Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Království za kabelku

8. 10. 2010 | Pro ženy

Ženy milují kabelky. Je to doplněk, který mnohdy vévodí celému outfitu a zároveň skrývá i jistá tajemství. Zvláště pro muže je kabelka záhadným místem, kam jen těžko proniknou. Kabelka se stala naší neoddělitelnou součástí a v jistém smyslu odráží ženskou osobnost.

 

Trocha historie

V dnešní době je kabelka pro ženu nepostradatelný módní doplněk, ale i ona má svou letitou historii. Jejím právoplatným předchůdcem byl kožený měšec, který se objevil v 16. století. Obvykle se nosil uvázaný za pasem a složil na úschovu peněz a jiných drobností. Po měšci se objevila tzv. pompadourka, která měla tvar váčku a  vázala se na zápěstí. No a na začátku 19. století se pomalu začala tvarovat podoba dnešní kabelky.

 

Jak si vybrat správnou

Na výběr je spousta tvarů, stylů a barev, ale jak si vybrat tu správnou? Existují nějaká pravidla podle kterých bychom se měly řídit? Tady je několik tipů…

 

Intuice - většina žen vybírá podle vlastního vkusu nehledě na nejžhavější módní trendy. Důležité je sladění se šatníkem i osobním stylem. A to je asi ta nejlepší cesta. Je zbytečné mít doma kousek, který je sice vysoce módní, ale vy se s ním nebudete cítit pohodlně.

 

Sezónnost – na tu se často zapomíná. Každá žena by měla mít v šatníku několik kabelek a střídat je nejen podle nálady, ale také podle ročního období. Jiná kabelka se nosí v létě, jiná v zimě a jiná celý rok.

 

Kvalita – je velmi důležitým kritériem. Pokud nosíte kabelku celoročně, investujte do materiálu, nejlépe kvalitní kůže.

 

Tvar kabelky podle postavy – to samozřejmě není pevné pravidlo, ale může vám to pomoci zdůraznit to, co chcete. Štíhlým a vysokým postavám lichotí kabelky čtvercového nebo oválného tvaru, plnější postavy by zase neměly volit malé kabelky.

 

Barva – je velmi individuální záležitostí. Záleží na vkusu i ročním období. Podzimu dominují spíše přírodní odstíny, v létě naopak můžete zářit. Ve vaší sbírce by ale rozhodně neměla chybět nesmrtelná černá, kterou můžete využít pro různé příležitosti. Celoroční pravidlo zní: čím výraznější kabelka, tím jednodušší outfit.

 

Praktické drobnosti – nastavitelná délka uší – pokud to kabelka nabízí, neváhejte toho využít. Zvláště ty větší kabely by neměly zasahovat až k bokům. Ideální je délka do pasu.

 - kapsy - každá kabelka má nějakou obzvláště tajemnou kapsu. Čím větší kabelka, tím hůře se v ní hledá, to co zrovna nejvíce potřebujete. Určitě oceníte kapsu na mobil, na peněženku (ta by měla být ideálně na zip) a pak na klíče. Udržíte si tak vnitřní řád.

 - zip – zapínání na zip je velmi praktické. Obsah kabelky díky němu ochráníte mnohem lépe, než u magnetických cvočků. Snadněji tak odlákáte nenechavé prsty zlodějíčků.

 

Tip pro zimní sezónu – „Záleží, co vám visí v šatníku a co máte v botníku. K vysokým kozačkám zvolte kabelku větší či střední velikosti s praktickým vybavením. K velurovým polokozačkám či kozačkám na nízké podešvi se hodí ležérní pytlový tvar. V zimě určitě volíme větší tvary, protože kromě klasických drobností do ní potřebujeme odložit také rukavice, šálu a čepici,“ říká nákupčí doplňků a kožené galanterie Baťa, Eliška Šmídová.

 

Mluvící kabelky

Je pravda, že kabelka může o své majitelce mnohé povědět. Podle barvy, velikosti kabelky či stylu jejího nošení, se dá údajně odhadnout povaha ženy. Pestré modely jsou nošeny ženami spíše extrovertními a společenskými. Černé a hnědé volí převážně nesmělé a konzervativní typy. Velké sportovní kabely jsou oblíbené hlavně mezi praktickými, aktivními ženami, které upřednostňují sportovní styl. Menší kabelky padnoucí přesně do podpaží údajně nosí ženy vzdělané, na vyšších pozicích. Samozřejmě to není pravidlem. Velmi záleží na společenské příležitosti a také na náladě. Výběr kabelky je důležitou součástí celkového vzhledu, kterou by ženy rozhodně neměly podceňovat.

 

Dokonalá péče

I sebelepší materiál je potřeba vhodně ošetřovat. Ani drahá kabelka vám nezaručí dlouhodobou službu, pokud o ni nebudete správně pečovat. Každý materiál vyžaduje speciální pozornost. S tím by vám měli poradit odborníci na prodejnách. Obecně tu platí stejné pravidlo jako u bot - impregnovat, impregnovat , impregnovat. Odměnou za starostlivost vám bude její zdravý vzhled.

 

Zdroj: Baťa.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mam asi pres dvacet kabelek a ke kazde i boticky abych ladila
Obrázek uživatelky
profil
Při hodně velkým štěstí se ale dají sehnat krásné napodobeniny za dobrou cenu Smajlík Pokud tedy člověk nechce originál, to jsou tak 2-3 výplaty a měsíce bez jídla Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky jen toužímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Už dlouho toužím po LV nebo Prada... Zatím marně Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nemám kde odkladať kabelky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles