Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Krásy podzimu

16. 11. 2010 | Zajímavosti

Podzimní čas je obdobím, kdy nenávratně končí čas léta, prázdnin a dovolených, ale také končí s tím většinou související doba tepla a z toho plynoucích radostí. Koupaliště najednou osiří a už neslyšíme onen známý, nejen dětský, radostný křik a šplouchání vody. Když projíždíme nebo procházíme kolem, vidíme jen opuštěné vodní nádrže, které čekají na svoji pravidelnou údržbu a renovaci.

 

Jak může vypadat takový podzim? Ráno už často pěkně přituhuje, ale během dne se teploty ještě dokážou vyhoupnout třeba i nad 15 stupňů. Může funět silný vítr, ale mohou také být dny docela příjemné, zalité slunečními paprsky. To potom říkáme, že přišlo babí léto; pro mne to tedy je synonymum krásného a teplého podzimu, a zároveň takového určitého poklidu, který jaksi s prostou samozřejmostí s sebou přináší toto příjemné počasí.

 

Co je opravdu nádherné na podzimu, to jsou jeho barvy. Všimli jste si, jak nádherně vybarvené dokážou být nejen louky, ale hlavně les a listnaté stromy v parcích? Obzvlášť ve větších listnatých porostech je tato barevnost podzimu patrná – jedná se o celé pásy měnících se barev od zelené přes žlutou, okrovou,  hnědou až po červenou. Posloupnosti se meze nekladou a jen příroda sama si patrně tyto omalovánky vymalovává. A také barvičky mění a střídá, až nám oči přecházejí a nestačíme se tomu zázraku divit, a taky až většina listí úplně opadá. Vždycky to sleduji od samého začátku, kdy pár prvních listů začne jakoby zlehounka a opatrně, až snad i nesměle, žloutnout. Ale pak mi připadá, že to jde všechno ráz naráz – další dny už je těch žlutých listů víc a víc, a postupně sledujeme i přibývání dalších barev, někdy mi připadá, jako by se příroda začínala červenat a rdít nad tím, že její listnaté stromy co nevidět budou ve svojí krásné a přirozené nahotě. A opravdu to takhle je, listy začnou zanedlouho opadávat a jen vítr si s nimi na zemi pohrává.

 

Ale podzim může být také velmi nepříjemný, takový, kdy jen pořád prší, jsou plískanice, ráno mlhy a přes celý den je sychravo a takzvaně „vlezlé“ chladné počasí, které se dostane do všech zákoutí našeho těla, duše i domovů. A to už nám potom spadané listí nepřipadá ani za mák romantické, naopak je to jako mokrý a špinavý odpad, který se povaluje, kde všude ho vítr zavál. Nejenže to na nás působí chtě–nechtě poněkud depresivně, když najednou vidíme holé stromy a všude kolem, tedy na zemi, v příkopech, na zahradách, v okapech střech i jinde se povalují hromady špinavého, zapáchajícího, mokrého a tlejícího listí, ale to všechno dohromady i s jakýmsi podzimním splínem v nás vzbuzuje pocit špíny, nucené práce a částečného nebezpečí. Špína je jasná – listí se povaluje po zemi, do toho prší, všude samé bláto a špinavé studené listí, brr! Práce se nám vybavuje při představě shrabování a nekonečného uklízení tohoto listí, včetně čištění zapadaných okapů a dalších míst. A jaké že může znamenat listí nebezpečí? Už jste někdy uklouzli na tomto mokrém a kluzkém, žlutohnědém, nevábně vypadajícím špinavém smetí? Nemluvě o autech a popadaných listech na silnicích. Efekt může být téměř totožný jako náledí, snad navíc nebezpečnější v tom, že toto nebezpečí ani nečekáme.

 

Na podzim se také krátí dny, znamená to tedy, že se poměrně brzy stmívá. I na tento fakt si mnozí z nás zvykají jen těžko. Ale bojovat se proti němu nedá. Stejně jako proti dalšímu podzimnímu specifiku, které vůbec nepřináleží počasí a není způsobené odklonem Země od Slunce, ale spíš člověkem jako takovým a jeho potřebami. Jedná se o fakt, že přecházíme z letního času na zimní. Pravda, ten první den nám připadá, že máme na všechno o hodinu víc času, ale pak se zadaptujeme a zůstanou nám už jen dlouhé, pochmurné podzimní večery, kdy je venku brzy tma. A tma je jen další, poněkud nepříjemný artikl podzimu, ale o tom jsem se už zmiňovala.

 

I přes několik oněch výše zmíněných krásných a příjemných podzimních chvil (zejména v první polovině) je toto roční období přece jen více zastoupeno a více prostoupeno chladnějším klimatem, s ponurým a tmavým nádechem.

 

Lenkajitu – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Podzim mám ráda,hlavně kvůli zbarvení stromů a ráda chodím ven i když prší.Vezmu dceru a dem se na 2hod. kochat přírodou.Zimní měsíce mám prostě raději než léto.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
podzim mám ráda,ale pokud je aspoň 20 stupňů,jsem teplomilný tvor
Obrázek uživatelky
profil
zase prší ......:-(
Obrázek uživatelky
profil
Léto mám ráda ale lepší byla ty kdy nebyly takové výkyvy teplot tak okolo roku 1980 a výš
Obrázek uživatelky
profil
už se těším na léto,čím jsem starší,tím mám radši teploSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles