Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krásné dětství

18. 12. 2014 | Vaše příběhy

Myslím si, že spousta z těch, co si budou tento článek číst, mně dají za pravdu, že dětství, které prožily ony, bylo hezčí, rozmanitější a více bezpečné než je dnes. Užívali jsme si také školu, po které jsme místo zasednutí za počítač hodili tašku do předsíně za dveře a pádili ven, do té doby, než se nesetmělo a nebo dokud jsme neměli hlad. V době mého dětství ještě neměli obyčejní lidé mobilní telefony a tak, když nás rodiče chtěli vidět dříve, než jsme chtěli my, museli se obout a vydat se prozkoumat okolí svého bydliště, zda nás někde nevysledují a nebo jen tak kouknout z okna a zakřičet na nás.

Znali jsme i takové hry jako je skákání gumy či panáka, kratošku, schovávanou s velkým počtem lidí a nezáleželo na tom, jestli je to pětiletý chlapec a nebo osmnáctiletá slečna. Nebo taková kaštanová válka - byla tedy někdy nebezpečná, ale užilo se spoustu legrace. Když si kluci chtěli zahrát čutanou, bylo všude dost místa a nikdo na vás nekřičel, že se něco rozbije.

dětstvíNevybavuji si, že by mezi námi byla někdy šikana, chovali jsme se k sobě slušně a respektovali jeden druhého. Starší hlídali a opečovávali mladší děti a když se něco provedlo, vždy jsme se šli přiznat. Velmi často na tuto dobu vzpomínám, jak nám bylo všem dobře. Celý den byl člověk venku na vzduchu, pila se většinou jen čistá voda a nebo voda se šťávou a jako svačina postačily jablka a hrušky z okolních stromů. Byli jsme tedy více špinaví, měli několikrát za týden roztržené tričko či kalhoty, ne ale od rvaček, ale ze stromů a různých bojových her. Rozbitá kolena se zahojila, ale ty nádherné vzpomínky, co máme všichni ve svých myslích, nám nikdo už nikdy nemůže vzít. A jak to bývá, za pár let budeme říkat a vysvětlovat dětem, co je to skákání gumy, hraní na schovávanou nebo třeba cvrnkání kuliček do důlku.

Dnešní mládež zná jen počítač, na kterém hrají střílečky, sledují videa a nebo si volají přes Skype s kamarády. Před monitor si postaví půllitru sladké limonády a zakusují vše smaženými brambůrky. Pak nemají být stále nemocní, agresivní a šikanovat ostatní. Ven je musíte vyhánět a když se vám to už povede, jsou zpět za pár minut, se slovy „tam není co dělat“. Když přijde zima, nestačí jim jít jen na zahradu nebo před bytovku a dělat sněhuláky či bruslit na rybníku. Když nesedí u počítače, mají v jedné ruce mobil a v druhé ovladač od televize. Přepínají kanály a vybírají, co by zhlédli. Přes telefon si píší s vrstevníky a neumí si představit, že by den nebo dokonce dva dny byly bez tohoto zázraku dnešní doby. Vím, že dnešní technologie jde stále dopředu, ale měli bychom se někdy zamyslet, jestli tohle je to, co bychom měli předávat a učit naše děti a vnoučata. Není už toho vzteku, agrese a stresu v lidí dost?


Martina57 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil

Mám stejný názor,jako ty.Vzpomínky na krásně prožité dětství nám nikdo nevymaže.
U výchovy dnešních dětí záleží také na jejich rodičích,jestli jim schvalují zdlouhavé vysedávání u PC,nebo jim umožní různé jiné aktivity,kterých se také oni sami účastní.Cyklistické i pěší výlety,různé kroužky,kolektivní sporty atd.Rodiče by zkrátka měli jít příkladem a děti od malička k pohybu vést.
Obrázek uživatelky
profil
máš pravdu ,já když vnuka pošlu ven at se proběhne ,tak za chvíli přijde že tam není ani noha,naše generace byla pořád venku,asi taky proto že do mých 12cti nebyli ani televizory
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles