Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krása a elegance živého plotu

17. 08. 2010 | Zahrádka

Jste-li milovníci přírodního vzhledu vaší zahrady, určitě využijte k oplocení stálozelené keře. Živý plot plnohodnotně nahradí ploty dřevěné nebo drátěné a v mnoha směrech je i předčí. Samozřejmě jen pokud je správně založen a pokud o něj vhodně pečujete.


Svěže zelené neprůhledené živé ploty získáte především pravidelným stříháním. Musíte tedy vědět, čím, jak a kdy stříhat a jak si co nejvíce usnadnit práci. Důležitá je také délka udržovaného živého plotu, jeho výška a druh dřevin či keřů, které ho tvoří. Nezapomeňte ještě na jednu důležitou věc, zdánlivou maličkost – jak daleko od plotu máte elektrickou přípojku!


Kdy stříhat živý plot


strihani-plotuŽivé ploty byste neměli nechat narůst do výšky a šířky více než je žádoucí, a proto je dobré udržovat živý plot vzhledem k náročnosti úprav i velikosti pozemku maximálně 1,7 metru vysoký.


Na dospělém plotě ze stálozelených dřevin zkraťte každoročně nové přírůstky asi o tři čtvrtiny jejich délky, u mladých plotů jen o polovinu“, radí Vít Mráz. Pokud chcete živý plot stříhat jen jednou za rok, nejvhodnější dobou je začátek července, stříháte-li dvakrát ročně, pak je nejlepší období v červnu a potom ještě koncem července.


Na živý plot je nejlepší plotostřih


Pokud máte elektrickou přípojku blízko a živý plot dlouhý do dvaceti metrů, pak vám stačí elektrický plotostřih, případně jen speciální nůžky na střihání živých plotů.


Na větší plochy je vhodný motorový plotostřih, který je silný a kromě zarovnávání okrajů a odstraňování nových výhonků, zvládne i omlazení živého plotu. Pokud tedy uvažujete o plotostřihu,  je třeba posuzovat stroj nejen podle kvalitního motoru, ale především podle jeho převodovky. Ta totiž u této skupiny výrobků tvoří pomyslné srdce stroje.


Jak na to


Víte-li čím budete stříhat živý plot, musíte vědět, jak na to. Především asi chcete, aby byl střih rovný. Buď máte štěstí a máte se čeho chytit, například zábradlí, a nebo ne, a pak musíte spoléhat na svůj cit nebo si pomoci například provázkem, který si při stříhání vrchu plotu natáhněte v požadované výšce cca 5-10 cm vedle plotu, aby jej větvičky nevychylovaly a stříhejte těsně nad nimi.


Při stříhání boků provázek opět natáhněte kousek od plotu, zastřihněte podle něj vrchní část a tu postupně kopírujte dolů. Při stříhání do schodů lze tvar rovněž pohlídat pomocí provázku. Máte-li živý plot do kruhu či oblouku a pokud děláte novou úpravu, pak je dobré postupovat po malých částech a postupně odstříhávat a kontrolovat, až se propracujete k požadovanému tvaru.


Pokud už je tvar daný a pouze ho udržujete, pak je důležité stříhat stejnou hmotu po celé délce oblouku. „Jestliže stříháte vysoký plot, můžete jej upravovat ze žebříku. Je to ale pracné a mnohdy nebezpečné a navíc těžké udržet stejnou výšku plotu. Můžete však použít speciální multifunkční systém“, říká Vít Mráz.


strihani-plotuZa pomoci motorové jednotky, plotostřihového nástavce a různě dlouhých prodlužovacích nástavců, můžete pohodlně stříhat ploty ze země až do výšky čtyř metrů. Plotostřihový nástavec lze vyklápět do úhlu devadesáti stupňů. Můžete s ním tak pohodlně zastřihat vrchní část plotu. Výhodou je, že si stroj na ramenním popruhu upravíte do požadované polohy a tím vymezíte výšku střihu plotu. Pak již jen postupujete podél plotu a výška tak bude všude stejná. Tento systém lze využít i na nižší ploty, což vám zajistí jednoduché udržení stejné výšky střihu.


Z čeho živý plot?


Dřeviny, které se hodí na založení živého plotu by měly být stálozelené, poloopadavé nebo hustě olistěné. Pokud chcete plot stále hustý a zelený, jsou samozřejmě nejlepší stálozelené neopadavé dřeviny. Sem patří například ptačí zob, cesmína, tis nebo cypřišek. Živý plot si ale můžete pořídit také z opadavých listnáčů, například jeřábu, hlohu nebo habru.
K oddělení pozemku ovšem mohou sloužit také volně rostoucí živé ploty, které vytvářejí barevný harmonický celek. Vhodné jsou například vajgélie, kalina, kdoulovec nebo trojpuk.


Autor: Vít Mráz


Zdroj: ama-zahrada.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Krása a elegance živého plotu:

Krása a elegance živého plotu
Krása a elegance živého plotu
Krása a elegance živého plotu
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlíknemám žádný plot
Obrázek uživatelky
profil
s takou technikou...to už hej
Obrázek uživatelky
profil
Máme živý plot ale stará se o něj manžel.Nemáme ho ale moc vysoký a tak tam dosáhne.
Obrázek uživatelky
profil
Tak nám chybí akorát prodlužovací nástavec, aby se plot dal stříhat ze země.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles