Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouzlení s hedvábím

28. 06. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Kouzlení s hedvábím
Autor: Alena Isabella Grimmichová
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2010
Rozměry: 190 x 210 mm
Počet stran: 144 str.
Cena: 319 Kč

Hedvábí patří mezi oblíbené textilní materiály. Malované a batikované hedvábí můžeme využít jako efektní doplněk, ale také základ pro další tvorbu. Kniha nabízí náměty na netradiční a velmi působivé techniky dekorování a zpracování hedvábí.

kouzleni-s-hedvabimDíky podrobně zpracovaným projektům si můžete vytvořit šátky, šály, polštáře a další doplňky. Kniha je určena zájemcům, kteří mají „šikovné ruce“, nebo kteří již mají zkušenosti s jakoukoli výtvarnou činností. Všechny techniky jsou vysvětleny podrobně, tedy i pro začátečníky, ale projekty zaujmou i zkušené dlouhodobě. Každý námět doplňují podrobné fotografické postupy.
Alena Isabella Grimmichová se více než dvacet let profesionálně věnuje výtvarné činnosti. Zabývá se malbou na hedvábí, filcováním a řadou dalších technik. Na jejích webových stránkách jsou k vidění její práce. Spolupracuje s mnoha časopisy, které se věnují ručním pracím.

Ukázka z knihy Kouzlení s hedvábím:

Práce s voskem
Voskem malujeme pouze na přírodní materiály. Látky musí být tenké, aby vosk prosákl na rubovou stranu. Přírodní hedvábí je na tuto techniku velmi vhodné, barvy na něm krásně vyniknou a nevypírají se tolik jako u bavlny. K práci doporučuji zvláště pongé 5-6, crepe de Chine 10-12 nebo crepe georgette 10. Tyto druhy hedvábí mají hladký povrch malou gramáž, a nejsou nijak zvlášť choulostivé na narušení povrchu (například při odstraňování vosku), jako třeba satin nebo chiffon.
Používáme batikovací barvy za studena a dále transparentní barvy na hedvábí fixované žehlením. Nejčastěji nanášíme vosk štětcem nebo tjantingem. Tiskneme kovem, dřevem nebo korkem. Na malbu voskem vybíráme pouze štětce s vlasem z přírodních materiálů. Syntetick štětce se mohou kroutit, spékat i hořet. Budeme potřebovat několik velikostí kulatých i plochých štětců s jemným i hrubým vlasem. Ploché štětce na velké plochy, kulaté štětce na kresbu. U plochých štětců lze ostříhat vlas do formy, kterou potřebujeme. Tenké kulaté štětce mohou nahradit tjanting. Nové štětce před prvním použitím nejprve namočíme do vosku s nižší teplotou, poté je necháme na vzduchu ochladit. Pak je možné je bez problémů používat i v horkém vosku. Používáme vždy suchý štětec, před začátkem práce ho necháme několik minut rozehřát v horkém vosku.


Voskové šibori - fotogalerie obr. č. 2 - 4

Kombinací šibori a voskové batiky vytvoříme jemné barevné mapy, které se dobře vyjímají nejen na šátcích a šálách, ale vytvoří také decentní vzory třeba na záclonách či přehozech. Nevýhodou této techniky jsou časové prodlevy při sušení hedvábí. Na druhou stranu je vhodná pro začátečníky i děti, pokud jim pomůžeme s horkým voskem.


Tuto knihu Kouzlení s hedvábím koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Portál.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kouzlení s hedvábím:

Kouzlení s hedvábím
Kouzlení s hedvábím
Kouzlení s hedvábím
Kouzlení s hedvábím
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale nikdy jsem to nezkoušela...
Obrázek uživatelky
profil
Obdivuji každého kdo umí malovat na hedvábí je to krásné.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles