Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouzelná Riga

26. 07. 2018 | Evropa
Hlavní město Lotyšska Riga ležící téměř na březích stejnojmenného zálivu nepatří mezi nejvěhlasnější destinace Evropy. A to je velká škoda, protože Riga skutečně stojí za návštěvu. Ba co víc, je to úchvatné bezpečné město, které se může pochlubit impozantní kolekcí secesní architektury, která téměř nemá v Evropě konkurenci. Srdcem Rigy je Staré Město plné křivolakých dlážděných uliček a to je právě ta část města, kterou si nenechá ujít žádný turista. A dá se tam doletět poměrně levně třeba s polskými airlinkami.  

V Rize, která nikdy nebyla úplně typické lotyšské město, dnes žije okolo 700 tisíc obyvatel. Díky divoké historii nejsou Lotyši jediný národ, který město obývá. Město založil roku 1201 německý biskup, ale na jeho území se vystřídali Poláci, Švédi, Rusové i Sověti. Každý tam zanechal nějakou stopu a tak se v Rize domluvíte kromě lotyštiny také rusky a s mladší generací anglicky, řada zejména starších lidí mluví i polsky nebo německy.  
       
Život v Rize je nejdražší v celém Lotyšsku a jak postupně Rigu turisté objevují, zvedají se i ceny zejména za ubytování, ale také v restauracích a kavárnách. Proto byste měli navštívit město ještě dokud jsou ceny únosné. Běžné supermarkety jsou jen o málo dražší než v Česku. Lotyšsko je malé a tak nadnárodní obchodní řetězce tu nehledejte. Zato tu mají význam tržiště, ať už oficiální či neoficiální. Spousta venkovanů sem přijíždí výhodně prodat svou produkci - na jaře třeba březovou šťávu, která je prý ukrutně zdravá. Na trhu tu výhodně koupíte i šperky z jantaru.

 Stará Riga se dá prohlédnout během dvou dnů, pokud máte více času, můžete se vydat po okolních hradech, národních parcích či na pobřeží do slavné Jurmaly. Každopádně s prohlídkou města byste měli začít na náměstí Rätslaukums u přezdobeného Maurského domu, který je mnohými považován za nejfotogeničtější budovu Rigy. Naproti tomuto domu se tyčí nedávno zrekonstruovaná radnice. Mezi oběma budovami si může každý turista zvěčnit sochu sv. Rolanda považovaného za patrona města.

Celé město si lze prohlédnout z barokní věže luteránského chrámu sv. Petra. Mladší věkové kategorie dají spíše přednost výhledu z proskleného Sky Baru věhlasného hotelu (pozor, pánové zde platí vstupné, ženy nikoliv, přesto je zde mnohem více návštěvníků mužského pohlaví). Za svatopetrským chrámem stojí další církevní stavba - chrám sv. Jiřího, který ale dnes slouží jako Muzeum užitého a dekorativního umění. Další nádhernou církevní stavbu  obří rižskou katedrálu Dóm najdete na náměstí Doma Laukums. Kousek za náměstím stojí trojice fotogenických zděných domů, kterým všichni přezdívají Tři bratři. Za minimálně polodenní prohlídku stojí oblast největšího výskytu secesních památek. Ve městě je údajně okolo 750 takovýchto staveb. V Rize byl nejvýznamnějším představitelem Jugendstilu, jak tady secesi říkají, architekt Michail Ejzenštejn (otec slavného režiséra). Nejhezčí budovy postavené v tomto stylu najdete na ulicích Albert iela a Elizabetes iela. Většina místních vám ale na otázku, kde najdete ty slavné secesní stavby, odpoví:„Přece tady všude“. A na závěr na samém okraji Rigy blízko Vanšuského mostu se nachází žlutý rižský hrad, který v současnosti obývají lotyšští prezidenti. Nutno podotknout, že hrad vypadá spíše jako palác. 

Kvetinka65 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kouzelná Riga:

Kouzelná Riga
Kouzelná Riga
Kouzelná Riga
Kouzelná Riga
Kouzelná Riga
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
opravdu kouzelné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezke město, dcera navštívila.
Obrázek uživatelky
profil
Chystáme se s kamarádkami navštívit Pobaltí. Článek nás ještě víc navnadil Smajlík Hezké počtení i fotky. Díky.
Obrázek uživatelky
profil
článek i fotografie.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Riga se mi také moc líbila.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles