese u potkanů se totiž objevila až týden po ukončení podávání nikotinu. Na dospělých zvířatech se také zkoumala odolnost potkanů vůči stresu. Ti, kteří byli v dospívání vystaveni nikotinu, snášeli zátěž mnohem hůře.

Nikotin narušuje působení neurotransmiterů v mozku. Mozek dospívajících – ať už zvířat, či lidí – je k těmto změnám velmi citlivý. Tedy i pouhé pokusy s kouřením mohou způsobit pozdější psychické změny.

 

Zdroj: Odvykání-kouření.cz

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !