Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouzelné město Berlín

9. 02. 2009 | Evropa

Snad každá z vás, která se kdy dostala do Berlína, mi potvrdí, že je to kouzelné město plné překvapení. Na každém rohu tohoto velkoměsta s pohnutou historií, naráží místní i turisté na střet nedávné „západní a východní“ kultury a samozřejmě i kontrast moderní a staré architektury.

Kupodivu ale město nepůsobí uměle. Sice zde naleznete v jedné ulici budovy z dob komunismu, moderní stavby kancelářského i obytného typu 21. století i historické objekty, které zažily dobu dávno minulou, ale nikterak se navzájem neruší. Je neuvěřitelné jak se doplňují a podtrhují tak rychlý tok městské kultury i každého osobního života.

V německém hlavním městě naleznete spoustu míst, které by měl turista navštívit. Sama jsem měla již několikrát možnost obdivovat jeho pestrost, kulturu a zvyky. Představím Vám proto pár staveb, které jsou pro Berlín typické:

Televizní věžTelespargel

Tak obyvatelé Berlína označují svojí televizní věž stojící na Alexanderplatz (Alexandrovo náměstí). Stavba je nejvyšší budovou města s výškou 365 m a byla postavena mezi roky 1966 – 1970. Jejím duchovním otcem je architekt Hermann Helselmann, vedoucí architekt tehdejší NDR. Ve výšce 200 m je umístěna vyhlídková kopule s průměrem 32 m, kde je k nalezení i kavárna Telecafé. Je příjemné si zde posedět a dívat se na město pod sebou, kde dominuje dlouhá a známá ulice Unter den Linden („Pod Lipami“) – uvidíte vše, jelikož se kopule otáčí. Její obrat kolem své osy trvá jednu hodinu. Upřímně si ale přichystejte větší množství peněz, protože posezení na tomto luxusním místě nepatří mezi nejlevnější.

Červená radniceRotes Rathaus

Jde o tzv. „Červenou radnici“, která od roku 1991 skutečně slouží jako radnice Berlína. V bývalé NDR však sloužila pouze pro východní části (západní část měla radnici ve čtvrti Schöneberg). Budova je postavena ve stylu vrcholné italské renesance a to mezi roky 1861 – 1869. Při rekonstrukci v 50. letech se díkybohu vycházelo z dřívější podoby, tudíž její historickou krásu můžeme obdivovat i dnes. Stejně jako Fernsehturm ji najdeme na Alexanderplatz. Rovněž před ní nalezneme známou kašnu Neptunbrunnen – kde v jejím čele vévodí majestátní Neptun. Po jeho stranách sedí pak 4 ženy představující nejdůležitější řeky státu (jednou z nich je i Elbe – tudíž naše Labe).

Berlínský DomBerliner Dom

Tak se označuje Velká katedrála na ostrově řeky Sprévy s výškou 114 m. Postavena byla mezi roky 1894 – 1905 jako hlavní protestantský kostel. Za války bohužel byla zničena. Postupně se obnovovala díky plánům Julia Raschdorffa být roku 1993 zvonu vysvěcena a zpřístupněna veřejnosti. Dovnitř této památky jsem se nikdy nedostala, jelikož jsou neustále fronty – vstupné myslím stojí 5 eur. Uvnitř by se měla skrývat velkolepá hrobka Hohenzllorenů a krále Fridricha I. Tak snad se tam někdo podíváte a dáte vědět, zda stojí za to jít dovnitř. Zvenčí je však i tak stavba impozantní.

Snad Vám tento článek něco přinesl a máte chuť se do Berlína vydat i osobně. Pokud bude kladný ohlas, můžeme v něm pokračovat a v nejbližší době čekejte článek Berlín II. Berlín je opravdu nádherné město a čím dál víc turistů ho začíná objevovat, tak se přidejte, dokud se v něm lze alespoň trochu hnout a vše není předražené...


Oter
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé město, můžu pouze doporučit.Ani se nechce věřit, jak moc bylo po válce zničené.
Obrázek uživatelky
profil
Tak, Berlín můžeš buď jen milovat nebo nenávidět. Pro mě je toto město doslova srdeční záležitostí. Strávila jsem tam skoro rok, a Berlín miluju.
Obrázek uživatelky
profil
Neříkám, že jsou úchvatné samotné stavby, ale třeba z tv věže je nádherný pohled na celý Berlín - proto jsem s ním začala. Jinak ve druhém článku bude např. o Charlottengurgu. Nevím jestli zabuduji i Pergamonnmuseum, nebo ho udělám jako samostatný článek - je to skvost sám o sobě... Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles