Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krakov

31. 08. 2015 | Evropa
Krakov je druhým největším městem po hlavním městě Polska Varšavě. Je to město hodně navštěvované turisty, protože je jediným polským velkým městem, které nebylo za druhé světové války vybombardováno a poničeno. A tak se zde dochovalo hodně historických památek. Stará část Krakova je zapsána na Seznamu památek světového děditství UNESCO. Při procházce Krakovem jsem pocítila nějaké zvláštní magické kouzlo. Neumím to popsat, ale město se mi moc líbilo, je takové přátelské, uklidňující.

Přijeli jsme na nádraží, které je součástí obchodní galerie. Dál jdeme parkem, který je kolem celého Starého města, v místě, kde dříve byly hradby a příkopy. Naší první zastávkou byl Rynk Glowny. Na tomto náměstí stojí krásný kostel Panny Marie. Je to moc hezká stavba se dvěma věžemi. Jedna je o 11 metrů nižší, působí to zajímavě. Chrám je uvnitř nádherný. Nahlédnout můžete zdarma. Část se zlatým oltářem jedině po zaplacení vstupného. Z věže tohoto kostela troubil v poledne na trubku trubač- hejnalista. Podle pověsti troubil trubač vždy ráno a večer, dával pokyn k otevření a uzavření městských bran. Když jednou dorazili k městu Tataři, začal hejnalista troubit hejnal, lidé brány rychle uzavřeli, město uchránili, ale šíp prostřelil hejnalistovi hrdlo a na památku se tato melodie denně hraje a vždy ji trubač ukončí v půlce tónu. Uprostřed rynku stojí velká socha Adama Mickiewicze.

KrakovTaké zde stojí věž Staré radnice asi 72 metrů vysoká. Vystoupat na ni můžete, ale při představě sta schodů, jsem výhled oželela. Ještě mne bolela stehna z Veličky. Prošli jsme Domem soukeníků, uvnitř jsou krámky hlavně s jantarem. Jantarové šperky zde kupuje hodně turistů. My pokračujeme k další krásné polské památce, k hradu Wawel. Projdeme ulicí, kde čeká turisty spoustu lákadel, dobrůtky, upomínky, zmrzlinka a mnoho jiného. Ale také krásný kostel sv. Petra a Pavla s moc hezkými sochami. Hned vedle je další kostel. Krakov se dá nazvat i městem kostelů.

Ale po chvíli chůze již vidíme na kopečku hrad Wawel. Je to  rozlehlý opevněný hrad. Po projití branou a na dalším nádvoří je Královská katedrála, která byla svědkem korunovací i pohřbů polských králů a také tady v kryptě odpočívá  bývalý prezident Lech Kaczynski s manželkou, kteří zahynuli v roce 2010 při leteckém neštěstí. Ve věži je největší polský zvon Zikmund, vážící snad 13 tun. Muzeum ukrývá spoustu pokladů, korunovační klenoty, obrazy a jistě mnoho dalších zajímavostí. Jistě stojí taky za návštěvu. Projdeme se po nádvoří, a pohlížíme dolů na řeku Vislu. Dolů pod námi je někde Dračí jáma s pověstí o drakovi.

Ale my se vracíme do města. Jdeme branami s opevnění, které dříve město chránilo. V Krakově je i nejstarší polská univerzita, vlastně po Praze druhá  ve střední Evropě, studoval na ní i vám jistě známý Mikuláš Koperník. V Krakově je i Stará židovská čtvrť a mnoho dalších zajímavostí, které jsme při naší cestě nenavštívili.  Ještě vyhledáváme Kanovnickou ulici s domem Karola Vojtyly, Papeže Jana Pavla druhého. Po prohlídce jdeme zpět na Rynek Glowny, kde si sedneme na kafíčko a absorbujeme krásnou atmosféru tohoto místa. Začíná se smrákat, jdeme zpět do našeho hotelu. Zítra nás bude čekat další cesta za poznáváním Polska. Myslím, že se ještě ráda do tohoto krásného města vrátím. Opravdu mne okouzlilo. Musí být nádherné i v předvánoční době.


Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Krakov:

Krakov
Krakov
Krakov
Krakov
Krakov
Krakov
Krakov
Krakov
Krakov
Krakov
Krakov
Krakov
Krakov
Krakov
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Letos nám to nevyšlo,příští rok Krakow určitě navštívíme
AlenkoSmajlíkchválím
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek Smajlík. Já to mám do Polska co by kamenem dohodil. Bydlím přímo u hranic. Polsko je velmi pěkné a v každém městě lze najít krásné budovy...
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsaný a zajímavý článek...Smajlík
Moc pěkné fotečky...Smajlík
Do Polska jsem vždy toužila se podívat...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, i krásné fotky. Některé mi připomněly návštěvu Wroclawy která je také krásná.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsané, nikdy jsem tam nebyla. Určitě je tam moc pěkně.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles