Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouzlení s vlasy

4. 02. 2017 | Vaše příběhy

Vlasy to je téma, o kterém bych mohla dlouze psát a vzpomínat.

Když jsem byla malá, mým dvorním kadeřníkem byl táta. Sice nepoužíval „kastról“, ale jeho vlasové kreace vždycky skočily tímto stylem. Spolužačky měly zapletené copy, culíčky, jen já se krčila někde v koutku a snažila jsem se vyhnout dotazům: Kdopak tě, děvče, asi střííííhal?! Všichni dobře věděli, že můj táta, vesnický policajt, je všeuměl všeho druhu. Šil nám doma oblečení i pyžámka, opravoval hračky, vyráběl jednoduchý nábytek. Stříhal sousedy a opravoval jim domácí spotřebiče. Mnohokrát se mu pak ve vyšetřování různých přečinů krádeží a mordů, hodily i tyto vlohy. Poznal „rukopis“ všech grázlíků v naší vesnici, a tak byla na svou dobu celkem bezpečná.                   

Jediná maminka se otci vzepřela a pravidelně si chodívala dát „beránka“ do místních kadeřnických služeb. Kudrlinky byly „festovní“ a vydržely jí tak půl roku. Maminka byla obdobou paní Růžičkové, podobně, i když krapet méně korpulentní, dobrá a veselá dušička. I ti králíci k obědu bývali u nás velice často. Občas prokládáni divokým zajícem, kterého táta dostal coby naturální „úplatek“ od místních myslivců. Však oni věděli, že táta krom policejního naturelu, má i šikovné ruce a na stříhání a pokec k nám chodívali všichni. Já už tak nadšená nebyla, v kuchyni bylo nakouřeno, na stole láhev rumu a o futra opřená naše vzduchovka. Když byl úkon dokonán, v kuchyni se uklidilo, na dveře od špajzu se dal kousek fošny a připevnil se terč.

kouzlení s vlasyA to už přišla na řadu omladina, dorazila i sousedovic děcka a všichni jsme trefovali do terče. Patřila jsem k nejlepším střelcům a to mi zůstalo dodnes. I teď, když je nějaká pouť v okolí, jsem postrachem střelnic a vždy odcházím s náručí plnou kytek a medvídků. Jediné, co mě na těchto stříhacích sedánkách „žralo“, bylo to, že místo peněz dostal táta nebohého ušáka, který pak visel v komoře několik dní, aby se odležel a pak jsme jej měli na oběd na sto různých způsobů. Ještě dnes se mi dělá mdlo, když si vzpomenu na ty hubené zadní nohy, co čouhaly z pekáče. Nesnášela jsem králičí a zaječí meníčko, naštěstí mě maminka nikdy nebila, když jsem z talíře vyjedla jen zelí a knedlík…

S vlasy jsem začala později  kouzlit i já. Bylo mi asi 15 let a jedna ze spolužaček, vědoma si toho, že můj táta umí, chtěla po mně zkrátit ofinu. Sestříhávala jsem ji tak dlouho, až byla těsně u čela a milá Boženka chodila měsíc do školy s čelenkou. Dorůstající štětinky umně ukryla pod pletený pásek. Do půl roku tuto módu přebrala skoro všechna děvčata, i když se nikdy nedozvěděla, proč Boženka čelenku nosí!

Doma jsem po provdání naše malá robátka stříhala sama tzv. ořezávátkem. To byl vždycky v koupelně řev! Ten, který čekal na stříhání, se mi snažil někam ukrýt, ale já jsem jej vždy „vyžďárala“ někde ze skříně nebo z komory a šlo se na věc.

Mladší syn, vida trápení starších sourozenců, říkal, že si čepku z hlavy nesundá. Taky že ne, kraje přichytil kanagonem. Takže šel poprvé k holiči, ale musela jsem si počkat, až měl konec směny a aby ostatní neviděli, jak mu odstříhává z hlavy baret. Od tohoto dne jsem už naše děti nestříhala! Nejsem přece krotitel divé zvěře, ne? I když nejsem příliš v holičských manýrech kovaná, svého muže jsem stříhala 3 desítky let, a jak si pochvaloval!

Malou vnučku Sárinku mám zakázáno stříhat a dcera z koupelny pro jistotu vyhodila všechna tzv. „komunistická ořezávátka“. Takže teď vymýšlím kreativní účesy z delších jemných vlásků, využívám nabídku všech možných koníkovských sponeček, hřebínků i stužek. A pak se role obrátí a to malé něžné stvořeníčko vezme veliký hřeben a dělá kadeřnici své babičce. A když mi přitom jen tak mezi řečí řekne:„ Babí, a kterou tu slovenskou si dáme,“ jsem nejšťastnější babí pod sluncem. Slovenské písničky jí učarovaly a já si při nich vzpomenu na svou čerstvě naondulovanou maminku, která si nás posadila kolem sebe, vzala do ruky „štrikování“- pletení  a my si prozpěvovaly lidovky…

Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kouzlení s vlasy:

Kouzlení s vlasy
Kouzlení s vlasy
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně jsem se pobavila...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsané, i mne na mysl přšlo stříhání vlasů bratra, v době jeho studií. Když navštěvoval střední školu byla móda u chlapců delších vlasů, ale profesoři neměli pochopení. Tudíž pod hrozbou vyloučení ze školy měl bratr přijít ostříhaný. Po domluvě maminy, že vezmu jen tak 2 cm z délky, souhlasil. Před zrcadlem zrakem ostřížím, abych náhodou jeho chloubu nevzala moc. Samo sebou mi trochu nůžky zajely a ta plejáda slov mne urazila a nechala ho být. Ostříhaná jen 1/3 hlavy. Mamina se ujala ráno dalšího stříhání a vzadu vzala rovně, spíše oblouček do vnitř, tutíž zkrácení veliké. Další nespokojenost, šeredná slova a pak bylo prošení, ať dodělám raději já,než by byl zkrácen jště víc. Stejně se muselo trochu přizpůsobit, ale na krku byl znatelný jiný půlkrun než se běžně dělává.Prý byl "obdivován" celým internátem a třídou.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkHezky napsanéSmajlíkKrálika nejímSmajlíkod dětsví.
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký a veselý článek. Já své holky nestříhala, na to jsem talent neměla a raději jsem s nimi chodila do kadeřnictví. A stejně jen zastřihnout konečky, obě měly krásné dlouhé vlasy
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi pekne napísaný článok a skoro až dojemná spomienka na rodičov a detstvo SmajlíkSmajlík.

Aj ja som nosila copy, neskôr ma strihal otcov kamarát - vyučený holič.
Ja som strihávala svokru (na jej vlastnú žiadosť aj riziko Smajlík, lebo nikdy predtým som to nerobila) a robila som jej aj trvalú.
Manžela strihá syn a syna zas jeho partnerka. Ja zatiaľ tejto "lákavej" ponuke odolávam a chodím (ne)pravideľne ku kaderníčke.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles